12. února 2014 • 10:17

OBAVY: Schumacher dostal zápal plic. Může pro něj být smrtelný

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stav Michaela Schumachera se komplikuje. Podle informací německého deníku Bild mu byl minulý týden diagnostikován zápal plic. Ten je pro pacienta v kómatu, ve kterém se sedminásobný mistr světa ve formuli 1 nachází od svého úrazu při lyžování, potenciálně extrémně nebezpečný.



Lékaři v nemocnici v Grenoblu, kde Schumacher leží od konce loňského roku, mu kvůli zánětu měli nasadit antibiotika. Jak tato skutečnost ovlivní proces probouzení z umělého spánku, zatím není jasné. Dá se však předpokládat, že jej přinejmenším zpomalí. Schumacher totiž může být v ohrožení života.

"Zápal plic je obecně vážné onemocnění, tělo dostává méně kyslíku a je oslabené," řekl pro Bild profesor Heinzpeter Moecke. Ale pro pacienty ve vážném stavu je riziko mnohem vyšší, neboť je u nich snížena obransychopnost organismu a v krajním případě tak může nemoc vést i k selhání orgánů a smrti.

"Léčba antibiotiky obvykle trvá sedm až deset dní. Přibližně po čtyřech dnech bude vidět případné zlepšení. Ale některé druhy bakterií jsou proti antibiotikům odolné, to by mohlo situaci zkomplikovat," dodal specialista z kliniky v Hamburku.

Moecke také naznačil, jak Schumacher mohl onemocnět. "Jedno z možných vysvětlení je to, že v kómatu nemůžete vykašlávat hlen. Zatímco zdravý člověk ho vykašle či spolyká několikrát za minutu," vysvětlil. Podle něj ale bývalý závodník ve svém stavu nic necítí. "Jistě dostal sedativa i léky na utišení bolesti."

K situaci se odmítla vyjádřit Schumacherova manažerka Sabine Kehmová. "Informace, které nepocházejí ode mne či ošetřujících lékařů, musím označit za spekulativní," sdělila pouze v tiskovém prohlášení. Podobně však zpočátku komentovala skutečnost, že lékaři Schumachera začali před dvěma týdny pomalu probouzet z umělého spánku.

Corinna Schumacherová každý den tráví po boku manžela Michaela několik hodin
Corinna Schumacherová každý den tráví po boku manžela Michaela několik hodin

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud