14. srpna 2012 • 10:35

Olympiáda míří do Ria, ne všichni jsou nadšeni: Vystěhuje 170 tisíc lidí

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těší se, ale také z ní mají obavy. Po úspěšném Londýně přebírá olympijskou štafetu Rio de Janeiro a čtyři roky před začátkem hostitelství Her panují v brazilské metropoli rozporuplné pocity. Jedna část obyvatel ji vítá a považuje ji za důležitý okamžik v historii města, další proti ní kvůli plánovaným výstavbám a vystěhováním protestuje.



Olympiáda má změnit Rio de Janeiro. V očích světa i pro metropoli samotnou. A předání olympijské vlajky z Londýna už mění natěšení v realitu. Za čtyři roky to vypukne.

„Přílet této olympijské vlajky pro mne znamená nikoliv začátek, ale proces přeměny pro Rio de Janeiro,“ prohlásil starosta města Eduardo Paes. „Jsem si jistý, že tu právě potvrzujeme obrat k budoucnosti.“

Ne všichni ale s chystanými změnami souhlasí. Už na letišti totiž demonstrovalo několik tisícovek obyvatel, kteří mají být kvůli olympijské přestavbě vystěhováni. Například z oblasti Vila Autódromo, kde má být vybudován olympijský park.

Celkem by se to mělo týkat 170 tisíc obyvatel.

„Nikdo ale nebude vypuzen bez jakékoliv alternativy,“ upozornil Paes. „Tyto demonstrace se navíc jako vždycky týkají vlády. Nechtějí, aby se tu cokoliv dělo,“ dodal.

Vedle olympijských her hostí Brazílie i dva roky předtím MS ve fotbale.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud