12. července 2016 • 20:35

Nejmenší výprava v historii. Na hry do Ria jede 105 českých sportovců

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sto pět sportovců je v nominaci na olympijské hry do Ria de Janeiro. Výpravu dnes schválilo plénum Českého olympijského výboru v Rudolfově galerii na Pražském hradě včetně 99 členů doprovodu, zdravotnického týmu a štábu. Slavnostnímu aktu přihlížel i prezident Miloš Zeman, který by se měl 5. srpna v Brazílii zúčastnit slavnostního zahájení her.



Poprvé po 20 letech chybí v nominaci tým a jde tak o nejmenší výpravu na letní hry od vzniku samostatné České republiky. Dosud nejméně českých sportovců bylo v roce 1996 v Atlantě (115). Rekordní naopak z tohoto pohledu byly Atény, kam v roce 2004 odjelo 142 reprezentantů.

V nominaci jsou všichni čtyři zlatí medailisté z Londýna - oštěpařka Barbora Špotáková , skifařka Miroslava Topinková Knapková, moderní pětibojař David Svoboda i vítěz závodu v cross country na horských kolech Jaroslav Kulhavý.

Podívejte se na nástupovou kolekci českých olympioniků pro Rio
Video se připravuje ...

"Možná se ptáte, proč je výprava nejmenší? Ale odpověď je nasnadě. Dlouhodobě byl sport v České republice popelkou a dramaticky podfinancován, a to se projevilo napříč všemi sporty, ale i na fyzické zdatnosti naší nejmladší generace," řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a dodal: "Všichni nominovaní jsou z mého pohledu hrdinové, kteří splnili náročná kritéria navzdory systému."

Češi chybí v kolektivních sportech

"Tentokrát nemáme zástupce v kolektivním sportu, což je na počtu samozřejmě znát. Nic to ale nemění na tom, že náš tým je silný. I když nerad tipuju počet medailí, výprava pro Rio má potenciál na desítku medailí jako před čtyřmi lety v Londýně," řekl Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV a šéf české mise pro Rio.

Za zlatou medaili z Ria dostanou čeští sportovci 1,75 milionu korun, za stříbro 875.000 a za bronz 525.000 korun. Prezident Zeman na zasedání citoval heslo slavného běžce Emila Zátopka "Nemůžeš, přidej" a k tomu doplnil: "Dovolte mi, abych všem olympionikům popřál radost ze soutěže, a když to bůh dá, tak i radost z úspěchu."

Prezident Zeman perlil na nominačním plénu ČOV
Video se připravuje ...

V den konání nominačního pléna přišlo potvrzení startu pro golfistku Kláru Spilkovou. Do nominace je podmínečně zařazen i badmintonista Petr Koukal , který ještě čeká do 18. července na potvrzení svého startu v Riu.

Plénum ČOV schválilo 105 jmen, ale v pondělí se rozhodlo, že v dráhové cyklistice pojede sprint i keirin Pavel Kelemen a Adam Ptáčník bude jen náhradníkem. To ještě konečná nominace nezohlednila a Ptáčník byl schválen jako závodník.

S naději jedou tenisté i střelci

K medailovým nadějím patří vedle Špotákové, Topinkové, Svobody a Kulhavého také překážkářka Zuzana Hejnová , oštěpaři v čele s Vítězslavem Veselým, tradičně veslaři, rychlostní kanoisté a vodní slalomáři včetně kajakářských mistrů světa Jiřího Prskavce a Kateřiny Kudějové. Šanci mají tradičně také tenisté a střelci.

S ambicemi na stupně vítězů poletí do Brazílie judista Lukáš Krpálek a vedle Svobody vyrostl v hvězdu moderního pětiboje čerstvý mistr Evropy Jan Kuf.
Na páté hry už pojedou sportovní střelec David Kostelecký, zlatý v trapu z Pekingu 2008, akvabela Soňa Bernardová a cyklistka Kateřina Nash.

Zatímco poprvé od Atlanty 1996 chybí ve výpravě zastoupení kolektivního sportu, poprvé od té doby naopak jedou šermíři: fleretista Alexander Choupenitch a kordista Jiří Beran. Při obnovené premiéře golfu na OH se představí Spilková.

Sáblíková možná pojede do Ria jako turistka čekat na verdikt arbitráže
Video se připravuje ...

Rozpočet se blíží 60 milionům

Nejpočetnější tým vyšlou do Ria atleti, kterých je 25. Po deseti olympionicích mají tenisté včetně Tomáše Berdycha a Petry Kvitové , veslaři, cyklisté a plavci.
Rozpočet českého týmu na účast se blíží 60 milionům korun.

"O úspěchu může rozhodnout jakákoliv drobnost. Z hlediska zabezpečení zázemí a péče o sportovce odvedl skvělou práci tým šéfa mise Martina Doktora. Věřím, že jim to pomůže ke špičkovým výkonům," řekl Kejval.

Právě on má pravomoc dodatečně doplnit další členy výpravy, pokud ještě některý z českých sportovců splní nominační kritéria nebo dostane pozvání od mezinárodní federace. To může být případ kladiváře Lukáše Melicha a běžce Filipa Sasínka.

Konečnou jmenovitou nominaci odešle ČOV do Ria 18. července. Nepravděpodobné je nejspíše udělení divoké karty pro cyklistku Martinu Sáblíkovou .

Česko nebude mít vedle týmových sportů na hrách zastoupení ani v jezdectví, skocích do vody, skocích na trampolíně, taekwondu, moderní gymnastice, boxu, bikrosu, lukostřelbě a zápasu.

Topinková Knapková: Do Ria nejedu pod tlakem
Video se připravuje ...

Prezident Zeman kritizoval cyklistický svaz

Olympijskou kolekci oblečení i speciální skleněné šperky dostal prezident Miloš Zeman. Hlava státu dnes v podvečer přijala na Pražském hradě zástupce Českého olympijského výboru krátce před schvalováním české nominace do Ria de Janeiro a hned si zkusila pestrobarevnou čepici.

Prezident Zeman na krátkém setkání uvítal mimo jiné předsedu ČOV Jiřího Kejvala a pochlubil se olympijským odznakem v klopě i kravatou. Šéf českého olympijského hnutí Zemanovi ukázal oblečení olympioniků pro Rio a vysvětlil barvy na kolekci, které spojují tradiční české červeno-modro-bílou a brazilské žlutou a zelenou.
Kejval upozornil Zemana i na panáčka běžce na oblečení, který připojoval ke svému podpisu slavný běžec Emil Zátopek. "Vzpomínám si na jeho heslo: Nemůžeš, přidej," řekl Zeman a dodal, že zažil Zátopka na Strahově, kde pracoval v kanceláři poté, co podepsal manifest Dva tisíce slov. "Vážil jsem si ho za to," řekl Zeman.

Vedle oblečení dostal prezident i speciálně vyrobené skleněné šperky od sochařky Gizely Šabókové. "Snažíme se propojit sport a umění. Je vyrobeno 222 kusů a pro vás máme ten s číslem jedna," řekl Kejval a předal kazetu Zemanovi. "Já si to sice nezasloužím, ale o to vděčněji přijímám," reagoval prezident.

Před krátkým posezením u stolu se Zeman zastavil u figuríny oblečené do olympijské kolekce a vzal si čepici. A přesně mu padla. "Jako by to bylo na moji hlavu," usmál se, ale vrátil kšiltovku zpět na hlavu plastového sportovce.
Poté se Zeman připojil k nominačnímu plénum ČOV a v proslovu řekl, že stejně jako po zimních hrách 2014 v Soči přijme všechny sportovce.

"Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se," připomněl heslo zakladatele novodobých olympijských her Pierra de Coubertina a dodal: "Výsledkem je už to, že se na olympijské hry nominovali."

Zeman by měl jet i do Ria a zúčastnit se slavnostního zahájení. "Rád jsem vyhověl pozvání předsedy Mezinárodního olympijského výboru. A nechápejte to jako politickou turistiku, ale jako výraz úcty všem sportovcům," řekl Zeman a žertem okomentoval obávaný brazilský virus. "Vydržel jsem v životě ledacos a vydržím i komára ziku."

Kejval při nominačním plénu poděkoval Zemanovi, že se zastal Martiny Sáblíkové a poslal šéfovi MOV Thomasi Bachovi žádost o divokou kartu. "Je mi líto, že mezi námi není," řekl Zeman o trojnásobné olympijské vítězce v rychlobruslení Sáblíkové. "Nemůžu si odpustit poznámku o neschopnosti Českého cyklistického svazu," řekl Zeman a Sáblíkové poslal kytici.

Sáblíková se domnívala, že si devátým místem v redukovaném pořadí časovky na loňském mistrovství světa zajistila olympijský start. Při zveřejnění kvalifikovaných zemí však vyšlo najevo, že ČR žádné účastnické místo nezískala. Cyklistický svaz, který podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií, i ČOV se snaží ještě kauzu řešit, ale šance není velká.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud