29. srpna 2012 • 23:36

FOTO: Královna i Stephen Hawking. Paralympiáda začala dojemně

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

"Dívejte se ke hvězdám, ne dolů k nohám." Takový vzkaz předal účastníkům paralympijských her v Londýně a divákům po celém světě slavný astrofyzik Stephen Hawking. Ten byl spolu s britskou královnou Alžbětou II. jednou z hlavních hvězd slavnostního zahájení 14. paralympiády.



Za účasti 4 200 sportovců ze 165 zemí včetně šestačtyřicetičlenné české výpravy potrvají hry tělesně postižených do 9. září.

Českou vlajku dnes přivezl na plochu Olympijského stadionu, který zaplnilo 62 000 diváků včetně britské královny Alžběty II., paraplegik a nyní už pětinásobný paralympionik Rostislav Pohlmann.

Belgický sportovec vyrazil na slavnostní zahájení i se svým asistenčním psemFoto Reuters

Stejně jako před měsícem při slavnostním zahájení olympijských her měli někteří členové české výpravy na nohou holínky, které jsou narážkou na typické britské počasí.

Tématem slavnostního ceremoniálu bylo "osvícení" a průvodcem slavný fyzik Stephen Hawking, jenž trpí amyotrofickou laterální sklerózou.

Sedmdesátiletý vědec, jemuž v roce 1963 dávali lékaři dva roky života, zahájil program z tribuny. "Dívejte se ke hvězdám, ne dolů k nohám. Buďte zvídaví," řekl prostřednictvím svého hlasového syntezátoru.

Ceremoniál obsahoval zobrazení Velkého třesku či Newtonův objev gravitace, s kterou všichni sportovci upoutaní k Zemi bojují. V show mimo jiné vystupovalo 73 neslyšících a postižených profesionálních umělců a 68 postižených z řad dobrovolníků.

Účastnici paralympiády budou ve 20 sportovních odvětvích bojovat o 1509 medailí. České barvy bude v britské metropoli reprezentovat 46 handicapovaných sportovců. Před čtyřmi lety přivezli z Pekingu 27 medailí včetně šesti zlatých.

Slavnostního zahájení paralympiády se zúčastnila i královna Alžběta
Slavnostního zahájení paralympiády se zúčastnila i královna Alžběta

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud