7. února 2014 • 07:30

Zlato na úvod? Bauerovi a Neumannové ho může přinést doping soupeřů

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijský oheň ještě nezaplál a Česku už svítá naděje na hned dvě zlaté olympijské medaile. Běžci na lyžích Lukáš Bauer a Kateřina Neumannová se k nim můžou dostat zpětně po osmi letech. Objevily se totiž zprávy o pozitivních testech Estonců Andruse Veerpalu a Kristiny Šmigunové, kteří na Hrách v Turíně odsunuli Čechy na druhé místo.



Podle zatím oficiálně nepotvrzených zpráv měli Veerpalu a Šmigunová na olympijských hrách v Turíně dohromady čtyři pozitivní testy v důsledku opětovné kontroly tehdy odebraných vzorků. Mezinárodní olympijský výbor zkoumá vzorky až osm let zpět, aby je znovu prověřil modernějšími detekčními metodami.

Tímhle způsobem už se loni dostala k diskařce Věře Cechlové bronzová olympijská medaile z Atén. A teď může k Bauer ovi s Neumannovou doputovat podobnou cestou zlato z Turína. Bauer byl tehdy druhý v závodě na 15 kilometrů klasicky, Neumannové zase těsně uniklo vítězství ve skiatlonu, který vyhrála Šmigunová.

„Média nesleduju, nemůžu to nijak komentovat,“ reagoval pro estonská média Veerpalu, který na olymiádě v Soči působí jako člen tréninkového týmu Kazacha Alexeje Poltoranina.

Tihle dva se české lyžování něco natrápili. Nejen, že Veerpalu a Šmigunová v minulosti zabránili dosáhnout Lukáši Bauerovi a Kateřině Neumannové na olympijské zlato. Čeští lyžaři museli zároveň spolknout pochyby a nepříjemná podezření.

Šminugová měla už v roce 2001 pozitivní vzorek na anabolický steroid norandrosteron. V kontrolním vzorku B však byla zjištěna nižší koncentrace zakázané látky a Šmigunová byla osvobozena. Estonka navíc před olympiádou v Turíně měsíc nezávodila. A právě dlouhé pauzy před rozhodujícími závody sezony byly v minulosti doménou lyžařek, kterým byl později prokázán doping podle taktiky, trénovat v utajení pod vlivem zakázaných látek a na závod přijet s čistou krví.

„Šmigunka letos nevypadala jako žádný zázrak. Závodila naposledy v lednu a přijela sem před dvěma dny. Vůbec jsem nevěděla, co si o tom myslet,“ říkala Neumannová po nešťastném finiši skiatlomu v Turíně. „Nicméně vůbec nechci naznačovat, že by to dneska nebylo čistý. Já to beru, že mě porazila, že byla lepší. Věřím, že mě porazila jenom vlastními silami.“

Pro Neumannovou to tehdy bylo hodně kruté. Na své poslední olympiádě jí totiž zlatá medaile stále unikala. Na předchozích Hrách v Salt Lake City už přitom dostala dvě medaile opožděně kvůli dopinku ruských lyžařek Lazutinové a Jegorovové. Už tehdy se řešilo, jestli se tahle situace nebude opakovat i po Turíně.

„Takhle bych to neřekl. Zatím to bylo na stadionu a necháme to běžet,“ říkal tehdy Neumannové trenér Stanislav Frühauf. „Já jsem se od toho oprostil. Nechám svět, jaký je. To je celý.“

Svět roku 2014 ovšem může Bauerovi s Neumannovou nakonec přinést zlaté medaile. Pro Bauera by to byl první olympijský titul. Neumannová by získala druhý k bruslařské třicítce z Turína a díky dalším medailím ve sbírce by se stala nejúspěšnější českou olympioničkou zimních olympiád.

Také Veerpalu čelil často podezření z dopingu. A v roce 2011, na samém konci kariéry, měl nakonec skutečně pozitivní test.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud