3. ledna 2014 • 19:30

Jak dlouho může být Schumacher v kómatu? I přes dva týdny

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má za sebou už dvě operace i několik dní v umělém spánku. To nejtěžší ale Michaela Schumachera stále čeká. Rekordman v počtu titulů a výher v F1 totiž zůstává po nehodě na lyžích stále v bezprostředním ohrožení života. Fanoušci na celém světě mu vyjadřují podporu.



„Buďme trpěliví, ta léčba může trvat dlouho,“ vzkázal bývalý šéflékař F1 Gary Hartstein a i přes úterní mírné zlepšení ohrožuje jezdce stále krvácení do mozku, tvorba hematomů i nitrolebeční tlak.

„Být v kómatu je jedna z možností, jak tyto věci léčit. V takové chvíli se zpomalí metabolismus a mozek nemusí podstupovat riziko dalšího poškození třeba z nedostatku kyslíku,“ řekl profesor a šéf neurochirurgie nemocnice v Hamburku Uwe Kehler.

Kvůli lepší regeneraci se Schumacher aktuálně nachází i v hypotermii
„V prvních hodinách a dnech po nehodě je velmi důležité sledovat, jak se otoky a tlak nadále chovají a zda se nezvětšují. Kritické jsou především úvodní tři až čtyři dny, protože v této době se může i malé krvácení změnit ve velké, což může vést k další operaci,“ tvrdí Kehler.

„Co se týče krvácení do mozku, to pak trvá několik dní, než se zastaví. A s tím je spojené i další riziko nových otoků. I proto doktoři nechtějí stále říkat různé předpovědi ohledně vývoje stavu, protože to se teprve všechno ukáže,“ doplňuje respektovaný lékař.

Stejně tak se ovšem nadále neví, zda a kdy dojde u Michaela Schumachera k další operaci či jak moc velké poškození jeho mozek po zranění utrpěl. Zatímco podle ošetřujícího doktora Jeana-Francoise Payena bude ikona F1 v umělém spánku tak dlouho, dokud bude potřeba, Kehler odhaduje dobu i na řadu týdnů.

„Může to trvat dva týdny nebo i déle, záleží na tom, jak se mozek vzpamatuje. Jde ale obecně o postupný proces,“ dodal.

Corinna Schumacher jde do nemocnice v Grenoblu oslavit s manželem 45. narozeniny.
Corinna Schumacher jde do nemocnice v Grenoblu oslavit s manželem 45. narozeniny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud