26. července 2008 • 10:28

OH to jsou především kruhy, vlajka a motto

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pravděpodobně málokdo z vás ví některé skutečnosti týkající se OH. Víte například, kdo složil olympijskou hymnu? Odkdy dostávají olympionici všechny tři medaile či jak zní olympijský slib?



Vysoké symboly:

LOGO - Znakem OH je symbolika pěti navzájem propojených kruhů, které znázorňují "jednotu pěti kontinentů a setkání závodníků celého světa na olympijských hrách v duchu soutěže a přátelství". Symbol může být použit v jedné nebo pěti barvách (modré, žluté, černé, zelené a červené vždy na bílém podkladu), přičemž žádná neznačí konkrétní kontinent, ale všechny národy. Proslavené logo navrhl v roce 1913 baron Pierre de Coubertin.

VLAJKA - Na VI. olympijském kongresu 1914 v Paříži baron de Coubertin představil návrh vlajky v bílém provedení a s olympijským logem. Protože LOH 1916 v Berlíně se kvůli válce nekonaly, zavlála zástava poprvé až v roce 1920. Všechny kopie vyvěšované na stadionech musejí mít rozměry šestkrát dva metry a vlát nad soutěžemi, dokud hry neskončí a vlajka není obřadně předána organizátorům následujících OH.

HESLO - K latinskému heslu "Citius, Altius, Fortius" ("Rychleji, výše, silněji") inspiroval de Coubertina jeho přítel, dominikánský mnich Henri Didon. Mottem připravovaných OH se toto úsloví stalo už v roce 1894.

Nižší symboly:

PLAMEN - Oheň poprvé plápolal nad Amsterodamem v roce 1928. S myšlenkou na jeho symbolické znovuzrození a zapálení v antické Olympii přišel v roce 1934 šéf organizačního výboru berlínské olympiády Theodor Lewald. Dne 20. července 1936 se v Řecku roznítil oheň, který se díky 1108 kilometrů dlouhému štafetovému běhu s pochodní dostal až na Olympiastadion. Na ZOH zahořel plamen poprvé ve Svatém Mořici v roce 1948.

HYMNA - Olympijskou hymnu složil již pro první OH 1896 řecký skladatel Spiros Samaras, text napsal Kostis Palamas. Na oficiální uznání si kantáta musela počkat až do roku 1958, kdy ji MOV věnovala vdova po Samarasovi. Baron de Coubertin však za skutečnou hymnu OH považoval Beethovenovu IX. symfonii.

SLIB - Od roku 1920 přednáší během úvodního vystoupení vybraný domácí olympionik přísahu. Současný slib je následující: "Jménem všech závodníků slibuji, že se na OH představíme jako loajální soupeři dbalí pravidel, jimiž jsou hry řízeny, a s přáním bojovat v rytířském duchu pro slávu sportu a čest našich družstev." Od ZOH 1972 v Sapporu skládá slavnostní přísahu i zástupce rozhodčích.

MEDAILE - Trojice cenných kovů (zlato-stříbro-bronz) je medailistům udělována od roku 1904, předtím dostával vítěz jen stříbrnou plaketu. Olympijská medaile musí mít minimálně 60 milimetrů v průměru, tloušťku alespoň tří milimetrů a zlatá i stříbrná medaile nesmí obsahovat méně než 92,5 procenta stříbra. K pozlacení vítězné památky má být užito nejméně šest gramů zlata. Od roku 1924 zdobí medaile i logo s propletenými kruhy.

MASKOT - Roku 1972 se mnichovské olympiádě dostalo symbolu v podobě maskota, jímž se stal jezevčík Waldi. Prvým maskotem zimních soutěží byl v Innsbrucku 1976 sněhulák Der Schneemann.

Články odjinud


Články odjinud