Jan Barák
9. srpna 2016 • 12:42

Žoldáci z Kataru jsou zpět! Po "koupeném" stříbru chtějí titul z Ria

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mobilizace! Po roce je tu máme zas! Nenáviděné, díky petrodolarům od šejků ukrutně bohaté a hladové zopakovat tažení při posledním domácím světovém šampionátu. Házenkáři Kataru při své olympijské premiéře porazili v neděli v Riu Chorvatsko jasně 30:23. O nic nejde, Chorvaté jsou přeci "jen" dvojnásobní olympijští šampioni. Výborný vstup trpaslíka do turnaje ale opět rozvířil debatu o skladbě týmu, kde téměř žádné Katařany nenajdete.



V sestavě Kataru jsou jen tři hráči, kteří se v pouštní zemi, která je počtem obyvatel menší než Manchester, narodili. Zbytek jsou krajánci, zlí jazykové jedním dechem přidávají další označení - žoldáci. Cizí hráči na peníze slyší a katarští šejkové jim je vyplácí po desítkách milionů.

"Třeba ve Švédsku za start za národní tým nedostanete ani korunu, zatímco v Kataru můžete mít milionový plat za pár zápasů ročně, no neberte to," není překvapen dánský házenkářský agent Nikolaj Bronström.

U jiných ale jednání emirátu z jihozápadní části Perského zálivu budí nevoli. "Katar vytváří falešný tým. Dávají dohromady hráče, kteří nemají na tuto zemi žádné napojení a obratem jsou vyhozeni, pokud nezískají medaili nebo jiný úspěch. Je to takový podivný All Star Team," nebral si v rozhovoru pro The Sunday Telegraph s 300 tisícovou zemí servítky Christer Ahl, bývalý uznávaný mezinárodní rozhodčí.

Má pravdu. První zlato z olympiády pro Katar v jeho historii zkusí v Riu získat třeba Bertrand Roine (majitel titulu z MS v roce 2011 s Francií), Daniel Sarič (rodák z Bosny a Hercegoviny a pátý nejlepší brankář světa), kubánský střelec Rafael Capote nebo mašina na góly z Černé Hory Žarko Markovič. Na střídačce mezinárodního souboru je ostřílený kouč Valero Rivera López, který pět let vedl španělskou reprezentaci.

Šesti brankami přispěl k výhře Kataru nad Chorvatskem kubánský rodák Rafael Capote.
Šesti brankami přispěl k výhře Kataru nad Chorvatskem kubánský rodák Rafael Capote.

Jak je tato naturalizace možná? Katar umně využívá mezeru v pravidlech házené, která dovoluje hráči, který nebyl tři roky povolán do národního týmu své země, reprezentovat jiný stát. Mezinárodní házenkářská federace IHF slíbila proces naturalizace ztížit, ale je to stále předmětem jednání.

„Vlastně se to dá i pochopit, pokud jste třeba z Balkánu nebo jiné házenkářsky silné destinace a nejste zrovna v reprezentaci, je to pro vás velká šance podívat se na velkou akci. O olympiádě přeci sní každý. I kdyby jste neměli vyhrát přímo zlato, může to být životní zážitek. Šejkové to vědí a na to hráče v kombinaci s luxusní mzdou vábí," dodává Ahl.

Pachuť ze senzačního stříbra

Naftoví miliardáři svůj hvězdný tým začali budovat před několika lety kvůli domácímu MS v Dauhá v roce 2015. A třeba právě superhvězdný střelec Markovič byl tím klíčem, který otevřel Kataru dveře k senzační stříbrné medaili, prvnímu cennému kovu, který na světovém šampionátu v házené získal neevropský tým.

Tažení domácího týmu do finále proti Francii hyzdí dodnes velké ALE. Nešlo o čistou pohádku o malém státečku, který skalpoval silné a zlé favority. Katar v nadstavbové části turnaje výrazně tlačili rozhodčí, zejména v semifinále proti Polsku.

"Krádež! Koupili si mistrovství, hráče, diváky, a teď i rozhodčí a medaili. Ten zápas se nedal vyhrát. Je to vydestilovaná patologie," troubili do světa polští hráči i fanoušci po porážce 29:31. „Myslím, že se Katar stane mistrem světa, mají to pojištěné,“ ušklíbl se rakouský trenér Partekur Johanesson, jehož týmem prohrál s domácími v osmifinále.

Nestalo se, Francie, se kterou se v Riu Katar utká hned ve skupině, boj o zlato vyhrála 23:25. Katařané, jejichž dosavadním maximem z MS bylo 16. místo, skončili druzí. „Tlak to byl obrovský, ale máme z utkání dobrý pocit. Šejci naštěstí seděli nahoře u stropu haly ve VIP zóně, takže na nás nemohli,“ vydechli hned po utkání čeští rozhodčí Jiří Novotný a Václav Horáček, kteří finále pískali.

Šejky druhý flíček mrzel, ale své koně odměnili vrchovatě. Každý z hráčů dostal milion dolarů, luxusní automobil maserati a byt na umělém ostrově jménem Perla poblíž Dauhá. Jaké bonusy asi vypsali za případný cenný kov z olympiády?

Více o LOH Rio 2016 čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud