Martin Hašek
18. dubna 2012 • 14:33

Olympiáda v Londýně již za 100 dnů: Sport tipuje 5 českých medailí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE | Královský pár Barbora Špotáková – Ondřej Synek, to jsou hlavní české trumfy pro Hry londýnské olympiády. Za oštěpařkou a skifařem však bude v Anglii i další skupina velkých nadějí. Podle mínění Sportu z toho pro národní tým vzejde pět medailí.



Před čtyřmi lety v Pekingu bylo tehdejšímu premiérovi Mirku Topolánkovi šest medailí málo. „Za ty peníze jich mohlo být víc,“ prohlásil tehdy. Podle Sportu se jeho současný nástupce Petr Nečas bude muset na olympijských hrách v Londýně spokojit ještě s chudší bilancí.

Sport po dlouhodobém skandálním příběhu vloni konečně přišel o Sazku a další miliardovou ránu dostal novelou loterijního zákona. Londýnský národní tým přesto bude mít znovu na kom stavět a několik hvězd se postará o přijatelný výsledek.

Barbora Špotáková po povedeném hodu.Foto ČTK/AP

V postavení reprezentačních es pojedou dva zkušení šampioni. Oštěpařka Barbora Špotáková sice od olympiády v Pekingu na vrcholném závodě nevyhrála, loni ale nastartovala cestu zpátky do absolutní špičky a o zlato na MS přišla v nejlepším závodě dějin jen o 41 centimetrů.

Skifař Ondřej Synek od roku 2005 na významných akcích nesestoupil ze stupňů vítězů, předloni se stal mistrem světa a vloni také jen těsně prohrál další ze slavných soubojů s Novozélanďanem Mahé Drysdalem.

Tím ale skupina českých medailových adeptů nekončí. Přes průměrný začátek sezony k nim patří biker Jaroslav Kulhavý. Suverén minulé sezony se v úvodních dvou závodech Světového poháru nevešel na stupně vítězů.„Jsem v klidu,“ říká však Kulhavý.

Biker Jaroslav Kulhavý si vychutnává vítězství v domácím závodě SP na horských kolech v Novém Městě na MoravěFoto Barbora Reichová (Sport)

Velké šance má skifařka Miroslava Knapková. Úřadující mistryně světa sice na olympiádách zatím skončila dvakrát bez medaile. V Aténách ale byla ještě na začátku kariéry a chyby z Pekingu, kde se dostala pod zbytečný psychický tlak, už nechce opakovat. Knapková se v loňském roce celkově srovnala a na olympiádě bude mít k dispozici novou loď.

Příběhem o velkém návratu by naopak mohla být další medaile pro střelkyni Kateřinu Emmons. Od Pekingu, odkud se vracela se zlatem ve vzduchové pušce a stříbrem v malorážce, porodila dceru, pomohla svému manželovi Mattovi v boji s rakovinou, přetrpěla zdravotní potíže a sto dní před olympiádou je zase ve formě.

Kateřina EmmonsFoto Michal Beránek (Sport)

Ve špičce se během čtyř let udržel i další olympijský šampion z Pekingu – střelec David Kostelecký, který vloni vybojoval stříbrné medaile na mistrovství Evropy i na mistrovství světa.

Medaili z loňského MS si přivezl i judista Lukáš Krpálek. K favoritům budou patřit také tenisté, především Petra Kvitová v singlu i v mixu s Radkem Štěpánkem, který bude útočit i v mužské čtyřhře s Tomášem Berdychem.

Šanci na úspěch mají i vodní slalomáři, kterým o víkendu končí olympijská kvalifikace. „Tři medaile je téměř povinnost, pět je velmi pravděpodobných,“ říká šéf české olympijské mise František Dvořák.

Zatím má Česko na olympiádě jistých 49 míst pro sportovce. Konečný počet hodně ovlivní případná účast kolektivů. Kvalifikace ještě čeká pozemní hokejisty a basketbalistky. Slabé teoretické naděje účasti v kvalifikačním turnaji ještě mají volejbalisté. Velkou výpravu může vyslat i atletika, šéftrenér Tomáš Dvořák doufá v třicet závodníků.

„Při odhadech počtu sportovců pracujeme s minimálním a maximálním číslem, je to živá věc,“ líčí František Dvořák. „Myslím si, že to bude něco mezi. Sto třicet českých sportovců by v Londýně mělo být.“

Barometr formy největších medailových nadějí

PETRA KVITOVÁ (Tenis - dvouhra)

Česká tenistka Petra Kvitová se v Miami chystá na další turnaj. Hned na úvod může narazit na Venus WilliamsovouFoto EPA

Na nedávném dvoutýdenním soustředění v Turecku se snažila o restart sezony, kterou jí zatím pokazily zdravotní potíže. Kvůli nim letos odehrála zatím pouze 14 ostrých zápasů (bilance 10:4) a stále čeká na letošní úvodní titul. Už o víkendu Kvitová nastoupí do semifi nále Fed Cupu s Italkami a prakticky se nezastaví až do Wimbledonu.

Forma v procentech: 70


KATEŘINA EMMONS (střelba – vzduchová puška, malorážka)


Polibek pro Matta Emmonse od manželky KateřinyFoto ČTK/AP
Majitelka zlata a stříbra z Pekingu zažívala po narození dcery spoustu trablů, jež jí komplikovaly střelbu. Ty zdravotní vyřešila už loni, vedle toho se vrátila pod trenérské vedení otce Petra Kůrky, a tak v únoru získala ve vzduchovce stříbro na ME, první velkou medaili od Her 2008, což je pro ni zlom. Čekají ji ME a dva závody SP, olympijský test v Londýně měla v plánu vynechat.

Forma v procentech: 80


DAVID KOSTELECKÝ (střelba – trap)

David Kostelecký při akciFoto čtk
V boji o nominační místa předstihli olympijského vítěze z Pekingu dva kolegové, přesto Kostelecký na Hry pojede. Vždyť loni získal stříbro na ME i MS. Přes zimu testoval otec syna Denise a nejlepší český střelec loňského roku nové patrony pro olympijský závod. Nyní je před ním Světový ý pohár v olympijském dějišti.


Forka v procentech: 75


TOMÁŠ BERDYCH, RADEK ŠTĚPÁNEK  (tenis - čtyřhra)
Letos spolu nastoupili zatím dvakrát v daviscupových čtyřhrách a proti Italům stejně jako proti Srbům neztratili i ani set.

Porada před další výměnouFoto Pavel Mazáč (Sport)
Zvlášť hladký pražský triumf nad párem Tipsarevič – Zimonjič, jenž by měl v tomto složení rovněž nastoupit na OH, jim musel dodat sebevědomí. Stejně jako Štěpánkovy exkluzivní deblové výsledky v páru s Indem Leandrem Paesem.

Forma v procentech: 85


BARBORA ŠPOTÁKOVÁ  (atletika - oštěp)

Česká oštěpařka po zisku stříbrné medaile na MSFoto ČTK/AP
V neděli se vrátila ze soustředění v Jižní Africe, dnes oznámí plány pro olympijskou sezonu. Špotáková absolvovala druhou přípravu pod trenérem Janem Železným, pod jehož vedením se loni po třech letech vrátila za hranici sedmdesáti metrů. Do začátku sezony jí stále zbývá víc než měsíc. Závodit bude 25. května na Zlaté tretře v Ostravě a o šest dní později na Diamantové lize v Římě.

Forma v procentech 70


ONDŘEJ SYNEK (veslování - skif)

Ondřej Synek, mistr světa ve skifuFoto ČTK
Do skifu si po zimní pauze sedl už začátkem března, jen co z Vltavy zmizely ledové kry. S českou osmiveslicí vyhrál prestižní závod Head of The River na Temži a na kontrolních závodech soupeřil z tréninkových důvodů proti dvojkám bez kormidelníka a dvě porazil. První regata sezony ho čeká 3.–6. května v Bělehradě.

Forma v procentech: 80


 MIRKA KNAPKOVÁ (veslování - skif)

Knapková se raduje z titulu mistryně světaFoto EPA
V zimě ji trápil zánět šlach na ruce, kvůli kterému nestartovala na mistrovství republiky na trenažérech. Poté však zvládla šestitýdenní soustředění v anglickém Henley, z něhož se před rokem odrazila k titulu světové šampionky. Nedávno kvůli žaludečním problémům vynechala domácí šampionát na dlouhých tratích. Na první závod v Bělehradě (3.–6. 5.) by ale měla být připravená.


Forma v procentech: 70


LUKÁŠ KRPÁLEK (judo)

Judista Lukáš KrpálekFoto Jaroslav Legner (Sport)
Bronzový medailista z loňského světového šampionátu v zimě sice dva měsíce netrénoval kvůli potížím s ploténkou, přesto ale v únoru suverénně vyhrál závod Světového poháru v Praze. Od té doby naplno trénuje. Nejbližším testem jeho formy bude už příští týden mistrovství Evropy v Čeljabinsku.

Forma v procentech: 80


JAROSLAV KULHAVÝ cyklistika – horská kola)

Kulhavý slaví titul mistra světaFoto EPA
Úvod sezony nevyšel mistru světa a vítězi Světového poháru podle představ. Místo klidu z dobrých výsledků ho potkaly trable jako defekt, jež se mu dva roky vyhýbaly. Fyzicky se však král minulé sezony cítí dobře, je spokojen s přípravou. Vždy se snaží být připraven na všemožné varianty, a tak řeší detaily. Uklidnit se výborným výsledkem může 13. května při SP v Novém Městě na Moravě.

Forma v procentech: 70


 DAVID SVOBODA (moderní pětiboj)

David Svoboda v prvním závodě sezony vybojoval deváté místo.Foto Michal Beránek (Sport)
Nominaci do Londýna si musí ještě vybojovat prostřednictvím světového žebříčku (do konce května) nebo umístěním na MS (7. až 13. května). Od Her v Pekingu, kde ho zradil kůň, zapracoval na parkúru. Větší problémy mu dělaly spíš technické změny po zavedení laserových zbraní. V této sezoně byl devátý při SP v USA a naposledy pátý v Maďarsku. Nyní ho čeká klání v Rusku.

Forma v procentech: 70

Česká oštěpařka po zisku stříbrné medaile na MS
Česká oštěpařka po zisku stříbrné medaile na MS

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud