14. listopadu 2013 • 18:26

Archivy StB: Sovětští hokejisté dostali čaj z vody, kde se vařily párky

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vážné i méně vážné útoky sdružuje historie teroristických atentátů ve sportu. Na konferenci Sport a bezpečnost v pražském CEVRO Institutu se probíralo riziko při zimních olympijských hrách v Soči, ale také vzdálená historie, včetně komického případu při hokejovém MS 1985.



Komunistická tajná bezpečnost měla během hokejového světového šampionátu v Praze před 28 lety o práci postaráno. Hlediště bylo plné natěšených fanoušků, kteří toužili po porážce okupantů, a k tomu se přidala malá sabotáž.

„Před zápasem SSSR – USA si sovětští hokejisté stěžovali, že dostali čaj z vody, v které se připravovaly uzeniny,“ líčil Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity. „Vedoucí kuchyně paní Kadlecová byla vyslýchána StB, potom se v šatnách omluvila.“

Česku se zatím vážné důsledky atentátů při sportovních akcí vyhýbají. Už v osmdesátých letech ale tehdejší bezpečnostní složky řešily varování před teroristickým útokem proti izraelskému daviscupovému týmu během zápase v Hradci Králové.

Začátkem devadesátých let byla zase Velká pardubická terčem útoků extrémistů, kteří se prohlašovali za ochránce zvířat. „V tuto chvíli není v Česku akutní hrozba,“ říká Mareš.

Výlet do nebezpečné lokality však čeká českou reprezentaci během únorových zimních olympijských her v Soči, které se konají na území Severního Kavkazu, kde sídlí islámští separatisté.

„Je to asi nejnebezpečnější místo pro pořádání olympijských her,“ tvrdí Tomáš Šmíd z fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Český olympijský výbor situaci monitoruje, šéf české mise Martin Doktor se otázkou bezpečnosti české výpravy pravidelně zabývá.

„Při jakémkoli kontaktu s organizátory se otázka bezpečnosti zmiňuje velice důrazně,“ říká Doktor.

„Máme prezentace a bezpečnostní semináře, kde je podrobně sepsán bezpečnostní systém. Každé vozidlo v Soči a velkém okolí bude registrováno u ministerstva vnitra. Všichni účastníci, včetně diváků, budou mít nějakou akreditaci, budou prověřeni nad rámec standardních věcí. Samozřejmě, hrozby tam jsou. Jsme ujišťováni, že hrozby nejsou výrazné.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud