24. července 2019 • 11:58

Recyklovaný sen sportovců. Podívejte se na olympijské medaile pro Tokio 2020

Autor: vma
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do zahájení olympijských her v Tokiu zbývá přesně rok a pořadatelé jsou připraveni. Nejnověji navnadili budoucí účastníky medailemi, o které budou v zemi vycházejícího slunce bojovat, z velké části pochází z recyklovaných materiálů.



Z jedné strany řecká bohyně vítězství Niké, z druhé design, který má připomínat vyleštěný kámen symbolizující rozmanitost a svět, ve kterém jsou poctěni tvrdě trénující a soutěžící sportovci, tak vypadá pět tisíc medailí pro olympijské hry v Tokiu.

Japonští organizátoři se chlubí ekologickým aspektem her a medaile jsou z velké části vyrobené z recyklovaných materiálů. Během dvouleté sbírky sesbírali přes šest milionů mobilních telefonů, získali z nich pře 32 kilo zlata, 3 a půl tuny stříbra a slitiny pro bronzové medaile.

Ta nejcenněšjí. 550 gramů stříbra pokrytých šesti gramy ryzího zlata
Ta nejcenněšjí. 550 gramů stříbra pokrytých šesti gramy ryzího zlata

Do otevřené designérské soutěže se sešly čtyři stovky návrhů, jak by medaile mohly vypadat zvítězil návrh Juničiho Kawanišiho z Ósaky. Cenné kovy mají průměr 85 milimetrů. Olympijské zlato bude ve skutečnosti především stříbrné, pokryté šesti gramy ryzího zlata. Zlato váží 556 gramů, stříbro o těch šest gramů méně a bronzová medaile 450 gramů.

Olympijské hry v Tokiu se budou konat od 24. července do 9. srpna 2020. Sportovní ředitel Českého olympijského výboru (ČOV) a šéf mise na OH 2020 Martin Doktor by byl rád, kdyby se příští rok v Tokiu představilo alespoň 120 českých sportovců.

Na poslední letní olympiádě v roce 2016 v Riu de Janeiro bylo v nominaci 105 sportovců. Byla to nejmenší výprava v historii samostatné České republiky, protože se nekvalifikoval žádný kolektivní sport.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud