Ivana Jakoubková
16. září 2019 • 16:00

Sprchy, plyšáci i ledové bandáže. Navštivte koňské wellness v St. Tropez

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cestou na závodiště vám v autě hraje Rádio Monte Carlo, parkurové překážky mají tvar palem, série Global Champions League, která vyvrcholí v listopadu finálovým pražským Playoffs, se zastavila v Ramatuelle nedaleko Saint Tropez. Za nablýskanou scénou, jen kousek stranou od vyšňořeného kolbiště, to žije vlastním životem. V útěšně zeleném hájku, stranou všeho šrumce, stojí mobilní stáje. Za oponu nesmí nikdo, kdo tam nemá co dělat. Nás tam doprovodila Jessica Kürtenová, irská manažerka českého týmu Prague Lions.



„Tady je nejdůležitější část soutěží, naši koně. A ošetřovatelé, tedy vlastně jejich osobní asistenti, fyzioterapeuti, poskytovatelé wellness a nejlepší kamarádi,“ vypočítala manažerka českého týmu Prague Lions. „Kdybyste náhodou narazili na ošetřovatele, který spí, buďte prosím maximálně zticha,“ poprosila. „Oni toho na závodech naspí fakt málo.“

Ošetřovatelé mají na mítincích Global Champions, a nejen na nich, tvrdou práci, celý den pečují o koně. Chystají je na soutěž, po ní jim poskytují regeneraci. Prostě aby se špičkoví atleti, tedy v tomto případě koně, cítili komfortně. „Tady v St. Tropez jsou stáje na krásném místě. Mezi stromy, klid a chládek, kde koně relaxují, ošetřovatelé se o ně starají, aby se cítili komfortně,“ vysvětluje Kürtenová.

Ošetřovatelé si koně přebírají po soutěži, vezmou je do sprchy, na procházku, mají wellness program, v zásadě je to tady hotel pro koně. „Ošetřovatelé pilně pracují a koně relaxují, je třeba je občerstvit, všechno vybavení pečlivě vyčistit a připravit na další soutěž,“ dodává.

Ošetřovatelé se o své koně starají jako o děti - většina z nich má i svého plyšáka...
Ošetřovatelé se o své koně starají jako o děti - většina z nich má i svého plyšáka...

Rozmazlení koně

„Podívejte, tady hned u vchodu máme sprchy,“ ukazuje Kürtenová na rozměrné boxy. Mají všichni koně rádi sprchování? „Dobrá otázka! Abych pravdu řekla, za svou kariéru jsem nepoznala koně, který by sprchu neměl rád. Ale je to stejné jako u nás, lidí. Většinou nemají rádi, když je voda moc studená.“

Na většině stájí visí plyšáci. Medvídci, pejsci… „Je to dost obvyklé, někdy jsou koně až neuvěřitelně rozmazlení, a my všichni děláme všechno pro to, aby se cítili krásně,“ směje se Kürtenová.

„Aaa, tady zrovna přijíždí jeden z našich Prague Lions, v listopadu ho uvidíme v Praze na Playoffs,“ ukazuje na nizozemského jezdce Marka Houztagera, který právě skončil svou soutěž a jde svěřit svého koně ošetřovateli. „A tady je sám šéf,“ zdraví se s Janem Topsem, zakladatelem seriálu Global Champions.

Stáje jsou vyzdobeny barvami podle týmů nebo národností. Na některých visí zvláštní koule na provázku. „Jsou udělané ze semínek a různých sladkostí, co koně milují. Strašně si s tím vyhrají. Když se nudí, různě je lízají a okusují,“ popisuje průvodkyně.

Vzápětí ukáže na ledničky. „To je velmi důležité vybavení. Koně potřebují po soutěži zchladit svaly, dostávají ledové bandáže na klouby, prostě jako všichni ostatní sportovci.“

Jak bydlí koně na Global Champions League? Podívejte se do stájí v St. Tropez
Video se připravuje ...

Není výjimkou, že u stáje polehává pes. „Spousta ošetřovatelů koní má psa a vozí ho po závodech s sebou. Je to hezké, oni neustále cestují, jsou bez rodin, tak mají s sebou aspoň psího kámoše,“ vysvětluje.

A jezdci? Kde ti tráví volný čas? „Na mítincích se soustředí víc sami na sebe. Zatímco doma tráví s koňmi prakticky celé dny, tady je svěří ošetřovatelům, protože sami si taky potřebují odpočinout. Hodně jezdců uvidíte, jak jdou do gymu, taky se musí starat o své tělo. Spousta jich dělá jógu, strečink... Jiní zase čtou, poslouchají hudbu nebo prostě odpočívají.“

Každý jezdec je individualita, ale totéž platí i o pro koně. Jací jsou ti z Prague Lions? „To by vám asi líp řekli ošetřovatelé, ale jednu koňskou hvězdu bychom tady měli. Gancia, to je naše elektrická lady,“ směje se šéfka týmu.

„Normálně miluje, když má všechno v pořádku a kolem sebe svůj klid, ráda relaxuje, ráda se prochází se svou ošetřovatelkou. Ale když vidí, že přichází Niels, je jí jasné že je čas na skvělý výkon. Na kolbišti je to pak dračice,“ říká na účet třináctileté klisny Belgičana Nielse Bruynseelse, kterého při pražských Playoffs uvidíme nejen v týmové, ale i v individuální soutěži.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud