3. dubna 2012 • 13:59

Zátopkova, vystupovat! Londýn na olympiádu přejmenuje stanice metra

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Originální nápad vylepší náladu návštěvníkům letních olympijských her v Londýně. Fanoušci si za pět nebo deset liber můžou koupit zvláštní mapu, v které jsou zastávky městského metra přejmenované podle slavných sportovců. Do výběru 361 jmen se dostali i tři Češi.



Atleti Emil Zátopek a Roman Šebrle i vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová se vešli do seznamu osobností, jejichž jména budou tvořit jeden z nejzajímavějších suvenýrů londýnské olympiády.

Legendy světového sportu od Jesseho Owense, po Carla Lewise, Michaela Phelpse, Lionela Messiho nebo Rafaela Nadala propůjčily na speciální mapě svá jména zastávkám londýnského metra.

Jméno vytrvalce Emila Zátopka je přiřazeno k zastávce West Ham (District Line a Hammersmith and City Line) a skví se vedle dalších slavných běžců Hannese Kolehmainene, Lasseho Virena, Ville Ritoly a Paava Nurmiho.

Šebrle se najde na zastávce Shepherd´s Bush Market (Cirle Line a Hammersmith and City Line) mezi americkými desetibojaři Bobem Mathiasem, Danem O´Brianem a Jimem Thorpem.

Hilgertová vyfasovala zastávku Alperton na Piccadilly Line a blízko máme třeba slovenské deblkanoisty Pavla a Petra Hochschornerovi.

Na nejprestižnějších místech u vstupu do Olympijského parku se skví jména plavce Michaela Phelpse, zatím čtrnáctinásobného olympijského vítěze, a boxera Cassiuse Claye (jeho nové jméno Muhammad Ali je uvedeno v závorce).

Organizátoři přiznali, že při vytváření seznamu legend měli potíže některá slavná jména vyřadit.

„Máme za sebou žhavé debaty, párkrát jsme změnili názor, ale s výsledkem jsme spokojení,“ prohlásili autoři mapy Alex Trickett a David Brooks.

Na mapě jsou také basketbalisté Michael Jordan, Magic Johnson či Larry Bird, cyklista Miguel Indurain nebo gymnastka Nadia Comaneciová, po níž je pojmenována zastávka King's Cross se slavným nástupištěm 9 ¾ z knih o Harrym Potterovi.

Organizátoři se navíc neorientovali pouze na zlaté medailisty. Na mapě tak nejsou čeští hrdinové Jan Železný a Věra Čáslavská. Naopak tam nechybí běžkyně Mary Deckerová a Zola Buddová, aktérky slavné kolize v běhu na 3000 metrů na olympiádě v Los Angeles.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud