1. září 2017 • 08:46

Šéf MOV Bach se schází s prezidentem USA Trumpem kvůli KLDR

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní olympijský výbor pozorně sleduje situaci na Korejském poloostrově, kde roste politické napětí. Vládce kruhů Thomas Bach je pět měsíců před začátkem zimní olympiády v korejském Pchjongčchangu v kontaktu s lídry významných států a několikrát se sešel i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.



Balistická střela středního doletu schopná nést jadernou nálož, kterou před pár dny odpálila Severní Korea, a která přeletěla Japonsko, zvýšila mezinárodní napětí. Totalitní režim v KLDR hrozí také útokem na americký ostrov Guam, na což americký prezident Donald Trump reagoval výhrůžkou ohnivé odplaty.

V takové atmosféře pokračují přípravy zimní olympiády v jihokorejském Pchjogčchangu, který leží jen 217 kilometrů od hranic se Severní Koreou a 300 kilometrů od jejího hlavního města Pchjongjangu.

„Situaci velmi pozorně monitorujeme, ale v tuto chvíli nevidíme bezpečnostní riziko pro Hry,“ řekla Gunilla Lindbergová, šéfka Koordinační komise MOV, podle serveru Inside The Games. „To zahrnuje, že prezident Bach je často v kontaktu s hlavami států v sousedních zemích. Měl také schůzky s prezidentem Trumpem.“

Na korejském poloostrově je situace dlouhodobě napjatá. Když v roce 1953 končila korejská válka a mezi KLDR a Jižní Koreou, bylo uzavřeno příměří, ale nikoli mír.

„Korea se na dva státy rozdělila velmi dávno, v padesátých letech. Pokud žijeme na korejském poloostrově, nemůžeme se vyhnout politickým rizikům,“ uvedl šéf organizačního výboru Lee Hee-Beom. „Jak řekl prezident Bach, regionální záležitosti na severní části korejského poloostrova nejsou okamžitou hrozbou.“

Lee také připomněl, že už v roce 1988 se za účasti 160 států uskutečnily v Soulu letní olympijské hry, a to přesto, že necelý rok předtím na cestě z Bagdádu do Soulu explodovalo letadlo po útoku naplánovaném severokorejskými agenty.

Pořadatelé mají problémy i s prodejem lístků. Necelý půlrok před zahájením Her je zatím prodáno jen 22,7 procenta z víc než milionu vstupenek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud