Martin Hašek
21. listopadu 2021 • 19:38

Čisté kolo a Golden Knight ovládli Super Cup. Špičkový parkur se do Prahy vrátí

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři čistá kola v samotném finále Prague Playoffs? Parkurovému týmu London Knights se to podařilo jako prvnímu v historii a za odměnu má triumf v prestižním Super Cupu. Šampioni zvládli rozhodující boj i bez olympijského šampiona Bena Mahera s jeho věhlasným koněm Explosion W. A čisté kolo, navzdory tuně problémů covidové doby, zajela i celá pražská show. Pořadatelé i nadšené publikum sbírají pochvaly. I proto se exkluzivní akce zase do Prahy vrátí.



Oslavný ohňostroj za jeho zády na chvíli pohasl, Nicola Philippaerts, už se zlatou medailí na krku, dostal do ruky mikrofon, aby něco řekl tvářím rýsující se v potemnělé hale.

„Publikum v Praze je něco unikátního. Musíme lidem poděkovat, protože bez nich by nebylo žádného sportu,“ pronesl pak.

PRIZE MONEY PRAGUE PLAYOFFS

SUPER CUP

(prize money 3 510 000 eur)

London Knights: 1 200 000 eur

Paris Panthers: 900 000 eur

Berlin Eagles: 600 000 eur

Madrid In Motion:  350 000 eur

Valkenswaard United: 250 000 eur

Shanghai Swans: 210 000 eur

SUPER GRAND PRIX

(prize money 1 250 000,06 eur)

Henrik von Eckermann (Švéd): 300 892,88 eur

Sergio Alvarez Moya (Šp.): 250 892 86 eur

Ben Maher (Brit.): 200 892,86 eur

Darragh Kenny (Ir.): 125 892,86 eur

Scott Brash (Brit.): 85 892,86 eur

Daniel Deusser (Něm.): 50 892,86 eur

Galashow světového parkuru rozsvítila O2 arenu a zdá se, že tady roste silné pouto do budoucna. Čtyřdenní nablýskaná paráda vyvrcholila finále týmového Super Cupu, v němž brzy padly šance favoritů Shanghai Swans i Valkenswaard United. London Knights ale ve dvou kolech dohromady shodili jen jednu překážku a dominantní výkon podtrhly třemi čistými jízdami ve finálové rundě. Předvedla je britský týmová manažerka Emily Moffittová i belgičtí bratři Nicola a Olivier Philippaertsovi.

„Musím poděkovat našim pražským partnerům, kteří odvedli skvělou práci. Velmi rychle jsme vybudovali tradici, rychle jsme poznali, o co to tady můžeme opřít,“ chválil Jan Tops, ředitel Global Champions Tour. „Vidíme, že publikum povzbuzuje všechny. Byl tady i špičkový tenis a divácká kulisa byla dnes na úrovni tenisu.“

Poslední větu Tops jistě myslel jako další pochvalu, ačkoli v realitě bylo vyznění nedávného Poháru BJK v O2 areně rozpačité, především kvůli kontroverznímu soutěžnímu systému. Prague Playoffs naopak nabízí formát, který se podle reakcí veřejnosti chytil. Patnáct závodů dlouhodobé Global Champions Tour bojují jednotlivci i týmy o postup do parádního pražského finále, kde se korunují králové sezony.

„Náš koncept je speciální. Viděli jsme tady špičkový sport, špičkově připravené jezdce i koně. I pro jezdce tento formát dává smysl. Celý rok se snaží, aby se tady mohli s výjimečnými koňmi

představit. Viděli jsme tady olympijské vítěze, všichni časovali formu na Prahu,“ zdůrazňuje Tops.

O2 arena sice před lety kvůli zpackanému financování dostala český sport na pokraj krachu, teď ale stojí a nabízí důstojný rámec i tak výjimečné show, jakou je Prague Playoffs. V Praze se opravdu sešly všechny hvězdy světového parkuru se svými koňmi, jejichž ceny létají ve stovkách milionů korun. Je to jako kdyby se tady na tenisovém Turnaji mistrů sešli Djovkovič, Nadal, Federer a všechna esa mladé generace dohromady.

„S covidem to byl obtížný rok. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli se akce bude moct uskutečnit, a jestli s publikem,“ upozorňuje šéf organizačního výboru Jan Andrlík. „Máme štěstí, že máme O2 arenu. Od začátku jsme ji chtěli využít na maximum, dát lidem show. Chtěli jsme udělat náš sport ještě atraktivnější, přinesli jsme speciální efekty, světla. Publikum si to užívá, bylo vidět, že si náš sport oblíbily celé rodiny.“

Vítězný tým London Knights ve složení Olivier Philippaerts, Emily Moffittová a Nicola Philippaerts
Vítězný tým London Knights ve složení Olivier Philippaerts, Emily Moffittová a Nicola Philippaerts

Parkurová gala show už není jenom show pro fajnšmekry z uzavřené komunity. Její věhlas roste i mezi obecnou veřejností. Vyznat se v základních pravidlech parkuru není složité, soutěže jsou díky nim ostatně většinou dramatické do posledních chvil. A vidět zblízka ušlechtilé koně, jak létají rozzářenou arénou, je zážitkem z kategorie Wow!

A Anna Kellnerová jako manažerka Prague Lions už má v hlavě plán, jak zařídit, aby se už příště domácí tým objevil ve velkém finále, které mu letos potřetí uniklo.

„Samozřejmě je mně líto, že jsme se nedostali do finále. Ale máme před sebou další roky, budeme bojovat dál, abychom fanouškům udělali radost,“ slibuje Kellnerová. „Probíhá vyjednávání s jezdci. Musím myslet i na to, že příští rok nebudu moct nastupovat v kategorii do 25 let, takže bude muset přijít posila i v rámci mladší kategorie. Zároveň ještě posílíme o jednoho zkušeného jezdce, doufám, že nám to pomůže a budeme o chlup lepší.“

SUPER CUP

CSI5* 1.60m (finále GCL Super Cupu): 1. London Knights 7 (O. Philippaerts (Bel.) – Le Blue Diamond V´T Ruytershof 5, Moffitová (Brit.) – Winning Good 1, N. Philippaerts (Bel.) – Katanga VH Dingeshof 1), 2. Paris Panthers 10, 3. Berlin Eagles 22, 4. Madrid In Motion 23, 5. Valkenswaard United 37, 6. Shanghai Swans 39.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud