Květoslav Šimek
20. května 2021 • 15:00

Chlupáč Theophilos vletí do kvalifikace na Velkou. Stříhat se moc nenechá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostříhat se nenechá a po dlouhé zimě je stále ještě hodně chlupatý. I tak půjde jedenáctiletý hnědák Theophilos z Dostihového klubu iSport-Váňa do první kvalifikace na 131. ročník Velké pardubické steeplechase se Slavia pojišťovnou. V sobotu ji při zahájení sezony v Pardubicích poběží čtrnáct koní. Kromě Theophila, vítěze Velké pardubické z roku 2019, budou na startu i další dva šampioni. Tzigane du Berlais s Janem Faltejskem (2018) a No Time To Lose s Ondřejem Velkem (2017). Úřadující šampion Hegnus má kvalifikaci jistou, sezonu rozjede později.



„Theo byl v přípravě tak nějak standardně trochu nervní,“ popisoval poslední tréninkové práce žokej Josef Bartoš, který bude stejně jako při triumfu v roce 2019 v jeho sedle. „Při skákání udělal i dvě chyby, ale v rychlé práci vypadal slušně. Je ještě chlupatý, kvůli dlouhé zimě. Myslím, že umí být i v lepší formě. Ale sezona začíná, tak uvidíme, na co to bude stačit.“

Trenér Josef Váňa pro první pardubický mítink počítal v některém z rámcových dostihů i se startem Lucky Valentina, druhého koně syndikátu DK iSport-Váňa. Na rozjezd sezony si ale ještě počká. „Má antibiotika. Takže další možný dostih budou asi až další Pardubice,“ vysvětlil Váňa.

Theophilos si podle trenéra půjde v prvé řadě pro kvalifikaci. To znamená, dokončit dostih. Před rokem první kvalifikaci ovládl před Hegnusem a Playerem, v klíčovém dostihu sezony skončil devátý. „Pravda je, že Theo je ještě chlupatej,“ říkal Váňa na začátku května. „Když ho chytnete, chomáč chlupů vám zůstane v ruce. Jenže on se moc stříhat nenechá, jde si udělat kvalifikaci. Když nevyhraje, nebudeme z toho smutní. V práci se zdá dobrý.“

Jak bude vypadat změna slavného Taxisova příkopu?
Video se připravuje ...

Nejvýraznějším vyzyvatelem šampionů bude ve Velké ceně města Pardubic sedmiletý Evžen (stáj Englicovi a Kulhánkovi) s Jaroslavem Myškou. Svěřenec trenérky Štěpánky Myškové patří k nejvýraznějším krosovým talentům. Na podzim vyhrál Cenu Labe, v roce 2019 ovládl Cenu Vltavy. Z devíti krosových startů zvítězil sedmkrát, pouze v zahajovacích dostizích předešlých sezon skončil třetí a čtvrtý.

K favoritům patří i Player s Novákem, Vandual s Odložilem nebo Talent s Liškou. Rozběhaní už jsou Casper s Vyhnálkem nebo Bugsie Malone s Matuským. Zkušenosti s Velkou pardubickou už mají i Dulcar de Sivola s Kocmanem nebo Mahony se Stromským. Ukázat se budou chtít také Mr.Spex s Kratochvílem a Sztorm se Složilem.

Kromě první kvalifikace se v Pardubicích v sobotu poběží dalších sedm dostihů. Program začíná ve 12.20 hodin. Do ochozů mohou poprvé v omezeném počtu i (otestovaní) diváci, lístky v online předprodeji zmizely prakticky okamžitě.

Fyzioterapie s mrkví. Je to od starých koňařů, usmívá se Váňová
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud