František Prachař
11. července 2012 • 18:04

Seriál Sportu: Vzpěrač Jiří Orság chová kocoury a cvičí s přítelkyní

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Velký chlap, který má velkou sílu. Ale také pohodář, jenž trénuje s přítelkyní a stará se o dva kocoury. Nejlepší český vzpěrač Jiří Orság (23) zvedá nad hlavu až 240 kilo, ale mimo tělocvičnu je kliďas, co si nejradši sedne k počítači a k jídlu. Podívejte se, jak se vicemistr Evropy v nadhozu připravuje před Londýnem na svou první olympiádu.



Věděli jste, že u vzpírání není nejdůležitější síla, ale technika? Při pohledu na obrovskou postavu české jedničky Jiřího Orsága se tomu nechce věřit, ale klíčovou roli prý hraje koordinace.

Vicemistr Evropy v nadhozu se snaží během dlouhých tréninků s činkou absolutně sžít. Vše piluje už od 11 let, kdy začal chodit do tělocvičny v Karolince na Valašsku.

Dnes je život šestého muže redukovaných světových tabulek nehorázná dřina, ale také závislost a vášeň. To, co by drtivou většinu populace zničilo, jeho uspokojuje a uklidňuje.

Jiří Orság se chystá na své první olympijské hry
Video se připravuje ...

„Začátky sice byly tvrdé, ale člověk si zvykne na ledacos. Každý trénink může být jiný a zábavný,“ říká Orság, jenž si dal cíl být na olympiádě v kategorii nad 105 kg do 10. místa.

Během těžkých tréninků běžně propotí dvě trička a hází nad hlavu za jednu přípravnou fází v průměru 16 tun. Český vzpěrač je výjimečně vyvinutý a jeho tělo se hodí na extrémní silový sport.

Měří sice jen 175 cm, ale mohutné nohy a záda z něj dělají obra. K tomu má pro vzpírání výhodné krátké ruce, což pomáhá při výrazu u nadhozu. Stejná věc ho však brzdí v trhu. Menší dlaně a kratší palce mu nedovolují naplno sevřít osu činky.

O tom, jak se snaží Jiří Orság v přípravě obelstít činku, o tréninku s přítelkyní a zálibě ve sladkostech čtěte ve čtvrtečním deníku Sport.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud