17. srpna 2012 • 13:17

Olympionici z komunistické KLDR: Nemáš medaili? Mazej makat do lágru!

Autor: qp
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dost nekompromisní jsou severokorejští komunisté ke svým olympionikům, kteří startovali na Hrách v Londýně. Pokud nepřivezli domů medaili a zaznamenali výrazný neúspěch, s kariérou sportovce se rozloučili. Ta totiž "pokračuje" v pracovních táborech.



Na osudy sportovců z KLDR, které nečeká "jen" smutek z prohraných bojů, ale pracovní tábory, poukázala média ve Spojených státech. "Co se tak s nimi asi stane, když se jim nepodaří přivézt domů zlato?" ptá se např. server huffingtonpost.com.

Zvěsti o lágrech, kde údajně někteří olympionici skončí, dosud nikdo nepotvrdil. Stanice ABC ale informovala o tom, že každý neúspěšný sportovec musí po návratu do země před komisi, která je ve většině případech vyloučí ze všech sportovních organizací. A jejich další "kariéra" pokračuje právě v pracovních táborech.

Severokorejští sportovci a funkcionáři si na slavnostní zahájení olympiády radši přinesli vlastní vlajku...Foto Reuters

V nich se podle Human Rights Watch nachází asi 200 tisíc lidí. Zde žijí pod hrozbou mučení, hladovění a poprav. A přitom odvádějí těžkou fyzickou práci v dolech, zemědělství nebo lesnictví v drsných podmínkách s primitivními nástroji.

Naopak úspěšných olympioniků si ale přísný režim v KLDR velice váží. Často je odměňuje automobily, televizemi nebo ledničkami. Možná i proto byla letošní olympiáda pro Severokorejce nejúspěšnější od roku 1992. Vybojovali čtyři zlaté medaile a dvě bronzové.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud