16. listopadu 2017 • 09:10

Účast Rusů na ZOH je nejistá. WADA jim nevrátila akreditaci, hrozí sankce

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světová antidopingová agentura (WADA) na dnešním jednání v Soulu rozhodla, že ruské antidopingové agentuře (RUSADA) zatím nevrátí akreditaci pro provádění testů. Toto rozhodnutí může negativně ovlivnit šance ruských sportovců na účast na únorových zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu. O případných sankcích by měl rozhodnout Mezinárodní olympijský výbor (MOV) začátkem prosince.



Podle WADA Rusové nesplnili dva klíčové požadavky. Prvním je veřejně uznat výsledky nezávislé McLarenovy zprávy o státem řízeném dopingu v zemi. Druhým zásadním bodem je fakt, že o manipulaci s podezřelými vzorky během her v Soči v roce 2014 vědělo ruské ministerstvo sportu.

O vrácení akreditace bude WADA znovu jednat na příštím zasedání začátkem května. Už teď je však jisté, že dopingové kontroly vzorků během mistrovství světa ve fotbale, který bude Rusko v létě hostit, bude provádět některá ze zahraničních laboratoří.

Ruští zástupci v čele s předsedou tamního olympijského výboru Alexandrem Žukovem obvinění o státem řízeném dopingu nadále odmítají. Ministr sportu Pavel Kolobkov označil rozhodnutí WADA za politicky motivované a dodal, že by si Rusko ze strany WADA zasloužilo jiné jednání.

"S tímto rozhodnutím nesouhlasíme. Považujeme ho za nespravedlivé a stále důrazně popíráme obvinění ze státem řízeného dopingu," sdělil novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

"My i WADA spolu komunikujeme, ale každý jiným jazykem. Posloucháme, snažíme se dobrovolně spolupracovat, ale v některých věcech si prostě nerozumíme," řekl ruský vicepremiér Vitalij Mutko.

Ředitel WADA Olivier Niggli na dnešním jednání řekl, že v ruském antidopingovém systému nastalo zlepšení, avšak ne v klíčových bodech. "Za poslední rok a půl jsme s ruskou stranou ohledně našich požadavků komunikovali pětadvacetkrát," uvedl Niggli.

Rozhodnutí WADA vycházelo z nedávno získaných výsledků všech dopingových testů provedených v moskevské laboratoři od ledna 2012 do srpna 2015. Převážně tímto obdobím se loni zabývala při svém vyšetřování McLarenova komise, jež upozornila mimo jiné na manipulaci se vzorky během olympijských her v Soči 2014.

Kauzu systematického dopingu v ruském sportu by měl MOV uzavřít na zasedání výkonné rady 5. až 7. prosince. Ve hře je také účast ruských sportovců na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu. MOV zatím z účasti na hrách kvůli zapletení v dopingové kauze doživotně vyloučil šest sportovců v čele s běžcem na lyžích Alexandrem Legkovem. Ten v Soči vyhrál závod na 50 km, ale začátkem listopadu byl diskvalifikován.

Před loňskou letní olympiádou v Riu de Janeiro olympijský výbor nedal na doporučení WADA plošně vyloučit ruské sportovce a řada z nich směla v Brazílii startovat. O jejich účasti rozhodovaly jednotlivé sportovní federace.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud