20. prosince 2017 • 16:36

Barometr formy před ZOH: září snowboardistky, skokani se dost trápí

Vstoupit do diskuse
0
  • Olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu se nezadržitelně blíží. Jak jsou na tom čeští sportovci?Olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu se nezadržitelně blíží. Jak jsou na tom čeští sportovci?FOTO: Koláž iSport.cz

    Událost zimy nabírá stále ostřejší rysy – místo medailových hodů ale zatím vládne opatrnost. Ne všichni hrdinové ze Soči jsou zdravotně fit (Martina Sáblíková, Eva Samková), někteří ani nemají jistou účast (Gabriela Koukalová) či tápou s formou (Ondřej Moravec). A zažehnutí ohně se blíží. Přichází čas nových hrdinů? Mohou se jimi stát Ester Ledecká či Karolína Erbanová. Podívejte se necelé dva měsíce před ZOH v Pchjongčchangu na aktuální barometr formy.

  • Snowboarding (85%)

    Ester Ledecká bude na olympiádě patřit k největším českým nadějím na medailiFoto Sport Invest

    Pódiová umístění: 3 (Ester Ledecká 1. v Carezze a Cortině d´Ampezzo (paralelní obří slalom), Eva Samková 2. v Cerro Catedral (snowboardcross))

    Umístění v top 10: 9 (Ester Ledecká 1. v Carezze a Cortině d´Ampezzo (paralelní obří slalom), 9. v Cortině d´Ampezzo (paralelní slalom), Eva Samková 2. a 7. v Cerro Catedral (snowboardcross), Šárka Pančochová 5. v Mönchengladbachu, 8. v Copperu, 10. v Miláně (Big Air), Petr Horák 10. v Miláně (Big Air))

    Nejlepší zástupce v pořadí SP: 8. Eva Samková (snowboardcross)

    Co obhajují ze Soči: vítězství Evy Samkové

    Shrnutí sezony: Problematické zimě zatím snowboardisté ze sněhových sportů jasně vládnou. Ester Ledecká po měsíčním lyžování zahájila program snowboardingového SP dvěma vítězstvími v olympijském paralelním obřím slalomu. Na stupně se dostala i snowboardkrosařka Eva Samková. Minulý týden si sice vyhodila rameno a stálo ji to tři závody, zranění ale není vážné. Šárka Pančochová se už na jaře podrobila operaci ramen, ale vrátila se do špičky. Oproti minulosti se výrazně prosazuje v disciplíně Big Air, kde byla už třikrát v desítce. Nedávno v Copperu se ale nepříjemně pomlátila.

    Verdikt: Svět obdivuje Ester Ledeckou jako obojživelnici, Česko ale může potěšit nejvíc v paralelním obřím slalomu na prkně, kde je favoritka na zlato. I další dvě královny s prknem mají velké šance.

  • Rychlobruslení (80%)

    Sáblíková byla v Calgary čtvrtá na 3000 metrůFoto Reuters

    Pódiová umístění: 2 (2. místo v závodě na 3000 metrů – Martina Sáblíková, 3. místo v závodě na 5000 metrů – Martina Sáblíková)

    Umístění v top 10: 17

    Nejlepší zástupci v pořadí SP: Martina Sáblíková (2. místo – 3000/5000 metrů), Karolína Erbanová (4. místo – 500 metrů)

    Co obhajují ze Soči: 1x zlato – závod na 5000 metrů (Martina Sáblíková), 1x stříbro – závod na 3000 metrů (Martina Sáblíková)

    Shrnutí sezony: Hrozí tuto sezonu konec vlády Martiny Sáblíkové? Ani česká raketa na dlouhých tratích není pár měsíců před olympiádou zcela fit a úvodem sezony se rychlobruslařka protrápila s bolavými zády. Prosincové zámořské podniky v Calgary a Salt Lake City sice přinesly zlepšení, přesto česká medailová mašina na první vítězství v sezoně čeká. Nadějnou formu naopak předvádí na tratích 500 metrů Karolína Erbanová, které po sérii čtvrtých míst patří stejné umístění v SP.

    Verdikt: Olympijské zlato už nemusí být takovou jistotou jako v minulých letech, přesto by minimálně jedna medaile z rychlobruslařského oválu měla stále cinknout. Nadějí zpovzdálí se též stává Erbanová, jež mívá druhé poloviny sezon dlouhodobě ještě lepší než úvody.

  • Hokej (70%)

    Národní tým dává první brankuFoto Michal Beránek (Sport)

    Zápasová bilance v sezoně: 5 výher, 3 prohry

    Nejlepší umístění na EHT: 2. místo na ruském Channel One Cupu

    Co obhajují ze Soči: 6. místo

    Shrnutí sezony: Národní tým načal novou sezonu dvěma přátelskými zápasy se Slovenskem. V Třinci a Žilině se však představily výběry složené z mladých hráčů. Následovaly dva turnaje EHT. Na Karjala Cupu Češi přetlačili jen Švýcarsko, zbylá dvě utkání prohráli. Podstatně lepší výkony přišly na prosincovém Channel One Cupu. Tři zápasy, tři výhry, po sedmi letech skalp Kanady a celkově zlepšený výkon, který byl před olympiádou velkým povzbuzením.

    Verdikt: České akcie na olympijský úspěch se zvedly díky absenci hráčů z NHL na Hrách. Na ruském turnaji pak národní tým ztratil pouhý bod. Šance na medailový úspěch jsou.

  • Severská kombinace (55%)

    Tomáš Portyk se postupně dostal do pozice nejlepšího českého sdruženářeFoto Profimedia.cz

    Pódiová umístění: 0

    Umístění v top 10: 1 (Tomáš Portyk 8. v Ramsau (střední můstek))

    Nejlepší zástupce v pořadí SP: 29. Tomáš Portyk

    Co obhajují ze Soči: 11. Miroslav Dvořák (velký můstek)

    Shrnutí sezony: Skromná disciplína po loňském trápení upravila systém tréninku a zatím v rámci generační výměny zápolí s potížemi. Oporou je juniorský mistr světa Tomáš Portyk, v začátku sezony ho přibrzdila nemoc, ale o víkendu už byl v Ramsau poprvé v kariéře v top 10. Zkušený Miroslav Dvořák se naopak se zdravím trápí doteď. Mladíci Ondřej Pažout a Jan Vytrval aspoň o víkendu zazářili v druholigovém Alpen Cupu.

    Verdikt: Zdravý Tomáš Portyk musí v Pchjongčchangu uletět na velkém můstku. Pak se můžou všichni divit a z mladíka s obrazem Rockyho Balboy na rameni může být hvězda výpravy.

  • Alpské lyžování (50%)

    Ester Ledecká dojela na fantastickém sedmém místěFoto Reuters

    Pódiová umístění: 0

    Umístění v top 10: 1 (Ester Ledecká – 7. ve sjezdu)

    Nejlepší zástupci v pořadí SP: Ester Ledecká (33. místo v celkovém pořadí, 9. ve sjezdu)

    Co obhajují ze Soči: 5 umístění v elitní desítce, o tři se postaral Ondřej Bank (5. v OS) a o dvě Šárka Strachová

    Shrnutí sezony: České alpské lyžování táhne v této sezoně snowboardistka, která si odskakuje na sjezdovky. V klouzavých disciplínách už Ester Ledecká patří do světové špičky, o čemž svědčí sedmé místo ze sjezdu v Lake Louise. Ale za ní zeje propast! Dva body ve SP zaznamenala už jen slalomářka Martina Dubovská. Staronový Čech a obhájce senzačního bronzu ze Soči (za Kanadu) Jan Hudec se vrací po operaci ramene a žádný uspokojivý výsledek zatím nezaznamenal.

    Verdikt: Před čtyřmi lety v Soči zasáhli Ondřej Bank a Šárka Strachová hned pětkrát do hry o medaile, jenže oba už ukončili kariéru. Teď je to na Ester Ledecké. Olympijský program v Pchjongčchangu jí sice nedovolí startovat ve sjezdu a kombinaci, které kolidují se snowboardovými závody, ale na start super-G má cestu volnou. A tam se může stát cokoli.

  • Biatlon (25%)

    Veronika Vítková má za sebou pěkný závod, ve kterém vybojovala osmé místoFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Pódiová umístění: 0

    Umístění v top 10: 2 (se štafetami 4) – 7. místo ve vytrvalostním závodě žen (Eva Puskarčíková), 8. místo ve sprintu žen (Veronika Vítková), 6. místo ženská štafeta, 10. místo smíšená štafeta

    Nejlepší zástupce v pořadí SP: Veronika Vítková (15. místo)

    Co obhajují ze Soči: 3x stříbro – smíšená štafeta, závod s hromadným startem mužů (Ondřej Moravec), závod s hromadným startem žen (Gabriela Koukalová), 3x bronz – štafeta žen, sprint mužů (Jaroslav Soukup), stíhací závod mužů (Ondřej Moravec)

    Shrnutí sezony: Medailový zázrak z poslední olympiády zažívá ošklivý útlum. Jako by nestačila absence hlavní hvězdy Gabriely Koukalové, jež laboruje s bolavými lýtky (o jejím startu v Koreji se rozhodne v průběhu ledna), výsledky po prvních třech dílech SP byly navíc nejhorší za posledních sedm let. Zatímco mezi ženami drží určitý standard Veronika Vítková, muži se ani jednou nedostali v individuálních závodech do top 20 a během vánoční přestávky se má jít do tréninkových „galejí“.

    Verdikt: Jestli něco v minulosti zvládali, pak připravit se na vrchol roku. Nedostatky v rychlosti běhu lze přičítat tréninku, který byl před sezonou veden spíše na objem než rychlost (což by se nyní mělo upravit), přesnou střelbu přinese ale až lepší psychika.

  • Běžecké lyžování (20%)

    Doby Bauera a Neumannové jsou už nějaký čas pryč, českým tým běžců na lyžích by mohl táhnout Martin JakšFoto Profimedia.cz

    Pódiová umístění: 0

    Umístění v top 10: 0

    Nejlepší zástupce v pořadí SP: 43. Petra Nováková

    Co obhajují ze Soči: 5. místo Lukáše Bauera na 15 km klasicky a Evy Vrabcové-Nývltové na 30 km bruslením

    Shrnutí sezony: Na středeční hodnotící schůzce vedení úseku nebude pohoda. Po odchodu veterána Lukáše Bauera zatím tým nemá nového lídra. Nejblíž špičce je Petra Nováková, která se do SP zapojila se zpožděním po vleklých potížích s kyčlí. Hned po návratu potěšila třináctým místem na klasické desítce v Davosu. Martin Jakš zatím bodoval jen dvakrát. Mladí závodníci pod finským expertem Ilkkou Jarvou změnili trénink, ti už ale cílí na příští olympiádu v Pekingu.

    Verdikt: Nováková a Jakš ztělesňují na OH jedinou naději na průnik do první desítky. Byla by to ale nečekaná senzace. Oživení může po Novém roce přinést Barbora Havlíčková, sedmnáctiletý supertalent.

  • Krasobruslení (10%)

    Michal Březina je největší českou krasobruslařskou nadějí pro PchjongčchangFoto Profimedia.cz

    Pódiová umístění: 0

    Umístění v top 10: 2 (Michal Březina)

    Nejlepší zástupce ve světovém žebříčku: sportovní dvojice Anna Dušková-Martin Bidař (22. místo), Michal Březina (26. místo)

    Co obhajují ze Soči: 10. Michal Březina

    Shrnutí sezony: Nejvýraznější zástupce českého krasobruslení Michal Březina skončil šestý na Grad Prix Kanady, v Japonsku mu patřilo deváté místo. Šanci otestovat si soutěžní formu dostane i na lednovém evropském šampionátu v Moskvě. Talentovaná sportovní dvojice Anna Dušková – Martin Bidař má nejasnou prognózu, partnerka musela v listopadu na operaci kolene.

    Verdikt: Michal Březina uzavíral na dvou předchozích olympiádách ve Vancouveru a Soči elitní desítku. Je výborný skokan, jenže často kazí. Pokud se vypořádá s vlastní hlavou, nemusí být bez šance.

  • Skoky na lyžích (5%)

    Českým skokanům na lyžích se v aktuální sezoně nedaří, hluboko pod svým standardem je i Roman KoudelkaFoto Profimedia.cz

    Pódiová umístění: 0

    Umístění v top 10: 0

    Nejlepší zástupce v pořadí SP: 45. Vojtěch Štursa

    Co obhajují ze Soči: 16. Roman Koudelka (střední můstek)

    Shrnutí sezony: Legendární Jiří Raška by se podivil, kam se padesát let po jeho zlatém skoku z Grenoblu jeho disciplína propadla. Letní lídr Roman Koudelka zažívá těžkou krizi a ostatní na tom nejsou líp, jediné tři body vyskákal Vojtěch Štursa. Češi jsou pro smích, už jenom svými obřími přilbami, které spolu s brýlemi dostali na poslední chvíli. Závodníci nevěří materiálu na kombinézy, který byl dosud kontroverzně omezen na tři sponzorské barvy. Otázka kompetence trenéra Richarda Schallerta je na místě.

    Verdikt: Kdo vyhrává Turné, nevyhrává olympiádu. Zaplať pánbůh za naději z téhle staré pravdy. Turné startuje za týden a Češi jsou na dně. Na Hrách v Koreji už to horší být nemůže.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud