15. srpna 2019 • 09:09

Drsný finský karambol. Ve vrtulníku jsem myslel, že jdu do nebe, řekl jezdec

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačila trochu rychleji projetá zatáčka a rumunský závodník Raul Badiu na Finské rallye (1.-4. srpna) předvedl jeden z nejdrsnějších karambolů sezony. Svůj Ford Fiesta R2 poslal závodník kategorie Junior WRC po smyku a srážce do vzduchu a po několika kotoulech padl na zem. „Z té nehody si pamatuji jen tak asi dvě nebo tři vteřiny,“ řekl Badiu, který by chtěl být připraven na říjnovou rallye ve Walesu. Pokud to ovšem zdraví dovolí.



Rekonvalescence bude pro sedmadvacetiletého usměvavého jezdce potřeba. Kdo ví, jestli dva měsíce vůbec budou třeba. Badiu si totiž zlomil pět žeber, propíchl si plíci a přivodil si otřes mozku. „Bylo mi řečeno, že zlomená žebra se normálně hojí zhruba šest týdnů. Určitě si to ve Walesu aspoň obhlédnu a budu doufat, že budu dostatečně fit,“ řekl pro oficiální stránky šampionátu.

Po necelých dvou týdnech se také rozpovídal o nehodě. Teď už z domova, kam ho musel kamarád dopravit autem. Do letadla totiž v tomto stavu nemohl.

„Zaznamenal jsem si ten hřeben jako celkem malý, jenže jsem do zatáčky najel příliš rychle, ta mě pak vynesla víc než jsem čekal, sklouzl jsem z cesty a bylo,“ vzpomínal Badiu.

Následně se bokem letící auto zarazilo o ležící strom a vyletělo v kotrmelcích do vzduchu. S ním letělo ještě množství kamení a prachu, a pak už bylo jen a pouze ticho.

„Sám si vybavuji jen to, jak mi zdravotníci rozstříhavají kuklu, a tehdy jsem si říkal, že se asi děje něco divného. Pak už jsem měl úplně prázdno,“ pátral v paměti rodák z města Sibiu.

„Další věcí, na kterou si pak vzpomínám je až to, jak mě nakládali do helikoptéry a do tváře mi mířily sluneční paprsky. Pak jsme se začali vznášet, cítil jsem vítr, a v tu chvíli jsem si myslel, že jsem zemřel a jdu do nebe,“ popisuje.

Tak vážně to naštěstí nebylo, lékařský zásah byl rychlý a podpora okolí velká. Badiu tak mohl poděkovat lékařům, maršálům, týmu, rodině a všem fanouškům, kteří ho na dálku podporovali. Pozdravy s přáním brzkého uzdravení mu poslali také parťáci a soupeři z Junior WRC.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud