Pavel Novotný
27. července 2012 • 10:35

Před 60 lety ohromil Zátopek svět: Těžko ho někdo překoná, říkají experti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tomu prakticky přesně šedesát let, co si sportovní svět podmanila "česká lokomotiva." Přesně tak se totiž přezdívalo legendárnímu běžci Emilu Zátopkovi, který na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952 předvedl výkon, na který svět dodnes vzpomíná, a který je mnohými odborníky považován za nepřekonatelný.



Bylo sedm let po skončení druhé světové války a svět se stále ještě vzpamatovával z hrůz největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva.

Ve finské metropoli právě probíhaly druhé poválečné olympijské hry. Ty ovládl jediný muž - Emil Zátopek.

Kopřivnický rodák předvedl výkon, který dost pravděpodobně nebude už nikdy překonán. Získal zlaté medaile na vytrvalostních tratích 5 i 10 kilometrů, navíc přidal i třetí nejcennější kov na maratonu. A to tuto přes 42 kilometrů dlouhou distanci běžel poprvé v životě!

Emil Zátopek a Alain MimounFoto www.dinosoria.com
Všechny tři zlata navíc podpořil olympijským rekordem. Dnes by jeho maratonský výkon v čase 2:23:03 na nikoho zvláštní dojem neudělal, před šedesáti let však Zátopkovi po jeho fenomenálním zlatém hattricku ležel svět u nohou.

Jako první člověk na světě však zaběhl právě na helsinkých olympijských hrách deset kilometrů pod magických třicet minut, a to o rovných 43 vteřin. Zátopek si však z Helsinek neodvezl "jen" tři zlata, ale i další, které získala jeho budoucí žena Dana v hodu oštěpem.

Že se legendární běžec zapsal do dějin skutečně celého světa dokumentuje i speciální mapa londýnského metra, na které jsou pojmenovány stanice metra po slavných olympionicích. Mezi 361 jmény figurují tři Češi: Desetibojař Roman Šebrle, kajakářka Štěpánka Hilgertová a právě Emil Zátopek.

Dnes večer vzplane v Londýně olympijský oheň znovu a následovníci jednoho z nejslavnějších sportovců světa se vrhnou do boje o další olympijské kovy.

Zátopek je mezi prvními členy Síně slávy světové atletiky.
Zátopek je mezi prvními členy Síně slávy světové atletiky.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud