27. listopadu 2014 • 15:25

Šedesátkrát ode zdi ke zdi, plavcům se na MS bude točit hlava

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtrnáct reprezentantů poplave příští týden v katarské Dauhá na světovém šampionátu v krátkém bazénu. Pro český tým je pětadvacetimetrový bazén místem, odkud pravidelně vozí úspěchy. Přesto, že někteří z nich závody s neustálými obrátkami příliš nemilují.



Patnáctisetmetrová štreka bude pro talentovaného Jana Micku na šampionátu v Dauhá hlavním závodem. A bude to jako jízda na kolotoči. Na kraulařské trati ho pětadvacetimetrový bazén čeká hned šedesátkrát.

„Na patnáctistovce je to specifické v tom, že na krátkém bazénu je dvojnásobný počet obrátek,“ líčí Micka. „Když se plave rychle, zamotá se hlava. Člověk se hodně zahřívá a jsou to nepříjemné pocity, velké teplo. Z toho důvodu mám radši ten dlouhý bazén.“

A není sám. Barbora Závadová se na posledních dvou světových šampionátech vždy probojovala do finále, přesto si krátký bazén neoblíbila.
„Moc ráda ho nemám,“ říká Závadová. „Nejsem moc dobrá pod vodou.

Pracuju na tom, jde to pomalu. Dlouhý bazén je pro mě prestižnější, vždycky se tam sejde celá konkurence. Ale i krátký bazén má něco do sebe. Je tam dobrá atmosféra, mistrovství netrvá tak dlouho.“

Krátký bazén Čechům vyhovuje


A především, v krátkém bazénu sbírají čeští plavci úspěchy. Před lety v něm kosili medaile Květoslav Svoboda či Ilona Hlaváčková.

„Pro české plavce je krátký bazén výhodnější. V krátkém bazénu je víc obrátek, je rychlejší. Bohužel zatím nikoho nenapadlo uspořádat olympiádu na krátkém bazénu,“ usmívá se reprezentační trenér Vlastimír Perna.

Teď září Simona Baumrtová, ze dvou posledních evropských šampionátů vždy přivezla čtyři medaile a v Dauhá bude na znakařské stovce obhajovat i bronz z mistrovství světa.

„V krátkém bazénu mají větší šanci ti, kteří umí obrátky a výjezdy, vlnit se pod vodou. To je případ Simony Baumrtové,“ vysvětluje Perna. „Ona umí ty výjezdy skvěle. Ne, že by jí dlouhý bazén neseděl. Ona hrozně ráda brousí lajnu. A když brousíte lajnu na dlouhém bazénu čtyřicet metrů, je to větší problém než dvacet metrů na krátkém.“

V minulosti českým plavcům občas pomohla i menší konkurence, tuhle výhodu však Perna tentokrát v Dauhá neočekává. „Na šampionátu v krátkém bazénu sem tam někdo chybí, ale v Kataru to bude mazec,“ říká Perna.

„Konkurence bude neuvěřitelná. Já očekávám, že ten šampionát bude nejlepší v historii. Budu rád za každé finále. Pokud bude aspoň jedno, budu rád. Když budou dvě, tři budu nejšťastnější.“



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud