8. srpna 2012 • 16:30

Prohrál čtvrtfinále kouč Blažek? Ideálně vedené to nebylo, míní Hummel

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

OHLASY EXPERTŮ | Stačí si projít diskusní fóra na internetu a víte, na čem jste. Fanoušci mají jasno, čtvrtfinále olympijského turnaje basketbalistek „zazdil“ trenér Lubor Blažek. Co si o tom myslí odborníci, kteří ve špičkovém basketu strávili celé kariéry?



„Z toho pohledu, že je člověk v klidu doma u televize, musím říct, že to nebylo ideálně vedené utkání,“ řekl například bývalý reprezentační kouč Zdeněk Hummel.

Eva Horáková s Janou Lichnerovou na tiskové konferenci USK Praha Eva Horáková s Janou Lichnerovou na tiskové konferenci USK PrahaFoto Jaroslav Legner (Sport)
Eva Horáková

(nejlepší hráčka Evropy 1996, zlato z ME 2005, stříbro z ME 2003)

„Co se stalo v poslední čtvrtině, to asi nepochopí nikdo. Je to přitom velká škoda, protože holky hrály ten zápas dobře. Jestli se zalekly náskoku, nebo si myslely, že to už bude dobrý, nebo to neunesly psychicky... nebo i trenér jestli dával špatné pokyny... nevím.

Nevím, jestli střídání obran holky nerozhodilo. Mně taky nevyhovuje, kdybych měla často měnit obranu, to už člověk pak sám neví, jaká varianta právě platí, honí se mu tyto věci hlavou a už se tak nesoustředí na útočnou fázi.

V útoku pak může nastat chyba, zbytečně volená střela, a tak. Je pravda, že Francouzky nás ke konci zatlačily. Holky, co hrály ten zápas, jsou nicméně tak zkušené, že by si to neměly nechat ujít.

Na turnaji bylo naše družstvo jako parní stroj. Holky se rozjížděly, pak se rozehřály a včera už hrály dobře. Z televize se těžko soudí. Třeba jim chyběla i fyzička. Příčina však není jen na jedné straně, přijde mi, že to byla souhra více okolností.“

Vlastimil Havlík
Vlastimil Havlík Vlastimil HavlíkFoto Jaroslav Legner (Sport)

(bývalý reprezentant, stříbro z ME 1985, býv. asistent trenéra žen Brna)

„Zápas se zdál být vyhraný. Byla tam trochu smůla, trochu nešikovnost, že na konci nechají klíčovou hráčku volnou na trojce a vypomáhají na Grudu, která je sedm metrů od koše na dvojce.

To je ale jen jedna akce, věcí tam bylo víc. Zápas byl rozehraný na vítězství a Francouzky byly zaskočené, naše holky měly jasně navrch. Pak to brala na sebe Dumercová, to byla klíčová hráčka, lítala i v obraně. Vyšlo jí to. Každopádně byl postup blízko.

Po zápase je každý generál. Kdyby se zápas vyhrál, tak bude trenér slavný. Zónová obrana byla dobrá, hlavně se dobře ucpávaly podkošové hráčky. Zóna na Francii platila, to byla dobrá obrana. Kdyby holky hrály celý zápas osobku, tak by prohrály.

Michaela Zrůstová po porážce s Francií plakala, české basketbalistky mrzel promarněný náskok, který ztratily v poslední čtvrtině
Michaela Zrůstová po porážce s Francií plakala, české basketbalistky mrzel promarněný náskok, který ztratily v poslední čtvrtině

Co se týká nasazování hráček, já bych zkusil nechat víc hrát Bartoňovou. Jako jednička rozehrávačka je momentálně kvalitnější než Horáková, mohly hrát spolu, Horáková na křídle. Bartoňová proseděla moc času, i ve skupině.

Přitom ona hru zrychlí, má finální přihrávku, umí vystřelit. Horáková na dvojce by byla platnější v obraně, mohla vypichovat nahrávky. Jako jednička se trápila.

To není nic proti ní, měla hrát, ale s Bartoňovou víc času společně. Bartoňová je rychlejší na vyvážení balonů, Hanka (Horáková) mohla vybíhat do protiútoků, dávat laciné koše. Potřebovala se něčím chytnout, a místo toho vyvážela míče.“

Basketbalový kouč Zdeněk Hummel na mistrovství Evropy mužů v roce 2008 Basketbalový kouč Zdeněk Hummel na mistrovství Evropy mužů v roce 2008Foto Reuters
Zdeněk Hummel

(bývalý reprezentační a ligový trenér)

„Obrovská škoda! Třetí čtvrtinu hrála děvčata bezvadný basket, bohužel neodolala náporu ve čtvrté čtvrtině. Spolukomentátor ČT svaloval hodně vinu na trenéra Blažka, zpětně se řekne, že time out ve třetí čtvrtině byla škoda brát, ale on chtěl zastavit nápor soupeře a udržet náskok.

To zas nebyla tak obrovská chyba, jako spíš že nebyla rozložená síla v rotaci hráček, které pak neudržely nápor Francie.

Francouzky se chytly útočným doskočením po vlastních neúspěšných střelách, což byl hrob pro naše družstvo. V tom jsem viděl jednu konkrétní hráčku. A samozřejmě jejich rozehrávačka Dumercová nás deptala trojkami.

Otázka je, jestli se mělo pokračovat v zóně, která byla velice úspěšná ve třetí čtvrtině, a já si myslím, že raději měla přijít osobní obrana. S tím, že v zónové se hráčkám umožňovaly volné střely a to nebylo dobré.

V závěru zápasu chyběl oddechový čas, ale chápu Blažka. Těžko říct, jestli bych neudělal to samé. Nevyčítal bych mu nic než to, že ve třetí čtvrtině se měla hrát nekompromisně tvrdí osobní obrana do vyčerpání.

Hrát zónu ve fázi, kdy soupeř dotahuje, to umožňuje střelecké pokusy a to se nám i vymstilo. Blažek dosáhnul hodně úspěchů, svádět prohru na trenéra není dobré. Z toho pohledu, že je člověk v klidu doma u televize, musím říct, že to nebylo ideálně vedené utkání.“

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud