12. února 2018 • 11:20

Francouz potvrzen jako jednička, zraněného Gulaše nahradí Růžička

Autor: ČTK, ČTK, iSport.cz, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě důležité zprávy z hokejového tábora! Brankářskou jedničkou české reprezentace na olympijských hrách v Pchjongčchangu bude Pavel Francouz. Opora Čeljabinsku dostala na úvod turnaje přednost před Dominikem Furchem z Omsku. Kouč Josef Jandač také sdělil, že útočník Milan Gulaš vypadl kvůli zranění a v týmu ho nahradí Martin Růžička z Třince.



Jak se vybírala jednička? Výsledek nedělní generálky proti Finsku (0:2), ve které Furch dvakrát inkasoval a Francouz udržel ve své polovině utkání čisté konto, podle trenéra v rozhodování nehrál roli. "Dohodli jsme se, že pokud se mu bude v brance dařit, tak z ní nevyleze. Takže ať tam zaleze a zůstane tam," řekl Jandač.

Sedmadvacetiletý Francouz startoval na čtyřech mistrovstvích světa, na posledních dvou šampionátech tvořil dvojici s Furchem. V této sezoně má nejvyšší procentuální úspěšnost v KHL.

Zlaté Nagano? Máme šanci ho zopakovat, shodují se Nedvěd s Bednářem
Video se připravuje ...

"Začátek sezony neměl optimální, v Čeljabinsku tolik nechytal. Pak se to naštěstí změnilo. Víc chytal a dostal se do formy. Na prvním (reprezentačním) turnaji to ale takové nebylo," uvedl Jandač. Ocenil i stabilní Furchovy výkony. "I proto jsme čekali. Pavel se nám nakonec zdál živější, rychlejší. Je hrozně moc poctivý. Pečlivě se připravuje," řekl.

Jandač si uvědomuje, že Francouzovým handicapem je menší výška - měří 182 cm. "A brankáři jsou dneska obvykle vysocí. I Dominik. Pavlovi se může stát, že udělá všechno dobře, ale nad rameny mu chybí deset centimetrů. S tím nic neudělá, protože mu pánbůh takhle nandal. Dominik to umí zavřít nahoře, ale dole to takové není," uvedl Jandač.

Gulaš končí kvůli poraněnému kolenu

Kromě toho musel Jandač definitivně potvrdit, že nejproduktivnější hráč extraligy Gulaš si v nedělní generálce proti Finsku v Soulu poranil koleno a turnaje se nezúčastní. "Lékařské vyšetření prokázalo, že na olympijském turnaji nemůže startovat," řekl dnes mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

Růžička , jehož absence v nominaci olympijského týmu patřila k největším překvapením, se k mužstvu připojí v úterý.

Hokejisté dorazili do dějiště her dnes a absolvovali první trénink v hale v Kangnungu. Na ledě už se objevil i chomutovský útočník Michal Vondrka, jenž byl v minulých dnech nemocný a nenastoupil proti Finsku, kterému národní tým podlehl 0:2.

Gulaš dál zůstává smolařem velkých akcí. Dvaatřicetiletý útočník přišel z různých důvodů už pětkrát o možnost zahrát si na mistrovství světa. O to větší měl radost, když se před měsícem objevil v nominaci na olympijské hry. Kvůli zranění si však nezahraje ani na olympiádě.

Trenér Josef Jandač přišel o možnost využít spolupráci úderného plzeňského dua Gulaš, Tomáš Mertl, které vládne produktivitě extraligy. Proti Finsku vytvořili útočnou formaci s nedávným plzeňským kanonýrem Dominikem Kubalíkem.

Gulašův náhradník Růžička je v kanadském bodování extraligy třetí. Za reprezentaci si zahrál naposledy v prosinci na Channel One Cupu, kde se blýskl hattrickem proti Finsku (3:2 v prodloužení).

Čeští hokejisté vstoupí do olympijského turnaje čtvrtečním zápasem s Koreou. Ve skupině se utkají ještě s Kanadou a Švýcarskem.

Český tým nezvládl generálku s Finskem. Snad jsme si góly pošetřili, doufá Francouz
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud