Ivo Pospíšil
27. července 2012 • 09:35

Největší sportovní svátek planety začíná: Kdo zažehne olympijský oheň?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dnes to vypukne. Oficiálně, slavnostně, velkolepě. Jak to ale bude vypadat? To je zahaleno rouškou tajemství. Epochální show plnou lesku a překvapení má být dnešní slavnostní ceremoniál k zahájení olympiády v Londýně nazvaný jako Zázračné ostrovy. Přišel na 675 milionů korun.



Podle sázkových kanceláří je jasným favoritem třiaosmdesátiletý Roger Bannister, který jako první na světě v roce 1954 zaběhl míli pod čtyři minuty.

Kdo zažehne olympijský oheň? Otázka číslo jedna na britských ostrovech. Sázková kancelář William Hill již přestala na Rogera Bannistera přijímat sázky poté, co na něj začalo sázet příliš mnoho lidí.

„Ještě před týdnem byl na sira Rogera kurz 33:1,“ řekl mluvčí Williama Hilla. Pak se kurz snížil na 6:1, a když se začal vyrovnávat, kancelář další sázky zastavila.

Vlajky míří na stožáry, olympijská sláva může začítFoto Michal Beránek (Sport)

U stejné kanceláře má pětinásobný olympijský vítěz ve veslování Steve Redgrave kurz 5:2. U Ladbrokes je favoritem slavný desetibojař Daley Thompson.

Kancelář Coral uvedla, že vedle Bannistera a Redgravea se hodně sází také na fotbalistu Davida Beckhama a vítěze cyklistické Tour de France Bradleyho Wigginse.

„Nevím, co se tady řeší. Na takovou poctu je jediný kandidát, a to Redgrave. Bez diskuze. Nikdo z těch dalších se mu doopravdy nevyrovná,“ napsal populární publicista Oliver Holt.

„Nehledě na vizáž nebo komerční úspěchy, měl by to být muž, který udělal na Hrách vše pro Británii. Byl to Redgrave, který od Los Angeles, přes Soul, Barcelonu, Atlantu až do Sydney vyhrával zlato za zlatem. Šestnáct let tvrdé práce a bolesti by se mu mělo vyplatit,“ dodal Holt.

České basketbalistky už jsou na místěFoto Michal Beránek (Sport)

Když ve středu večer probíhala na olympijském stadionu generálka na zahajovací olympijský ceremoniál, po jeho skončení blikal z obrazovek na desítky tisíc návštěvníků varující apel: „Keep the secret – Udrž tajemství.“ A Britové potvrzují, že mají smysl pro disciplínu.

„Nebudu nic prozrazovat, jen řeknu, že ceremoniál je typicky britský a skvěle praštěný,“ vzkázala na Twitteru jedna z divaček Jill Lawlessová a brzy ji doplnili další fanoušci. „Jestli máte na pátek nějaké plány, zrušte je. Ten ceremoniál vás ohromí,“ přidal se třeba Pete Hendrick. 

Prostory jídelny nabízejí potřebný konfort pro všechny sportovceFoto Michal Beránek (Sport)

Žádné fotky ani videa na internetu, o slavnostním zahájení třicátých olympijských her v Londýně se ví jen to, co se má vědět. Hodně a zároveň málo. Že vedle Davida Beckhama a Paula McCartneyho dorazí anglická královna Alžběta II., že v programu vystoupí deset tisíc lidí včetně stovky zvířat, i že pořadatelé nevystavili akreditaci běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.

„Autor ceremoniálu Danny Boyle mě vrazil až na konec. Víc vám toho ale nepovím,“ pousmál se tajemně zpěvák Paul McCartney, jehož dcera Linda zase navrhla oblečení pro britské olympioniky.

A tak britská média spekulují. O průřezu britskou historií včetně průmyslové revoluce (zobrazené temnými satanskými pecemi), o účasti fiktivního „záporáka“ z Harryho Pottera Lorda Voldemorta i o pasování Jamese Bonda do rytířského stavu. Chybět nebude ani typický britský suchý humor.

Olympijská vesnice nabízí vše, co sportovci potřebují ke svým výkonůmFoto Michal Beránek (Sport)

„Bude to takové zrcadlo národa,“ uznal Boyle, jinak autor oscarového filmu Milionář z chatrče či Trainspottting. Další tajemství se však střeží. Všech deset tisíc dobrovolníků, které se na akci podílí, muselo povinně podepisovat sliby o mlčenlivosti a zda diváci nic netočí, kontrolovala i ochranka.

Již nyní navíc jisté, že se někteří sportovci slavnostního ceremoniálu ani nezúčastní. Kvůli tomu, že už druhý den jdou do akce. Jako střelkyně Kateřina Emmons, jako skifař Ondřej Synek nebo jako české basketbalistky, jež zahajují olympijský turnaj od 9.00 místního času zápasem s Čínou.

Vlajkonošem české olympijské výpravy bude badmintonista Petr Koukal, který se na Hry dostal poté, co zdolal rakovinu.

Kdo v minulosti zapaloval olympijský oheň

OH 1992 (Barcelona)  Antonio Rebollo (lukostřelba)

OH 1996 (Atlanta)      Muhammad Ali (boxer)

OH 2000 (Sydney)      Cathy Freemanová (atletka)

OH 2004 (Atény)        Nikolaos Kaklamanakis (windsurfing)

OH 2008 (Peking)       Li Ning (gymnastika)

OH 2012 (Londýn)      ?

 

Vlajky míří na stožáry, olympijská sláva může začít
Vlajky míří na stožáry, olympijská sláva může začít

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud