Ivo Pospíšil
1. srpna 2012 • 16:10

Krize basketbalistek: Vyříkat si chyby? Všichni se naštvou, říká Elhotová

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci u televizních obrazovek nemusí být zrovna basketbalovými experty, aby si nevšimli, že tohle zkrátka není ten tým, který udivoval na stříbrném MS v roce 2010. Basketbalistky České republiky stojí nad propastí a v dnešním zápase proti Chorvatsku musí bezpodmínečně vyhrát. Zde je pět důvodů, proč se Češky zatím trápí.



UBRÁNĚNÁ KAPITÁNKA
Je to nepříjemná ukázka toho, jaký je rozdíl, když se Haně Horákové daří, a když ne. Navrátivší česká kapitánka zatím ve dvou zápasech nastřílela jen devět bodů a lépe už je na tom i druhá rozehrávačka týmu Kateřina Bartoňová (12).

Zkušená matadorka se snaží, rozděluje míče a zkouší i své typické dravé nájezdy. Pohodu a vystoupení, jaké předváděla na stříbrném MS 2010, kde byla vyhodnocena nejlepší hráčkou turnaje, však v Londýně zatím hledá.

12,1 takový průměr nastřílených bodů za zápas měla Hana Horáková na MS 2010. Na OH má zatím 4,5

POMALÉ ROZJEZDY
Zápasy českých basketbalistek jsou zatím podle stejného scénáře. Jak proti Číně, tak i proti Turecku ztratily kontrolu hned v úvodu a v obou případech prohrály první i druhou čtvrtinu.

„Vždycky si to necháme utéct, a pak to těžko dotahujeme,“ uznala i Kateřina Elhotová. Proti Turkyním dokonce v první půli vstřelily jen 21 bodů. Do jaké míry na slabších začátcích hrají roli i nezvyklé dopolední termíny duelů, si však nechtějí hráčky připouštět. „Toto není výmluva,“ říká i Eva Vítečková. 69 tolik bodů zatím inkasovaly v první půli české basketbalistky. Přitom nastřílely jen padesát.

Zklamané české basketbalistky po prohře s TureckemFoto Michal Beránek Sport

STATICKÝ ÚTOK
„Nerad bych to paušalizoval, ale dnes by bylo lepší nepřihrávat na naše podkošové hráčky,“ všiml si během utkání s Tureckem spolukomentátor ČT Václav Burda. Pivotky Petra Kulichová a Ilona Burgrová v tom duelu vstřelily dohromady jen čtyři body. „Útok nefunguje. Jsme tam pomalé a statické, jedna hraje s míčem a čtyři stojí,“ přiznala také Jana Veselá. Což je znát. Nejen v těžších střeleckých pozicích do plné obrany, ale také takřka s minimálním počtem snadnějších protiútoků.

57 takový bodový průměr mají za dva zápasy české basketbalistky. Horší už je jen Angola

SLABŠÍ OBRANA
Než přijely české basketbalistky do Londýna, byla jejich obrana vzorová. V olympijské kvalifi kaci nepustily nikoho nad čtyřiapadesát bodů, jenže teď v obou zápasech skáče jejich inkasování nad šedesát. „Od toho se to všechno odvíjí, musíme ji do dalšího zápasu zlepšit,“ ví například Kateřina Zohnová. Stává se příliš často, že je i soupeřky zaskočí v kombinacích a při vlastních rozehrávkách. Češky to zatím neumí oplácet. Jen v ziscích, jsou s osmi míči druhým nejhorším týmem turnaje.

37 tolik ztrát mají za dva zápasy české basketbalistky. Nejlepší Rusky mají třeba 25

NERVOZITA V KABINĚ
Když došlo na téma vyříkání možných chyb, pokrčila jen Kateřina Elhotová rameny. „Ono se to ne všem líbí. Když chce někdo někomu něco říct, tak se ten druhý na něj pak naštve. Znáte to, ženský kolektiv,“ utrousila smutně. Už jen to svědčí o tom, že atmosféra v kabině není zrovna idylická.

A nervozita se navíc projevuje i na hřišti. Zejména v klíčových fázích, s nimiž souvisí i zodpovědnost při důležitých střelách. „Na tréninku to dávají, v zápase ne. To je o sebevědomí,“ říká kouč Lubor Blažek.

7 tolikáté místo obhajují české basketbalistky na letošní olympiádě

Varianty jistého postupu

Porazit Chorvatsko, porazit USA, porazit Angolu
Porazit Chorvatsko, prohrát s USA, porazit Angolu

Zklamané české basketbalistky po prohře s Tureckem
Zklamané české basketbalistky po prohře s Tureckem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud