Martin Hašek
9. května 2023 • 12:34

Změny u Dostála: Exparťák trenérem, pokuty na kafi i soutěže v „kravinách“

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kajakářský šampion Josef Dostál začíná rok před olympiádou novou éru. Dlouholetého kouče Karla Leštinu vyměnil za bývalého tréninkového parťáka Pavla Davídka a kromě dřiny si užívá i dost zábavy. „Občas něco vymyslíme, předháníme se, kdo udělá větší kravinu,“ usmívá se Dostál, kterého o víkendu čeká první Světový pohár sezony v Szegedu.



Je unikát. Josef Dostál se jako jediný český sportovec vracel s medailí z každé z posledních tří letních olympiád, ale chce ještě víc. Rok před olympiádou v Paříži se o něj nově stará bývalý reprezentant a Dostálův velký kamarád Pavel Davídek.

„Pavel nebyl žádný člověk zvenčí, trénoval se mnou jako parťák. Pořád jsme velmi dobří kamarádi. Dost mě podporuje, co se týká srandovních věcí na tréninku,“ usmívá se Dostál. „V tréninku se dokážu zdravou motivací vyhecovat, abych jel rychleji. Řeknu si, že ho překvapím, pojedu rychle, on z toho má radost.“

Dostál pod Karlem Leštinou získal všechno, s výjimkou zlaté olympijské medaile. Do další mise jde s velkým kamarádem, s nímž kdysi jezdil v jedné lodi. Teď se ale jejich vztah změnil.

„Je profesionální část, kdy jdeme pádlovat a potřebujeme udělat práci na tréninku. Pak trénink skončí a máme kamarádský vztah,“ vysvětluje Davídek. „Dokonce máme i pravidla. Když jdeme na kafe, tak kdo začne mluvit o kanoistice, platí kilo. Je zákaz, embargo. Bavíme se o holkách, o rybaření, o autech, o běžných věcech. Tím si dokážeme držet odstup.“

Dostál v minulé sezoně získal svůj pátý titul mistra světa, triumfoval na pětistovce a hodinu poté na olympijském kilometru skončil pátý. Po sezoně se po dlouhé době rozhodl pro změny.

„Přistoupili jsme k tomu s trochu jiným elánem, v trošku jiném duchu. Kromě dřiny jsme do toho dokázali zapojit zábavu,“ vysvětluje Dostál. „Když jsem unavený, Pavel je schopen s tím pracovat. Když zjistí, že je potřeba mi dát volno, vyžene mě na ryby. Říká, že po volnu mě nepoznává. Jsem pak vyměněný člověk, dokážu jezdit mnohem rychleji. Komunikace mezi námi je taková, jaká by mezi trenérem a závodníkem měla být.“

Davídek jezdil s Dostálem na jaře 2012, když usiloval o místo v čtyřkajaku pro olympiádu v Londýně. Z bronzového kočáru nakonec vypadl až přímo v dějišti Her, když arbitráž osvobodila Jana Štěrbu. A cítění závodníka Davídek dodnes využívá.

„Při tréninku nejdu na člun, jdu přímo na vodu, abych si s Pepou mohl sdělit informace, zážitky i pocity, vjemy z toho, jak se mu zabírá, co je potřeba vylepšit,“ líčí Davídek. „Tohle jsou obtížně sdělitelné věci, kajakář je pochopí líp. Na vodu si jdeme i popovídat.“

Dostál se v nové sezoně vrací taky do deblu, jeho bronzového parťáka z olympijského kilometru z Tokia Radka Šloufa ale nahradil někdejší evropský šampion a světový rekordman na K1 500 metrů Jakub Zavřel. Spolu zkusí vybojovat si nominaci na letošní mistrovství světa proti Danielu Havlovi s Jakubem Špicarem, kteří skončili na minulém MS těsně čtvrtí. Dostál ale přiznává, že hlavní disciplínou pro něj zůstává singl.

„Určitě je možné to kombinovat. Na druhou stranu pro mě je priorita singl kajak na kilometru. Na olympiádě je singl poslední den závodů a v deblkajaku se jede den předtím semifinále a finále, což by mi ubralo na silách,“ říká Dostál.

Zatím ale jde do deblu naostro. O víkendu při úvodním závodě Světového poháru v Szegedu ho spolu se singlem pojede. A v mezinárodní konkurenci tak předvedou se Zavřelem svou těžkotonážní posádku. Spolu mají bez lodě přes 210 kilogramů.

„Jsme světová rarita, proti nám závodí spíš papíři,“ usmívá se Dostál.

DOSTÁLŮV PROGRAM V SZEGEDU

K1 1000 metrů

K2 1000 metrů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud