Pavel Ryšavý
19. února 2018 • 20:30

Vysvědčení olympijských týmů: ruský gigant se rozjel, Češi umí zápasy urvat

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak jsou na tom týmy před rozhodující fází turnaje?Jak jsou na tom týmy před rozhodující fází turnaje?FOTO: Sport

    V úterý brzy ráno se rozjely osmifinálové bitvy hokejového turnaje. Česko má klid až do středy, kdy ho ve 4.10 čeká čtvrtfinále. Každá další výhra teď posouvá blíž k medaili. A kdo zakopne? Tak už nic. Smůla a balit kufry. Deník Sport přináší přehled všech 12 týmů, čím ve svých prvních utkáních zaujaly a kde jim to naopak zaskřípalo. Nejvíc nadupaně vypadá Rusko, dostalo ve skupině lekci od Slovenska, ale pak rozjelo svůj kolotoč. Bacha na něj! Hrajte Fantasy hokej na ZOH zde >>

  • Rusko - Silný medvěd už řve

    Ruský útočník Ilja Kovalčuk nasázel Američanům dva gólyFoto Reuters

    Co mu vyšlo
    Výkonnostně roste. Špatně se na něj připravuje, protože přehrát vás mohou všechny čtyři formace. Je jedno, jestli se v útočné třetině prohání Ilja Kovalčuk, Kiril Kaprizov, Nikolaj Prochorkin nebo Sergej Mozjakin. Vždycky to zavání těžkým průšvihem. Navíc jsou opravdu silní v tečích kolem brány.

    Kde mělo problémy
    Soupeřem velkého Ruska je jenom velké Rusko samo. Tady to platí stoprocentně. Slovensko se mu dostalo do hlavy a najednou hvězdy začaly faulovat a vypadly z role. USA je zkusili přehrát rychlým hokejem a neměly šanci. Občas se i stane, že beci jsou příliš bohorovní a mají mezi sebou díru.

    Má formu: Ilja Kovalčuk
    V prvním zápase byl strašný, nechápali jste, že fakt o tohohle chlapa pořád ještě někdo stojí v NHL. Jenže další dva duely ukázaly proč. Je náladový, ale to je prostě Kovalčuk. Dejte mu prostor, zařiďte, ať se na ledě cítí komfortně a klidně vám trefí ten prostor nad ramenem brankáře, kam se vejde jen jeden puk.

    Nejproduktivnější hráči
    Ilja Kovalčuk    5 (4+1)
    Kiril Kaprizov    4 (4+0)
    Sergej Andronov, Nikita Gusev    4 (0+4)    

    Úspěšnost brankářů
    Vasilij Košečkin 92,9 % (3 zápasy)
    Ilja Sorokin    85,7 % (1 zápas)

  • USA - Hvězdy, pruhy, jízda a teamwork

    Američané napravili zaváhání se Slovinci a nad Slováky zvítězili 2:1Foto Reuters

    Co jim vyšlo
    Především drobnější útočníci jsou na tom hodně dobře pohybově, taková malá americká torpéda. Velkým bonusem je týmový výkon, z téhle party cítíte touhu padnout jeden pro druhého. Na ledě si hráči hodně pomáhají, hrají blízko u sebe. Tomu se dá strašně lehko podlehnout. Nesmíte s nimi propadnout.

    Kde měly problémy
    Chybí kvalita. Jenom na nadšení se turnaj vyhrát nedá, nebo dá, ale potřebujete i kopec kliky. Jejich zápasy vypadaly hezky divoce. Ale USA prohrály se Slovinci, Slováky přetlačily těsně a proti Rusku měly velké problémy se prosadit. Mají talentované hráče, ale žádné eso, které pravidelně rve zápasy.

    Má formu: Ryan Donato
    Už jeho táta Ted si zahrál na olympiádě za Spojené státy a teď ho trénuje na univerzitě. Vychoval z Ryana hodně nepříjemného útočníka. Dal ve skupině dva góly Slovákům, i proti Rusku ho byl plný led. Má dar se pořád motat tam, kde se něco děje. Zapadá do té pohyblivé americké útočné mašiny.

    Nejproduktivnější hráči
    Ryan Donato 3 (2+1)
    Brian O'Neill 2 (1+1)
    Chris Bourque 2 (0+2)    

    Úspěšnost brankářů
    Ryan Zapolski 89 % (3 zápasy)

  • Jižní Korea - Překvapení. Než dostane druhý gól

    Roman Červenka přestřelil branku, stráženou Mattem DaltonemFoto Reuters

    Co jí vyšlo
    Je to krátkodobý projekt, který se sedmi severoamerickými hráči má být schopen konkurovat na domácí olympiádě. Tahle parta umí ostatní strhnout, bylo to vidět proti Česku. Takže proč by nemohl vyjít jeden zápas v play off s plnou a vřeštící halou za zády? Klidně, může být. Publikum je jejich doping.

    Kde měla problémy
    Stačí, když na ně vletíte, začnete bušit do vrat, jak ukázali třeba Švýcaři. Na pohled disciplinovaná hra se rozsype. Komplet a celá. Tým rozhodně nemá sílu, aby otáčel zápas, pokud prohrává 0:2. V tu chvíli je už hotovo. Navíc kanadští beci jsou sice urostlí a mají mamutí sílu, jenže se dají ujezdit.

    Má formu: Matt Dalton
    To on je kouzelník, který pod maskou může zamumlat nějaké čáry, máry a Koreji dát šanci, že někoho pošle domů. Je silný ve hře hokejkou, při střelách po zemi, dorážkách, má rychlé ruce. A když drží vyrovnaný stav, případně jednogólové manko, jeho tým je kousavý. On to dobře ví.

    Nejproduktivnější hráči
    Min-Ho Čo 1 (1+0)
    Michael Swift, Brock Radunske 1 (0+1)

    Úspěšnost brankářů
    Matt Dalton 90,5 % (3 zápasy)
    Sung-Je Park 57,1 % (1 zápas)

  • Česko - Umí zápas urvat

    Kapitán Martin Erat byl na ledě u úvodního gólu zápasuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Co mu vyšlo    
    Nemá problémy se dostávat do šancí. Hraje dobře do obrany, ani Kanada si na něj nepřišla se svojí nátlakovou hrou, zavřít ho uměla jen při přesilovkách. Plusové body přináší jistý a rozchytaný Pavel Francouz. A vždycky se našel někdo, kdo vyrovnaný výsledek dokázal překlopit na českou stranu.

    Kde mělo problémy
    Disciplína. Pár zbytečných trestů po faulech hokejkou už dostalo, v play off tohle může rozhodnout zápas, který bude nejspíš zase těsný. Protože Česko sice má hodně šancí, ale zatím v nich není zabijácké, trefuje tyče, hřbety lapaček, horní hrany chráničů gólmana. To je taky věc, kterou potřebuje zvednout.

    Má formu: Michal Řepík

    Jeho hlavním úkolem je, aby brousil se čtvrtou lajnou led, dobrým pohybem nedovolil nejlepším lajnám soupeře, aby se dostávaly do tlaku a s parťákem Michalem Birnerem tvoří klíčovou dvojici na oslabení. Kromě toho ale chodí i na přesilovky, kde dal jeden gól a na další parádně připravil.

    Nejproduktivnější hráči
    Michal Řepík 4 (3+1)
    Jan Kovář 3 (2+1)
    Michal Birner 3 (0+3)

    Úspěšnost brankářů
    Pavel Francouz 95 % (3 zápasy)

  • Slovensko - Nejdřív ráj, pak tvrdý pád

    Slovenští hokejisté museli proti Slovincům dotahovat, nakonec padli v samostatných nájezdechFoto Reuters

    Co mu vyšlo
    Jakmile jde tým do zápasu s tím, že okolí od vůbec nic nečeká, byl silnější. Třeba jako proti Rusku. To co chybí ve zkušenostech, hráči vynahrazovali nasazením, skákali do střel, puk by Marcinko a spol. klidně snědli. Zajímavě se jeví nováčci Michal Krištof a Miloš Bubela. Dobří jsou gólmani.

    Kde mělo problémy
    Jakmile je to o tom, že soupeř je trochu zalezlý a od Slovenska se čeká tvorba, nezvládne to. Se Slovinskem si mohlo zajistit přímý postup do čtvrtfinále, ale selhalo. Problém taky je, že výkonnostně šlo dolů. Vyhrálo nad Ruskem, vytáhlo nejlepší výkon na turnaji a ten pak padal.

    Má formu: Martin Bakoš
    Liberecký rychlík byl hodně kousavý hlavně proti Rusku. Má chuť se neustále nabízet, chodit si pro nahrávky. Dobrým pohybem může dělat problémy každé defenzivě. Nakopnul ho tvrdý hit, kterým ho ruský obránce přehodil přes mantinel k nohám trenéra Znaroka. Od té doby ho vidíte na ledě pořád.

    Nejproduktivnější hráči
    Peter Čerešňák 3 (1+2)
    Dominik Graňák 3 (0+3)
    Martin Bakoš, Marcel Haščák 2 (1+1)

    Úspěšnost brankářů
    Ján Laco    93,6 % (1 zápasy)
    Branislav Konrád 90,4 % (2 zápasy)

  • Švédsko - Neprojdou. Za žádnou cenu

    Švédští hokejisté se radují z těsné výhry 1:0 nad NěmeckemFoto Reuters

    Co mu vyšlo
    Jak se proti němu prosadit? No dost těžko. Dostat se před jeho branku připomíná obtížností někdejší japonskou televizní soutěž Takešiho hrad. Cest tam moc nevede a když už nějakou najdete, vždycky na vás vykoukne nějaká nástraha. Inkasovalo jen jeden gól, i Finsko se zmohlo na pouhých 19 střel.

    Kde mělo problémy
    Slabiny se po třech excelentně zvládnutých zápasech hledají dost těžko. Tým ani jednou neprohrával, nedostal se do žádné krize. Jediným mínusem možná může být určitá šablonovitost jejich hry, kdo ví, co by s ní udělalo třeba případné semifinále s Kanadou, která dovede agresivně bořit systém.

    Má formu: Linus Omark
    Klidně můžete zhasnout světla, postavit se s hokejkou před branku, klepnout o led a do sekundy vám na ní přistane puk. Tenhle filuta měl být v NHL, měl tam mít výsadní roli, protože ruce má geniální a nápady taky. Jenže v Evropě se mu daří víc a tenhle turnaj je zase jeho. Má už pět nahrávek.

    Nejproduktivnější hráči
    Linus Omark  5 (0+5)
    Anton Lander 2 (2+0)
    Dennis Everberg, Patrik Zackrisson, Oscar Möller 2 (1+1)

    Úspěšnost brankářů
    Jhonas Enroth 100 % (1 zápas)
    Viktor Fasth 97,2 % (2 zápasy)

  • Finsko - Tenhle mejdan řídí Eeli

    Finští hokejisté se radují ze vstřelené branky proti Norsku, střelec Eeli Tolvanen (uprostřed) je zatím nejproduktivnějším hráčem turnajeFoto Reuters

    Co mu vyšlo
    Na turnaji se blýsklo funkčními přesilovkami. Taky proto se moc netrápilo s outsidery Norskem a Německem, dohromady jim nasypalo 10 gólů, polovinu v početních výhodách. Klíč byl většinou stejný, smršť nahrávek, rychlý pohyb a najednou vyplave volný střelec. Rána, gól, začíná objímání.

    Kde mělo problémy
    Relativně snadná skupina může být i dost ošidná. Vlastně se dá říct, že co z toho, když se podařilo dát Norsku a Německu 10 branek, když pak přišla porážka se Švédskem a navíc dost důrazné varování, že se soupeř v klidu ubránil. Draví útočníci se prakticky k ničemu nedostali, pozor, bliká alarm.

    Má formu: Eeli Tolvanen
    Vlastně ani moc nechápete, jak je možné, že tenhle osmnáctiletý útočník Jokeritu šel na posledním dratu až jako číslo 30. Za poslední půlrok hodně vyletěl nahoru, dává góly v KHL, rozjel bodovou mašinu i na olympiádě. Je hodně rychlý, zvládá divoké kličky, má dobrou střelu. Hvězda budoucnosti.

    Nejproduktivnější hráči
    Eeli Tolvanen 6 (3+3)
    Sami Lepistö 4 (2+2)
    Petri Kontiola 4 (0+4)

    Úspěšnost brankářů
    Mikko Koskinen 92,7 % (3 zápas)

  • Švýcarsko - Kdo útočí, je blázen

    Dominik Kubalík zavěsil, brankář Jonas Hiller už nestihl zasáhnoutFoto Barbora Reichová (Sport)

    Co mu vyšlo
    Když si věří, je jich plný led. To jak rozdrtili na padrť Jižní Koreu, budilo docela respekt, tím spíš, když se s ní Česko tak trápilo. Plusem je zkušený tým, jeho kostra v čele s Ambühlem, Hollensteinem a kapitánem Díazem stříbro na MS 2013. Vědí, co musíte obětovat pro úspěšný turnaj.

    Kde mělo problém
    Ano, osmigólové rozemletí Jižní Koreji je jeden bod. Druhý, že tím to ale taky haslo. Když nastoupilo proti silnějším, bylo zoufalé. Soustředilo se v první řadě na defenzivu, jakoby doufalo, že si soupeř nahází puky do své sítě sám. Možná je to jen nějaká maska, ale dopředu jsou Švýcaři bázliví a špatní.

    Má formu: Jonas Hiller
    Při tom Švýcarském stylu, kdy se tým v první řadě urputně brání a vypadá to, že moc gólů dávat nebude, je brankář klíč. A Hiller, který má za sebou 9 let v NHL, dává týmu jistotu, že i v play off může vyhrát klidně na dva vstřelené góly. Nedělá nějak efektní zákroky, ale dobře ví, kde má stát, aby si ho puk našel.

    Nejproduktivnější hráči
    Pius Suter 4 (3+1)
    Andres Ambühl 4 (0+4)
    Thomas Rüfenacht 3 (2+1)

    Úspěšnost brankářů
    Jonas Hiller 97 % (3 zápasy)
    Leonardo Genoni 66,7 % (1 zápas)

  • Německo - Buldoka v sobě mají pořád

    Jako tank vletěl do švédského brankáře Jhonase Enrotha německý útočník David WolfFoto Reuters

    Klasika, pokud jim neutečete o víc jak dva góly, budou vás hrozně otravovat a trápit. Při přesilovce umí být solidní hroznou Brooks Macek, rodák z Winnipegu, který hraje v Německu od roku 2013. Porazili Nory, takže si zahrají proti Švýcarsku v osmifinále. Otázka, jestli tohle je výhra...

    Nejproduktivnější hráči
    Patrick Hager 2 (2+0)
    Brooks Macek 2 (1+1)
    Frank Hördler 1 (1+0)

    Úspěšnost brankářů
    Timo Pielmeier 96,2 % (1 zápas)
    Danny aus den Birken 87,8 % (2 zápasy)

  • Slovinsko - Dvě senzace v domě. Co třetí?

    Slovinští hokejisté se radují z úvodní branky proti Slovensku, trefil se hradecký obránce Blaž GregorcFoto Reuters

    Když už se na turnaj probojují, většinou se jim na něm povede jeden zázračný výsledek, užijí si ho a jedou domů. Tohle je ale trochu anomálie, protože ty senzace přišly dvě, nejdřív výhra nad USA, v posledním zápase skupiny nad Slovenskem. Hlavním esem je bývalý útočník Detroitu Jan Mursak.

    Nejproduktivnější hráči
    Jan Mursak 5 (3+2)
    Blaž Gregorc 4 (1+3)
    Anže Kuralt 3 (1+2)

    Úspěšnost brankářů
    Gasper Kroselj 93,4 % (2 zápasy)
    Luka Gracnar 76,5 % (1 zápas)

  • Norsko - Výprava do nudného světa

    Norští hokejisté se radují ze vstřelené branky Patricka Thoresena v utkání proti FinskuFoto Reuters

    Ve skandinávské skupině padli s Finskem i Švédskem. Nakonec pak nezvládli ani zápas s Německem, byli horší, výsledek 1:2 je pro něj ještě fajn. Jsou hodně urputní, snaživí. Ale v první fázi turnaje taky absolutně nezajímaví. Jeden z nejhorších týmů turnaje. I když všechno může otočit osmifinále.

    Nejproduktivnější hráči
    Patrick Thoresen, Alexander Reichenberg 1 (1+0)
    Anders Bastiansen, Jonas Holos, Ken Andre Olimb, Tommy Kristiansen 1 (0+1)

    Úspěšnost brankářů
    Lars Haugen  88,4 % (3 zápasy)

  • Kanada - Uhni, jedu, nebo tě převálcuju

    Kanadská radost po jedné ze dvou branek v první třetiněFoto ČTK/AP

    Co jí vyšlo
    Ten svůj styl mají Kanaďané zakopaný v DNA, důraz a tlak kolem branky, tohle jim nemusí dvakrát nikdo hustit do hlavy. Takhle vypadá jejich hokejové náboženství. Hodně důležité i je, jaké mají beky, menší, šikovné, obratné. Pro útočné rejdy je důležité, že akci rozjede Chris Lee, než aby dvoumetrový kolohnát jen hodil puk na zadní mantinel.

    Kde měly problémy
    Herně šlo o nejzábavnější tým české skupiny. Takže problémy? Nezvládnuté nájezdy těžko, když puk cinkl v rozhodující fázi o tyčku, to byla spíš smůla. Když už byste něco chtěli hledat, tak občas vzniká díra mezi obranou a rozlítanějším útokem. Pokud ustojíte forčeking a udržíte puk, dá se tam najet a přečíslit.

    Má formu: Derek Roy
    Všimli jste si, jak proti Česku popadl puk a dvakrát s ním obkroužil branku, aniž by měl někdo šanci mu ho sebrat? Je na kotouči ohromně silný, dovede připravit pro spoluhráče šance, hodně si věří. Na olympiádě hraje v takové formě, že by se pro něj měla někde v NHL chystat smlouva. Hřích, že s tím, co umí, tam už tři roky není.

    Nejproduktivnější hráči
    Derek Roy 5 (0+5)
    René Bourque 3 (3+0)
    Wojtek Wolski 3 (2+1)           

    Úspěšnost brankářů
    Kevin Poulin 100 % (1 zápas)
    Ben Scrivens  92,1 % (2 zápasy)




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud