Zdeněk Janda
13. ledna 2022 • 17:42

Nechtěná hokejová (ne)nominace. Proč musela proběhnout už teď?

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři, dva, jedna. Teď! Odhalujeme nominaci na olympijský turnaj. Ovšem pozor, nedivte se, pokud na konci ledna bude úplně jiná. I to se totiž může stát. Takže čtvrteční slavnostní představení vyvolených jmen, která se v Pekingu pokusí oprášit zašlou slávu českého hokeje, nemusí být žádná závazná verze. A aby té nejistoty nebylo málo, v zákulisí evropského hokeje se neustále šušká: Nezruší se celý turnaj?



Do národního týmu se vrací útočník Roman Červenka , který už na Hrách reprezentoval třikrát, naopak chybí další mazák Milan Gulaš , extraligový bodový expres. V popisu zajímavých okolností výběru by se dalo pokračovat.

Ale má to vůbec cenu?

„Termín téhle tiskovky je trochu nešťastný, nominaci budeme uzavírat až 24. ledna, do té doby může dojít ke změnám. Takže máme čas, abychom s tím libovolně hýbali,“ přiznal Petr Nedvěd , generální manažer.

I z jeho dalších vyjádření bylo cítit, že soupiska není zdaleka definitivní.

Podobně mluvil také hlavní kouč Filip Pešán, jenž je v modelu hierarchie právě pod reprezentačním bossem. Výběr je tedy jejich společné dílo. „Do konečné nominace může promluvit nejenom covid, ale i pokles formy. Hráče budeme v tomto směru dále sledovat,“ reagoval trenér, jehož pozice po bídném startu do sezony (šest porážek v řadě) se v posledních týdnech otřásala. Ale nakonec ji uhájil.

Teď jde to, jestli i nominovaní svoje místa uhájí. „Všechny hráče budeme monitorovat,“ pravil Pešán. Nejde jenom o formu, strašákem je především celosvětová nejistá situace okolo covidu. Proto kouč realisticky dodal: „Myslím, že se bude sestava ještě dramaticky měnit.“

Proč tedy už vedení národního týmu zveřejnilo nominaci, která vlastně žádnou nominací není? Důvod je ten, že už v pátek se uskuteční olympijské plénum, které formálně schvaluje navržená jména pro Hry. Tudíž vedení národního mužstva muselo s předstihem výběr hokejistů na Český olympijský výbor (ČOV) poslat. Aby se veřejnost jména nedozvěděla až pokoutně poté, co by seznam unikl, raději to svaz spojil s tiskovou konferencí. I když oficiálně ji dělat nemusel.

„Nominace na olympijské hry má procesní náležitosti včetně schválení výpravy Plénem ČOV nebo odeslání přihlášky před registračním mítinkem výpravy v dějišti Her. Zároveň se připravují letenky, výdej olympijského oblečení a další praktické věci, které je potřeba plánovat,“ vysvětluje Barbora Žehanová, ředitelka komunikace ČOV.

Ovšem v dnešní nejisté době je možné finální podobu nominace ještě upravit. „Je logické, že se některá jména ještě mohou změnit. Ostatně, v lyžování i dalších sportech budou i po schválení nominace probíhat realokace, proto Plénum ČOV dává pravomoc schválit změny ve výpravě předsedovi ČOV,“ upřesňuje Žehanová.

Nezruší se ještě hokejový turnaj?

Nedvěd s Pešánem tedy mají v ruce mnohem širší seznam. Ve čtvrtek sice zveřejnili čtyřiadvacet jmen, ale dalších třicet náhradníků mají v záloze. I když v tomto případě je výraz náhradník nepřesný, protože šance, že nakonec do hry zasáhne, je velmi vysoká.

„Všechno se bude odvíjet od aktuálních opatření. Takže máme skupinu náhradníků, s kterou budeme neustále komunikovat a budou muset vyplňovat zdravotní dotazníky úplně stejně jako hráči, kteří pojedou na olympiádu,“ uvedl Jan Černý, manažer mužstva, jenž má veškerou logistiku a covidová opatření na starost.

Platí, že do Pekingu se nedostane nikdo bez plného očkování, hráče navíc čeká série testování během přípravy, která začne už během příštího týdne. KHL totiž kvůli covidu přerušuje ligu, takže národní tým už si stáhne hráče do Česka, aby je umístil do bubliny. I tak pochopitelně hrozí riziko, že nákaza s nominací ještě zahýbe.

Hráči odletí do Pekingu nadvakrát (27. ledna a 2. února). Testy je čekají 96 a 72 hodin před odletem, pak ještě těsně před nasednutím do letadla. Z toho důvodu vedení národního týmu apeluje i na extraligu (která dodala čtyři hráče), aby začala od příštího týdne hokejisty pravidelně testovat. Stejně jako by uvítalo, aby se nehrálo ještě prvního února, když je druhého naplánovaný odlet.

„Ale to jsou věci, které nemůžeme ovlivnit,“ povzdychl si Nedvěd. To je v kompetenci ligy.

Evropa prochází další vlnou pandemie, už také v Česku startuje vlna vyvolaná obávanou variantou omikron. I proto se občas objeví i spekulace: Dokáže to vůbec hokejový turnaj ustát? Nezruší se ještě?

Tuhle radikální myšlenku si nikdo nechce připustit. Ale v zákulisí IIHF si s ní leckdo pohrává. „Samozřejmě je to nepříjemná situace pro všechny,“ tvrdí Nedvěd, který je přesvědčený, že česká strana nachystala taková opatření, aby hráče v rámci možností uchránila. „Ale až přílet do Pekingu ukáže, jak jsme to zvládli,“ má jasno.

Covid může českou nominaci ještě rozcupovat. Ani 24. leden nemusí být konečná verze. Po tomhle datu se mohou jména ještě vyměnit ze zdravotních důvodů. Bude to divočina.

Vsadíte si, kdo si nakonec v Pekingu zahraje? A jestli se vůbec turnaj uskuteční?

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:01
20. 2. 2022
 
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
14:39
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Domluveno, dětský sbor doprovodil závěrečné pasáže a zhasnutí olympijského ohně, olympijské vločky teď symbolicky míří do celého světa...

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
14:25
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Proběhlo ještě videopředstavení příští zimní olympiády, promluvil šéf pekingských organizátorů, řeční i šéf MOV Thomas Bach.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
14:15
20. 2. 2022
 
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
14:13
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Pomyslnou štafetu od čínských organizátorů přebírají starostové příštích pořadatelských měst v roce 2026, Milána a Cortiny d´Ampezzo. Na stožár stoupá italská státní vlajka a zpěvačka Malika Ayaneovou reprodukuje za doprovodu houslí státní hymnu Fratelli d´Italia.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
13:49
20. 2. 2022
 

AKROBATICKÉ LYŽOVÁNÍ: Sportovec, model, herec a majitel instagramového účtu s více než milionem sledujících. Účastník včerejšího finále U-rampy lyžařů Gus Kenworthy platí za globální celebritu. Ačkoliv mezi nejlepšími freestylisty světa obsadil nakonec „až“ osmé místo, jeho odkaz ve sportu jde daleko za hranice výkonu. Proslavil ho polibek s přítelem, v Rusku se bál - více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
13:46
20. 2. 2022
 

„Nalijme si čistého vína, naše výprava byla devátá nejpočetnější ze všech zemí a i přes famózní výkony Ester Ledecké a Martiny Sáblíkové se dvě medaile nedají považovat za úspěch,“ prohlásil při hodnocení olympiády předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, podle kterého je třeba zabývat se prioritizací sportů.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
13:45
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Stovky olympioniků si prodlužují pobyt na stadiónu, například Francouzi zorganizovali kolový tanec a pořadatelé jen zvolna postupně vyprovázejí sportovce do vyhrazených míst v dolních sektorech stadionu. Češi si zase užili skákání přes lano v podobě svázaných českých šál...

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
13:11
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Na plochu stadionu už nastupují vlajkonoši a vlajkonošky ve dvou řadách, českou vlajkou mávala Martina Sáblíková. Slovenskou nesl bronzový hokejista Peter Cehlárik. Po nich následují už ne tak striktně oddělené výpravy jednotlivých zemí, které ještě z Pekingu neodjely.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
13:02
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Vlajkonoškou české výpravy je na slavnostním zakončení Martina Sáblíková.

Vstoupit do diskuse
1
Play off
Články odjinud


Články odjinud