21. června 2020 • 14:11

Zanardi je v kritickém stavu. Lékaři nevědí, jestli se vůbec probudí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý pilot formule 1 Alex Zanardi je po páteční nehodě na handbiku nadále v kritickém stavu. Vedení kliniky v Sieně oznámilo, že neurologické hodnoty vykazují „určitou stabilitu", ale je třeba k nim přistupovat s opatrností, protože celkový obraz je nadále velmi vážný. Zanardiho současný stav nevylučuje možnost náhlého zhoršení, proto je prognóza nadále nejistá. Čtyřnásobný paralympijský vítěz, jenž v roce 2001 přišel po automobilové nehodě o obě nohy, je na jednotce intenzivní péče udržován v umělém spánku a dýchají za něj přístroje.



Třiapadesátiletý Zanardi se v pátek srazil s protijedoucím nákladním vozem, poté co ztratil kontrolu nad handbikem. Utrpěl vážná zranění hlavy a obličeje, má také vážně poraněné oko. Po převozu vrtulníkem do nemocnice se podrobil tříhodinové operaci. Lékaři dosud nevědí, nakolik může mít poškozený mozek. „To bude možné zjistit, až se probudí, jestli se probudí,“ konstatoval v sobotu ošetřující lékař Giuseppe Oliveri.

Okolnosti nehody, která se udála nedaleko Pienzy v Toskánsku, mezitím vyšetřuje policie. Čtyřiačtyřicetiletý řidič nákladního vozu byl vyslechnut a odevzdal amatérský videozáznam, testy na drogy a alkohol podle jeho právníka byly negativní. Listu La Reppublica řidič popsal, že viděl cyklistu na handbiku vybočit a spadnout. S pokusem vyhnout se neuspěl, alespoň ale odvrátil čelní náraz a Zanardi se s vozem střetl bočně.

Havárie se stala při štafetovém závodě, který organizoval Zanardim založený sportovní klub Obiettivo 3, jízda ale nebyla oficiálně nahlášena a konala se za plného provozu. Starosta Pienzy Manolo Garosi řekl místním médiím, že o akci nevěděl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud