Romana Barboříková
18. srpna 2016 • 04:50

Brazilci - mistři v nefér fandění. Rekordmana rozbrečeli na stupních

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Slzy na stupních vítězů. To je na olympiádě běžné. Ovšem u stříbrného tyčkaře Renauda Lavillenieho nebyly spojeny s jeho výsledkem. Podruhé během 24 hodin mu totiž místní fanoušci ukázali, co umí. Vybučeli ho. Světového rekordmana po tomto skandálu museli uklidňovat Sergej Bubka, Sebastian Coe i jeho olympijský přemožitel Brazilec Thiago Braz da Silva.



Olympiádu si příliš za svou nevzali. A teď ještě navíc ukazují brazilští fanoušci, jak v praxi vypadá neférové fandění. „Kdyby tohle předvedli čeští fanoušci během halového mistrovství Evropy v Praze, musel bych se za ně stydět,“ byl po finále tyčkařů rozlícen i český atlet Jan Kudlička. Místní diváci totiž v závěru finále, kdy Lavillenie soupeřil s jejich závodníkem, na Francouze bučeli.

„Já chápu, že jim skáče domácí, ale aby bučeli u technické disciplíny na Lavillenieho, to mi přijde ubohé a do toho sportu to nepatří. Je světový rekordman, olympijský vítěz, nebylo by to žádné překvapení, kdyby tu vyhrál. Zachovali se nesportovně a to do atletiky nepatří,“ dodal Kudlička.

Francouzský světový rekordman Renaud Lavillenie byl reakcí brazilských fanoušků hodně zaskočený
Francouzský světový rekordman Renaud Lavillenie byl reakcí brazilských fanoušků hodně zaskočený

Nejen, že bučeli při finále, ale stejné reakce se dočkal zkušený závodník necelých 24 hodin poté i na stupních vítězů, kde si přišel pro zasloužené stříbro. V momentu, kdy zaznělo jeho jméno, ozvala se reakce nehodná skutečných sportovních fandů opět. V tu chvíli se Lavilleniemu vehnaly do očí slzy. Čerstvý olympijský vítěz da Silva se mohutnými gesty snažil své fanoušky uklidnit, ale nedařilo se mu to.

Lavillenie má za sebou tvrdý trénink, spoustu závodního stresu, je zvyklý na ledasco, ale tohle francouzskou hvězdu, kterou jinak všude vítají s otevřenou náručí, zlomilo.

„Je to nechutné, naprosto postrádají slušnost a cítění fair play a chci zdůraznit, že Brazilci do atletiky vůbec nejsou zapálení,“ postěžoval si Lavillenie.

Rozčílený byl už po samotném finále, po kterém prohlásil, že bučení Brazilců ho rušilo v koncentraci na pokus na 608 centimetrech, který v případě úspěchu pro něj mohl znamenat zlatou medaili.

Zatímco da Silva byl po finále opatrný v hodnocení chování domácího publika, po jejich úterním extempore už byl zcela na straně Lavillenieho, kterého i utěšoval. Stejně jako bývalý světový rekordman v této disciplíně Sergej Bubka, šéf Mezinárodní atletické federace Sebastian Coe a na dálku i šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. „Chování diváků je naprosto nepřijatelné,“ citovala jej BBC.

S podobným „podporováním“ domácích olympioniků se nesetkal pouze Lavillenie. Slyšet bylo například i na plážovém volejbalu, kde si ho v prvním zápase na Copacabaně "vychutnaly" i Češky Barbora Hermannová s Markétou Slukovou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud