9. března 2018 • 10:45

Sportovci Jižní a Severní Koreje půjdou na zahájení paralympiády odděleně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovci Severní a Jižní Koreje nenastoupí v pátek při zahajovacím ceremoniálu paralympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu společně pod jednou vlajkou, jako tomu bylo na únorovém zahájení zimní olympiády. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.



Důvodem jsou podle Reuters spory kolem vlajky, na které je světle modře vyobrazen Korejský poloostrov na bílém pozadí. Na žádost Japonska byla z vlajky před olympijskými hrami odstraněna modrá tečka znázorňující ostrovy, jež jsou předmětem územního sporu mezi Koreou a Japonskem.

Severokorejská delegace, která se zúčastní paralympijských her, ve čtvrtek uvedla, že "nemůže přijmout fakt, že ostrovy Tokdo nesmějí být na vlajce vyobrazeny". Podle KLDR to "zraňuje city Korejců".

Mezinárodní paralympijský výbor na prohlášení KLDR reagoval rozhodnutím, že delegace Jižní a Severní Koreje tedy nastoupí odděleně.

Konflikt kolem vlajky se rozhořel ještě před slavnostním zahájením zimních olympijských her v Pchjongčchangu, když diváci vlajkou se zobrazenými spornými ostrovy povzbuzovali v přípravném zápase společný tým korejských hokejistek.

Na vlajce byla kromě nerozděleného Korejského poloostrova viditelná také modrá tečka znázorňující skupinu ostrůvků v Japonském moři, které si nárokují jak Koreje, tak Japonsko. Korejci nazývají tato neobydlená skaliska Tokdo, Japonci jim říkají Takešima. Japonsko proti tomu oficiálně protestovalo a Jižní Korea mu ustoupila a tečku z vlajky odstranila.

Jihokorejci mají od roku 1954 na souostroví Takešima/Tokdo pohraniční stráže. V roce 1997 uzavřely Jižní Korea a Japonsko dohodu o rybolovu, která rybářům z obou zemí umožňuje u ostrovů volně lovit. Kolem ostrovů jsou významná loviště ryb a předpokládá se, že jsou tam i bohatá naleziště nerostů.

Paralympijské hry začnou v pátek a potrvají do 18. března. Účast KLDR na olympiádě v únoru pomohla snížit napětí na Korejském poloostrově způsobené severokorejskými raketovými a jadernými testy. Koncem února KLDR souhlasila s tím, že vyšle svou delegaci a sportovce i na paralympiádu. Z handicapovaných sportovců KLDR byli na hry do Jižní Koreje pozváni jen dva běžci na lyžích. V delegaci je dále 18 činitelů a čtyři sportovci v roli pozorovatelů.

Severní Korea se zúčastnila letních paralympiád v letech 2012 a 2016, na zimních hrách zatím nikdy nebyla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud