21. února 2022 • 15:05

Poražení olympiády: Smutná královna, impérium spasené curlingem i ostuda

Autor: vmn, zoh, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Staré olympijské motto většinou platilo i v Číně, ale rozhodně ne pro všechny. V Pekingu byla spousta sportovců, kterým pouhá účast nestačila. Přijeli si pro úspěchy a odjíždí zklamaní, případně s ostudou.  

  • Mikaela Shiffrinová

    Zlato ze Soči, zlato z Pchjongčchangu, spousta vyhraných mistrovství světa a pověst fenoménu sjezdového lyžování. A představení v Jen-čchingu snad ani nemohlo dopadnout větším fiaskem.

    Obří slalom: Nedokončila

    Slalom: Nedokončila

    Ve sjezdu i super-G: daleko za medailí.

    Kombinace: Z pozice jasné favoritky na zlato zase upadla při slalomu.

    V týmové soutěži ji pak kapitán nasazoval tak, že mohla jen překvapit. Američané skončili čtvrtí a Shiffrinová bez medaile.

    „Každý člověk na Zemi si prochází svými těžkostmi. Musíte se prostě zvednout. Pro mě je to nejdůležitější výstup z posledních dvou týdnů a nemá to co dělat s olympiádou. Jsem vděčná, že mi tyhle dva týdny daly základ pro to, abych to řekla. A možná, abych se z toho něco naučila,“ prohlásila před odletem z Číny.

  • Juzuru Hanjú

    I sami jeho konkurenti přiznávají, že je nejlepším krasobruslařem všech dob. Juzuru Hanjú je dlouhá léta japonskou krasobruslařskou celebritou a trošku paradoxně ho uctívají i v Číně. V Pekingu plánoval útočit na zlatý hattrick a navíc ho ozdobit čtverným axelem – nejtěžším skokem se čtyřmi a půl obrátkami, který umí jen on.

    Jenže plán se zasekl už při krátkém programu. První skok pouze proskočil, prý kvůli rýze v ledu, a zlato bylo pryč. Ale ještě zbývala mise axel, ve volné jízdě se o něj pokusil a vypadal skvěle. Až do dopadu a pádu na zem. Mission failed.

    Na medaili chyběl kousek. Kdyby Hanjú místo axela ve volné jízdě zařadil jiný skok, který už tisíckrát zvládl, cenný kov mohl mít, takhle skončil čtvrtý. A nechal po sobě spoustu otázek, jestli ve 27 letech neukončí kariéru.

  • Velká Británie

    Velká Británie a zimní olympijské hry, to není jen Eddie Edwards, kterému se neřekne jinak než Orel Eddie. Na Ostrovech se do zimních sportů mohutně investuje a hlavně od skeletonistů se čekaly medaile.

    Výsledek? Dlouho absolutní nula. Ještě před závěrečným víkendem byla Velká Británie bez medaile, až ji zachránily finálové souboje curlerů. Díky ženskému týmu skipky Eve Muirheadové přeci jen zaznělo Pekingem „Bůh ochraňuj královnu,“ které se pomoc při boji s koronavirem může hodit.

    Konečná bilance je jedna zlatá a jedna stříbrná medaile. Na Česko v účtování stačí, ale čekalo se víc.

  • Shaun White a Jamie Andersenová

    Když se v USA zeptáte na snowboarding, jako první se ozvou tahle dvě jména. Shaun White vyhrál první olympijské zlato v U-rampě už před 16 lety v Turíně a od té doby získal dvě další. Do Pekingu si přiletěl pro zlatý hřebíček, na který své prkno ve 35 letech pověsí. Jenže skončil čtvrtý a po dojetí se v něm mísila spousta emocí. Od dojetí z uznání „soupeřů“ přes úlevu po zklamání.

    Muž, po kterém je pojmenována snad nejlepší snowboardová počítačová hra, bude za čtyři roky v Itálii znovu, ale už jako trenér. Pekingská brambora byl jeho poslední závod.

    Velké věci se čekaly i od Jamie Andersonové. Vládkyně slopestylu ze Soči i Pchjongčchangu ale skončila ve své hlavní disciplíně až devátá a v Big Airu ji rozhodčí poslali dokonce na 15. místo. „Emocionálně jsem se zhroutila,“ přiznala.

  • Polští skokani

    Národ, který se do skoků na lyžích před lety zbláznil díky legendárnímu Adamu Malyszovi tušil, ale doufal. Nakonec z čínských můstků vezou polští skokani jedinou medaili díky bronzu Dawida Kubackého na středním můstku. Před lety fenomenální Kamil Stoch při své zřejmě poslední účasti skončil nejlépe čtvrtý, smíšené družstvo je po sérii diskvalifikací šesté.

    „Letošní sezona prostě nebyla dobrá. Možná chyběla jistota,“ posteskl si pro polská média sám Malyscz, který skoky sleduje zpovzdálí. Hlavní kritika se nyní u severních sousedů snáší na hlavu trenéra, tím je Čech Michal Doležal. Mělo jít o jedny z jeho posledních závodů ve funkci.

    Zklamaný Kamil Stoch Zklamaný Kamil StochFoto Reuters

  • Matěj Švancer

    Měl být jedním z velkých favoritů mezi freestyle skokany, o to víc české fanoušky mohl bolet jeho dlouho avizovaný přestup do rakouských barev. Matěj Švancer ale žádnou medaili z Číny nepřivezl.

    V oblíbeném Big Airu dokonce nepostoupil ani z kvalifikace. V areálu Šou-kang byl ze hry už po dvou pokusech. „O medaili jsem nemluvil. Měl jsem ji v hlavě jenom proto, že mi ji tam lidé vnutili. Ne proto, že bych se na ni sám soustředil,“ prohlásil.

    Ve slopestylu se následně mezi nejlepší dvanáctku dostal, skončil na osmém místě.

    Talentovaný akrobatický lyžař Matěj Švancer Talentovaný akrobatický lyžař Matěj ŠvancerFoto Reuters

  • Čeští hokejisté

    O strašlivém propadáku Pešánova výběru už toho bylo napsáno spoustu a další reakce se dají ještě čekat. Češi po tahanicích o to, koho lze nominovat, přivezli do Číny zkušený výběr, který ale zaváhal hned v prvním zápase s Dánskem.

    Výhra nad olympijskými sportovci z Ruska na závěr skupiny je jen velmi slabá náplast na padáka v osmifinále, vysněným medailovým bojům se Červenka a spol ani nepřiblížili. Už za čtvrt roku přitom začíná MS v zemi olympijských vítězů z Finska.

  • Ruské krasobruslení

    Není nelogické prohlásit za poraženou zemi, která v dané disciplíně získala až třetinu všech možných medailí a možná se stane nejúspěšnější zemí? Ano, pokud všechny medaile a úspěchy překryla obrovská ostuda.

    Kdo si vzpomene na krásnou zlatou jízdu Anny Ščerbakovové nebo záplavu čtverných skoků Alexandry Trusovové, když je halí dopingový skandál. Mladičká Kamila Valijevová byla velkou kandidátkou na zlato, po obrovském tlaku a arbitráži ale své Bolero ve volné jízdě neustála. Přitom lze úspěšně pochybovat, že by se ona sama dobrovolně rozhodla vzít si zakázanou látku.

    Všelijaké vztahy v ruském krasobruslení dokreslil výbuch Trusovové. „Všichni mají zlato, nenávidím vás,“ řvala na šéfovou skupiny Eteri Tutberidzeovou.

    Ale neměla tak úplně pravdu. Zlaté medaile za soutěž družstev zůstaly ruskou vinou i po konci Her nerozdané.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud