Martin Hašek
15. listopadu 2013 • 16:29

Lyžař Koukal začíná boj o olympiádu: Chci se o ni porvat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžec na lyžích Martin Koukal se chce po dvou letech vrátit do národního týmu a reprezentovat na olympijských hrách v Soči. Světový šampion z roku 2003 bude mít o víkendu během mezinárodních závodů ve finském Muoniu šanci přesvědčit o své formě reprezentačního trenéra Miroslava Petráska.



V nepříliš radostných časech českého běžeckého lyžování se hlásí s nabídkou pomoci velké jméno. Martin Koukal by na olympiádě v Soči rád startoval na své oblíbené trati na 50 kilometrů bruslením, kde se stal před deseti lety mistra světa. Po dvouleté pauze v reprezentaci se ale musí znovu ukázat. Příležitost má o víkendu v Muoniu, kde se jedou závody na 10 kilometrů klasicky a 15 kilometrů bruslením.

„Vždycky, když jste mimo tým, dostat se zpátky je těžší. Já s tím počítám a chci se o to porvat,“ říká Koukal. „Na závodech musím ukázat výkonnost a doufat, že obrázek mé výkonnosti Míru Petráska osloví.“

Olympijskou nominaci si můžou závodníci vyjet dvaceti body ze Světového poháru, pro Koukala však tato varianta neplatí, protože během sezony jezdí závody v maratonech.

„Podmínky jsou nastavené dost přísně. Přes Světový pohár se tam dostat nemůžu. Já se tam můžu dostat na návrh trenéra,“ říká Koukal.

Pro jeho další olympijské naděje může být hodně důležitý nedělní závod na 15 kilometrů bruslením. A to přesto, že v Soči chce Koukal startovat na padesátce. Moc jiných možností, jak na sebe upozornit, ale v sezoně už mít nebude.

„Je to jiné. Ale já to beru tak, že když jsem začínal jezdit laufy, šel jsem je z normálního tréninku a byla z toho dobrá sezona,“ říká Koukal. „Hrajeme na to, že dlouhé závody jsem měl v sobě. A z tréninku, který byl zaměřený do sprintu, jsem byl schopný zajet i padesátku.“

Reprezentační kouč Miroslav Petrásek připouští, že Koukalova pozice na začátku sezony není ideální, jeho výkonnost ale bude sledovat.
„Loni jezdil špatně a musel by prokázat velké zlepšení,“ řekl Petrásek. „V Muoniu to bude pro mě další kontrola jeho výkonnosti. Pokud tam porazí celý mančaft, je to pro mě signál sledovat ho, ještě víc, domluvit se s ním na nějakých závodech a dát mu šanci.“

Koukalovou šancí je také případná použitelnost pro štafetu, kterou na minulé olympiádě ve Vancouveru dovezl k bronzové medaili.

„Můj osobní cíl je na olympiádu dostat a pak záleží na výkonnosti,“ říká Koukal. „Pokud by jelo na olympiádu pět lidí, je z toho jasně dané, že musím být v pořádku a naprosto jasně připravený na to, že je velká šance, že pojedu štafetu. Protože čtyři jedou a pátý je bezprostřední náhradník. Ale je i varianta, že pojedu jenom padesátku.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud