Romana Barboříková
8. srpna 2016 • 22:08

Čtvrtý Kostelecký: Nový systém je špatný, ale já už z toho mám p*del

Autor: Romana Barboříková, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Po zlatu z Pekingu (2008) se jako nejstarší český olympionik pokoušel o zisk dalšího cenného kovu o osm let později v Riu. Český střelec David Kostelecký skončil v trapu na čtvrtém místě, když v závěrečném souboji o bronz podlehl Britu Lingovi. Nový systém, podle kterého se soutěž hodnotí, se českému závodníkovi nelíbí, přesto bral ztrátu medaile statečně. "Asi to dopadlo tak, jak mělo," prohlásil po závodě.



Mrzí vás nevděčné čtvrté místo?
"Určitě. Medaile by byla dobrá, ale asi to dopadlo tak, jak mělo. Měl jsem ze všech, co šli do finále, nejmenší nástřel a medaile vyhráli kluci, co měli víc. I když ta nová pravidla mažou všechno, ale asi to dopadlo tak, jak mělo."

Jsou nová pravidla na olympiádě poprvé?
"Tohle bylo poprvé, v Londýně se terče sčítaly, stejně jako Pekingu. Ale na světových pohárech jde taky všechno od nuly, střílíme podle těch pravidel celý olympijský cyklus, takže jsem to už zažil."

Je to dobrý systém?
"Není, kdo zná matematiku, ví, že je to špatně. Měl by to opravdu vyhrát ten, kdo celkově sestřelí nejvíc terčů."

Závodí se takhle víc na náhodu?
"Je to o momentální formě, o tom, jak komu foukne, jak má štěstí, v jaké pozici jde do finále. Určitě to není spravedlivé."

Zklamaný David Kostelecký po skončení finále trapu, kde obsadil čtvrté místo
Zklamaný David Kostelecký po skončení finále trapu, kde obsadil čtvrté místo

Takže finále rozhodlo spíš štěstí?
"Já měl stejně nejmenší nástřel, takže to musím brát tak, že jsem se vyškrábal na čtvrté místo a ne, že jsem na něj padnul."

Jde o nespravedlivé počítání?
"Mezinárodní olympijský výbor si to tak objednal, že musíme mít semifinále a finále a musí to být vždycky od nuly. Když jsme se ptali na nějaký argument, tak nám řekli, že když Bolt běží stovku, tak musí procházet rozběhama, semifinále a finále od nuly, že se všechno maže. Potom jsme se teda zeptali, jestli si myslí, že jsme taky atleti, oni už na to nedokázali odpovědět. Ale v každém případě mezinárodní střelecká federace splní všechno a udělá všechno pro to, aby nás nevyřadili z olympiády, takže pokud by si vymysleli, že budeme budeme muset střílet s hlavou na zemi, tak budeme střílet s hlavou na zemi. Asi tak."

Mrzí vás takové jednání?
"Já, ve svých 41 letech, už z toho mám prdel..."

Myslíte ještě na další olympiádu?
"To je těžko plánovat, je takové rčení, že jestli chce rozesmát Boha, tak mu řekněte o svých plánech a za čtyři roky uvidíte. Čtyři roky budu určitě střílet, ale kvalifikace je hrozně těžká, už jenom se dostat na olympiádu... Myslím, že už by do toho měli jít i trošku mladší, aby získali zkušenosti. Ale nikdy neříkej nikdy, v každém případě se budu snažit vybojovat místo a pak to zhodnotíme a uvidíme."

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud