26. července 2023 • 20:00

Nejkrásnější Hry? Velkolepé otevření na Seině, z monumentů stadiony

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě rok a bude to tady. Olympijské hry se přesně po sto letech potřetí vrátí do Paříže a má to být velkolepé. Globální show odstartuje něco dosud nevídaného, slavnostní zahájení na šestikilometrovém úseku na Seině. „Myslím, že to budou krásné Hry. Pro mě je důležité, aby byly krásné i pro sportovce,“ říká šéf české mise Martin Doktor.



Věčná anglo-francouzská rivalita bude v posledním roce před startem pařížské olympiády velkým příslibem.

„Bavil jsem se s Tonym Estanguetem, přichází se spoustou nápadů, novinek. Ptal jsem se ho, co ho táhne dopředu, s čím by byl spokojen. Řekl mi: Až Hry skončí, ty ke mně přijdeš a řekneš: Hele, Hry byly lepší než ty v Londýně,“ vypráví předseda ČOV Jiří Kejval.

Někdejší šampion ve vodním slalomu Tony Estanguet je v roli Sebastiana Coea, který v roce 2012 uspořádal v Londýně vzorové Hry nového tisíciletí – přátelské, otevřené, naplněné vášní znalého sportovního publika, impozantní a zároveň s reálnou snahou o ekonomickou udržitelnost. Od té doby se letní vydání olympijských her poprvé vrací do Evropy a Paříž se chce stát novým arbitrem olympijské elegance.

„Za našich životů jsou to možná poslední olympijské hry v Evropě. Paříž je kolébka sportu, rodné město našeho zakladatele Pierra de Coubertina. Myslím, že to budou neopakovatelné Hry,“ líčí Kejval.

Olympiáda už v Paříži hostovala v roce 1900, právě jako pocta pro barona de Coubertina, a potom v roce 1924. Přesně před sto lety právě tady první český olympionik získal zlatou medaili, vybojoval ji Bedřich Šupčík ve šplhu na laně.

Francouzi připravují velkolepou show, kterou odstartuje originální zahajovací ceremoniál na Seině. Víc než 160 lodí popluje po šestikilometrovém úseku řeky od Slavkovského mostu až po most Jenský kolem zásadních pařížských památek. Přímo na řece i na březích bude probíhat umělecký program, očekává se přímá účast 600 tisíc diváků.

„V případě, že bych tam měl být víc dní, chtěl bych se zúčastnit. A ani nemusím zabírat místo, já to odpádluju i za tou lodí,“ žertuje Jiří Prskavec, olympijský šampion z vodního slalomu z Tokia, který si však účast musí ještě vybojovat.

Paříž nabízí olympiádě svou bohatou sportovní historii. V řadě sportů se bude soutěžit na ikonických stadionech. Kurty Rolanda Garrose přivítají kromě tenisu taky finálové zápasy v boxu. Na Stade de France ve čtvrti Saint-Denis se kromě atletiky bude hrát taky sedmičkové ragby. Nedaleko budou stát jediná dvě nově postavená sportoviště – Olympijské centrum vodních sportů a Le Bourgetovo lezecké centrum, kam se chystá Adam Ondra.

V blízkosti mostu Alexandera III. budou závodit dálkoví plavci a fanoušci zde uvidí dojezd cyklistické časovky. Její start bude na Invalidovně a naopak sem budou dobíhat maratonci.

Pod Eiffelovou věží se bude hrát plážový volejbal, ve slavné hale Bercy se bude hrát basketbal, ale bude určena taky pro sportovní gymnastiku a skoky na trampolíně. Lukáš Krpálek je na Bercy zvyklý ze zdejších grandslamových turnajů, ale tentokrát bude závodit nedaleko Eiffelovky ve výstavní hale Champe de Mars.

Na kouzelnou atmosféru se mohou těšit moderní pětibojaři a reprezentanti v jezdectví, protože budou soutěžit ve Versailles.

„Musí tam hodně dbát na ekologii, aby park neponičili. Od každého stromu musí být nejbližší stavba tři metry,“ přibližuje Doktor.

Pro medaile si sportovci budou chodit pod patu Eiffelovy věže na náměstí Trocadéro. Bydlet budou v olympijské vesnici asi 7 kilometrů od centra Paříže a pět minut od Stade de France.

„Olympijská vesnice v Paříži bude aspirovat na nejlepší vesnici Her,“ věří Doktor. „Tvrdí nám, že to bude všude v zeleni. Pro ubytování využijí kancelářské budovy, koleje i residenční budovy.“

Český tým už tradičně zařídí olympionikům na míru vyrobené matrace, které si ve střídmě vybavených pokojích položí na postele z papíru.

„Už máme návrh našeho domu v olympijské vesnici. Rýsuje se to tak, že bychom měli mít svůj samostatný český dům, kam by se vešli všichni sportovci ve vesnici. Hlavně to má být dům z rezidenční části,“ vysvětluje Doktor. „Jídelna je v bývalé továrně, nechali tam dva stroje, pak tam byla filmová studia. Myslím, že se můžeme těšit na krásné prostředí. O francouzskou kuchyni se nemusíme bát a v olympijské jídelně je kuchyní celá řádka z celého světa.“

ČOV poprvé od zimních Her v korejském Pchjongčchangu bude moct zprovoznit i tradiční Český dům jako místo setkávání sportovců, sponzorů a fanoušků. V parku La Villete vyroste areál Nations park, kde bude mít své domy i dalších čtrnáct národních olympijských výborů.

„Vybrali jsme si pro nás rozměry přiměřený, moc pěkný prostor. Paříž se prezentuje jako město s velkou historií, jako město architektury, módy a gastronomie. Chtěli bychom udělat pěknou prezentaci České republiky z pohledu naší kultury.“

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud