2. srpna 2021 • 14:19

Trans vzpěračka v Tokiu: medailová taktika selhala. Loučení s úsměvem

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už jen svým nástupem do olympijského vzpěračského centra poutala obrovskou pozornost. Novozélanďanka Laurel Hubbardová si jako první transgender sportovec v Tokiu věřila a chtěla útočit na medaili. Jenže přecenila své síly a finále opustila bez jediného platného pokusu.



Jeden cíl splnila, ten mimosportovní. Laurel Hubbardová z Nového Zélandu se stala první transgender sportovkyní, která nastoupila na olympijských hrách. Jenže si určitě představovala úplně jiný výsledek, ve výsledcích u ní svítí smutné DNF – nedokončila. To znamená soutěž bez jediného platného pokusu.

43letá závodnice, která ještě před osmi lety žila a fungovala jako muž, původně nahlásila do trhu – první disciplíny vzpěračského dvojboje – váhu 115 kilogramů. Jenže chtěla útočit na medailové umístění a svůj záměr zvýšila. Nejdřív na 120 kilogramů a po prvním neúspěšném pokusu dokonce na 125.

Takovým výkonem by se po polovině soutěže dělila o třetí místo. Jenže tolik nad hlavu nedostala, byť oba pokusy vypadaly nadějně.

Snažení Laurel Hubbardové na olympijských hrách v Tokiu skončilo neslavně
Snažení Laurel Hubbardové na olympijských hrách v Tokiu skončilo neslavně

Při odchodu ze scény se jí v obličeji zračila kombinace zklamání a hrdosti. Usmívala se, protože získala obrovskou pozornost. „Olympijské hry jsou celosvětovou oslavou našich nadějí, ideálů a hodnot. Děkuji Mezinárodnímu olympijskému výboru za jeho snahu udělat sport iluzivnější a přístupnější,“ řekla.

Druhou disciplínu ženské kategorie nad 87 kilogramů – nadhoz – už ale sledovala pouze jako divačka. O olympijské medaile soutěžilo zbylých 9 závodnic. Vyhrála Číňanka Li Wen-wen před Britkou Emily Jade Campbellovou a Američankou Sarah Elizabeth Roblesovou. 

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud