31. července 2021 • 20:45

Mentální kouč o fackách judistce: Bylo to přehnané, ale chápu podstatu věci

Autor: jic, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na olympiádě se mluví nejen o vítězích. Německá judistka Martyna Trajdosová se dostala do povědomí divákům tím, že před svým utkáním byla natočena, jak ji její trenér fackuje. Měl ji tím namotivovat. Mentální kouč Jan Mühlfeit, který byl hostem Sazka studio Stomovka v olympijském parku, má pro nezvyklou motivaci pochopení, ale...



Manažer, globální stratég, mentor a kouč Mühlfeit obhajoval postoj trenéra Claudiua Pusy, který německou judistku nejprve chytil za kimono a následně ji dál pár facek, aby ji nabudil. „Bylo to přehnané, ale chápu podstatu věci,“ komentoval daný okamžik  Jan Mühlfeit.

I on připustil, že razance německého kolegy byla příliš velká. Jenže podobné gesto může mít ve sportu svůj přínos. „Když se podíváte na tajči a další věci, tak oni se tam taky poplácávají,“ dodal Mülhlfeit, který spolupracuje s řadou sportovců.  „Když se takhle dotknu druhého člověka – plácnutím rukou – tak tím říkám, nedaří se nám, ale věřím ti,“ pokračoval Mühlfeit. „Jde o to si namíchat v hlavě koktejl z hormonů tak, aby vám to vyhovovalo,“ řekl Mühlfeit.

Spolupracuje třeba s olympijskými medailisty kanoistou Lukášem Rohanem a šermířem Alexandrem Choupenitchem. Oběma poradil, ať si doprostřed papíru napíšu slovo olympiáda a okolo ní cestu, kterou k ní ušli. „V momentě, kdy jste inspirováni a ušli jste velký kus, generuje  se dopamin a ten vás pochválí za to, co jste dokázali a on vás udrží do budoucna,“ upřesňuje Mühlfeit,

A to není všechno. Hvězdě nedávného fotbalového EURO Patriku Shickovi doporučil, že stačí, když jde člověk vzpřímeně a rovně, nikoliv skrčeně. V tu chvíli jde o 18% nahoru testosteron a o 16% klesá stresový hormon Kortyzol. Třetina výkonu se dá ovlivnit jenom tělem. Všimněte si, až příště Schicka uvidíte nastupovat na hřiště.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud