Pavel Ryšavý
15. února 2018 • 18:55

Slováci už nejsou tým na popravu! Kouči přitom říkali, že se zbláznil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE | Přišel, praštil do stolu a u slovenské reprezentace začala úplně jiná etapa. Trenér Craig Ramsey vzal na olympiádu pouhých sedm lidí, kteří mají za sebou ostudu na posledním MS. A na svoje hráče umí zapůsobit. „Mluví tak, že nekřičí, ale stejně se jeho slova dostanou hráči pod kůži. Tím, co říká, vás umí vysvléci doslova do naha,“ řekl agentuře TASR Dominik Graňák. V pátek půjde do akce Slovensko znovu. Cíl? Udržet proti USA stejnou laťku, jakou nastavilo s Ruskem. Hrajte Fantasy hokej na ZOH zde >>



Když slovenský výběr absolvoval poslední trénink před svým hitem s Ruskem, nikoho nezajímal. Zahraniční novináři jen mávli rukou, jak tahle partička stejně půjde na popravu, tak co. Nikdo se neobtěžoval chodit do mixzóny. Jen slovenští novináři stáli sešikovaní v řadě a odchytávali jednoho hráče po druhém. „Z týmu cítíte takovou tu zdravou energii, je uvnitř ohromně zdravý,“ řekl Sportu Juraj Berzedi z deníku Sme.

Slovenští novináři o popravě předem nemluvili. Vůbec. Naopak s lehkým optimismem věřili, že je nepřejede ruský parní válec.

Po výhře Slovenska 3:2 nastala v mixzóně úplně opačná situace. Bylo narváno. Každý chtěl mluvit s hrdinou dne Branislavem Konrádem, brankářem Olomouce. Spustil anglicky, pak slovensky. „Rozhovor v ruštině? Uf, tu už jsem zapomněl, nemluvím dobře,“ omlouval se pak rusky.

Vlastně se ani nechce věřit, že tohle je ten výběr, který byl tak mizerný na posledním mistrovství světa. Zase kolem národního týmu bylo dusno, trenér Zdeno Cíger se hádal se svazem, tým skončil až 14., málem sestoupil. Herní projev? Šílený a odevzdaný.

I když on je to v Jižní Koreji vlastně úplně jiný tým. Stejná je jen vlajka, pod kterou hraje. V Kangnung je jenom sedm hráčů, kteří na jaře válčili v Německu.

Ta slovenská změna ale není to jenom o tom, že k národnímu týmu přišel Craig Ramsey, jiný trenér s jiným myšlením, který neměl v zemi absolutně žádné vazby. Celkově začala platit u reprezentace jiná pravidla. Tvrdší. Pocítil je třeba kapitán z minulého šampionátu Vladimír Dravecký, když v prosinci na akci v Norsku porušil životosprávu, dostal stopku. Byl to jasný vzkaz, že prohřešky se nebudou už trpět. Nikomu.

Ramsey vybral i no-name hráče ze slovenské ligy

Když Ramsey dělal svoji první velkou nominaci, osm měsíců po ostudném mistrovství světa, rozhodl, že chce 14 hráčů z české extraligy, 10 ze slovenské a jen jednoho z KHL. „My to chtěli namíchat tak, aby tam byli mladí hráči, zkušení, kreativní i rychlí. Systémem hry a skladbou týmu jsme se chtěli přiblížit modernímu stylu hokeje,“ vysvětloval generální manažer Miroslav Šatan.

Ramsey si vyslechl pár komentářů, že se zbláznil a jak je mimo. Byl šok, co udělal. Ale neuhnul. Žádné zásluhy, žádná jména, na to se hrát nebude. Tady je jeho pohled.

Neuhnul ani při prvním slovenském zápase na turnaji, když jeho tým po pěti minutách prohrával 0:2 a vypadal, že je tak zamotaný, že nepozná ani rozdíl mezi Vysokými a Nízkými Tatrami. Na hráče pořád mluvil, uklidňoval je, jak Rusové zase takoví zázraci nejsou. Ať prostě jenom plní, na čem se domluvili.

A pak jeho tým přetlačil favorita 3:2. Hlavně na vůli, obětavost a pohyb. Z toho kolikrát pak rezultovat tlak, na který soupeř neuměl odpovědět. „Já si u mých hráčů vážím jedné věci. Oddanosti. Chlapci se vrhali do střel, blokovali je. Zdůrazňovali jsme jim, že pokud si nebudou věřit, pak nemají žádnou šanci. Jsem na moje hráče hrdý, ale je to jenom začátek turnaje. Důležité je, abychom tuhle laťku dokázali držet i dál,“ spustil Ramsey. Na slavení je času dost, v pátek se jeho tým postaví Spojeným státům.

Tvoří ho zkušení válečníci typu Tomáše Marcinka nebo Dominika Graňáka. Ale odvahu Ramsey ukázal, když si vybral Patrika Lampera, Miloše Bubelu nebo Mateje Pauloviče, chlapíky ze slovenské ligy. Z pohledu mezinárodního hokeje, no-name boys. Svědčí o tom i další olympijský příběh. Když agentura AP referovala o zápase, tak Peteru Čerešňákovi vložila do úst, že na gól mu nahrával Hašek. Ne, ten ve výběru není. Byl to Haščák.

A ta nová pravidla? Promítají všude. Třeba v koučingu, když Ramsey vysílá na led hráče tak, jak se mu to zrovna zamlouvá, netočí formace po číslech jedna, dva, tři, čtyři.

Řád je znát i v rozzařování hráčů na pokoje. Nikdo si nevybíral, s kým bude bydlet. Generální manažer Miroslav Šatan rozhodl a tečka. „Tak vítej, můj spolubydlíci,“ usmíval se třeba Lantner na Graňáka.

Není náhoda, jak Šatan pokoje rozdělil. V bytech, kde jsou mladí, má vždycky nějakou samotku minimálně jeden pardál. Aby svojí autoritou zabránil nějakým skopičinám a držel řád.

„Na tuhle olympiádu jsme se nepřijeli jenom zúčastnit, ale něco dokázat,“ pevným hlasem pravil asistent trenéra Vladimír Orságh. Po Rusku vidíte, že z toho něco může být.

Proti Spojeným státům se překvapivě vymění brankáři. Konrád, který tak exceloval s Ruskem, uvolní místo Jánu Lacovi, původně avizované jedničce. A nikdo se nediví, protože tak to zkrátka velení týmu rozhodlo.

Nové tváře ve slovenské reprezentaci

Miloš Bubela, 25 let 

útočník
Banská Bystrica

Čtyři roky hrál na univerzitě v Americe a získal bakalářský titul v oboru management. Do školy chodil na Renssealerově polytechnickém institutu, kde rostou i špičkoví vědci pro NASA. Draftovaný ale nikdy nebyl. V létě se tak vrátil do slovenské ligy. Má sen se procpat do NHL z Evropy.

Michal Krištof, 24 let

útočník
Nitra

S 52 body je nejproduktivnějším hráčem slovenské ligy, ale sám přiznal, že nominace pro něj byla šok. Na velké akci ještě nikdy nehrál. Pět let na sobě pracoval ve Finsku a platí za šikovného centra, který dovede svá křídla dostat do šancí. V Nitře si skvěle rozumí s Matejem Pauloviče, který plní roli střelce.

Patrik Lamper, 24 let

útočník
Banská Bystrice

Může z něj být kometa, má výjimečnou střelu, díky tomu po něm skočil i Slovan Bratislava, tohle křídlo je zkrátka hodně zajímavé. Možná je to i tím, jak změnil přístup k hokeji, výrazně zhubl. Patří mezi velké bojovníky a skvělé bruslaře. Kromě rány vás na něm upoutá i dravost.

Matej Paulovič, 23 let

útočník
Nitra

Stejně jako většina slovenských hráčů, která to poslední dobou někam dotáhla, nevyrůstal doma, ale v 16 letech odešel do Švédska za dva roky do Ameriky. Za Nitru hraje druhý rok a za Krištofem je druhý v produktivitě celé soutěže. S dvacítkou vyhrál bronz na MS v roce 2015. V létě bude lákavým zbožím.

Matúš Sukel, 22 let

útočník
Liptovský Mikuláš

Nejmladší hráč hokejové výpravy zůstává zatím mimo sestavu. Jednu sezonu odehrál ve Finsku, jinak prochází slovenským juniorským programem. Dříve se věnoval i hokejbalu, kde získal dva mládežnické republikové tituly. V minulé sezoně si zahrál 5 zápasů za Slovan Bratislava v KHL

Pilař a Hašek řeší po české výhře: Chyběl Růžička? Obstál Francouz?
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud