Martin Hašek
16. února 2014 • 11:47

Kouzlo zlaté Evy: Český knír, síla od hobitů a světové prkno

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Movember je dávno pryč a spousta chlapů si oddechla, že zpod nosu může konečně sundat chmýří. Snowboardistka Eva Samková si naopak podle svého zvyku nad ústa namalovala rozpustilý knírek lihovým fixem v barvách české vlajky a pak si vyjela olympijské zlato. V čem spočívá kouzlo úspěšné závodnice?



TĚLO DRŽÍ

Ve dvaceti letech má dívka, která ráda hraje na saxofon nebo jezdí na koni, za sebou už solidní sbírku zdravotních lapálií. Před dvěma lety si na začátku sezony přetrhla vaz v koleni. Navíc má chronické potíže s vypadávajícím ramenem, které si vyhodila i den před zlatým závodem. „Zvykám si. Mně to sice vypadne, ale pak mě to vůbec nebolí. Můžu jezdit normálně dál, není to nic dramatického. Progres tam asi je, hojí se to líp. Já jsem teď četla o pánovi, který ovládá ramena tak, že si je může sám vyndat a zandat, ale učil se to pětadvacet let…“ říká Samková.

Samková byla před odletem v klidu, sháněla podpisy hokejistů
Video se připravuje ...

SÍLA OD HOBITŮ

Na Novém Zélandu strávila loni v létě Samková šest týdnů, dřela na jízdách i na obecné fyzické kondici. Cílem bylo být ve formě už na začátku sezony a povedlo se to skvěle. „Projevovalo se, že jsem silnější. Nohy, ruce i břicho. Cítím se sebejistější,“ těšilo Samkovou.

Eva Samková se raduje ze zlaté medaile ve snowboardcrossu na olympiádě v Soči
Eva Samková se raduje ze zlaté medaile ve snowboardcrossu na olympiádě v Soči

TEAMWORK

České servisní týmy se obecně početně i materiálně těžko rovnají rozpočtům špičkových zahraničních družstev. Kolem Samkové je ale sehraná sestava, která jim dovede konkurovat, k čemuž pomáhají i finance armádní Dukly. Vedou ji trenéři Marek Jelínek a Jakub Flejšar, k dispozici jsou servismani Jakub Šimr i Kanaďan JP Trottier.

S prknem pomáhá i Jan Weisshäutel mladší, fyzioterapii má na starosti Hana Strachotová. „Kluci s námi jezdili vždycky, ale jezdil jen jeden. Teď je nás hodně, můžou si pomáhat. Máme každý čtyři prkna a je nás pět. Dvacet prken za jeden večer by se jinak těžko zvládalo,“ říká Samková, kterou čeká koncem týdne další závod na univerziádě v Itálii. „Realizační tým musím pochválit. Servismani jsou strašně znát,“ hodnotí Jelínek.

SVĚTOVÉ PRKNO

Možná klíčový detail. Samková se před olympijskou sezonou domluvila s uznávanou snowboardovou firmou Oxess, od níž má prkno na míru. Češce to kromě rychlosti dává také pocit bezpečnosti. „Je to znát. Nová prkna jsou kvalitnější, tohle je úplně top,“ lebedí si Jelínek. „Podařilo se nám domluvit možná s nejlepší firmou na světě. Výrobce jí věří, určitě se to vyplácí.“ Sám výrobce na Samkovou čekal v cíli prvního závodu sezony.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud