6. prosince 2016 • 08:53

Léčba na zklamání, plavkyně Závadová chce na MS v Kanadě finále

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bojovné srdce plavkyně Barbory Závadové, zjihlé olympijským nezdarem, na podzim pořádně prověřily ostré tréninkové metody nového italského kouče Paola Bossiniho. Výsledky tvrdého drilu si ověří už dnes, kdy v kanadském Winsdoru začíná světový šampionát v krátkém bazénu. Závadová na úvod poplave svou hlavní disciplínu, polohový závod na 400 metrů.



S velkou změnou se sžívá Barbora Závadová na startu nového olympijského cyklu. Po neúspěchu na Hrách v Riu, kde marně usilovala o vysněné finále, ve Vysokoškolském sportovním centru skončil její dlouholetý parťák Jaroslav Strnad a trénink klubu s hromadou reprezentantů přebral Ital Paolo Bossini, evropský šampion na 200 metrů prsa z roku 2004. A během prvních měsíců angažmá se plavcům řádně představil.

„Byly krušné,“ říká Závadová otevřeně. „Já jsem si dala delší volno od vody, začala jsem trénovat v říjnu. Paolo Bossini k nám přinesl trošku italského myšlení. Dává nám tréninky, které kdysi plaval. Nejsou vůbec lehké, jsou na intenzitu, anaerobní část. Jsou to dvě hodiny dřiny, od pondělí do soboty. Světové plavání je zaměřeno na intenzitu. Není to o objemech. Jde o to naplavat hodně kilometrů, v hodně vysoké intenzitě.“

Čeští plavci se chystají na MS v Kanadě
Video se připravuje ...

Závadová se s novými poměry těžko sžívala, protože si po vypětí olympijské sezony dala plánované delší volno a do Bossiniho drilu naskočila bez přípravy. „Vysokoškolské centrum potřebovalo změnu, je cítit odhodlání uspět, má to nový ráz,“ uznává Závadová. „Mě to trochu zabilo. Skočila jsem hned do nejtěžších tréninků. Po čtyřech týdnech jsem byla úplně hotová. Trošku jsem se předřela.“

I proto Závadová vážně zvažovala, jestli odjet na světový šampionát do Winsdoru, kde se i pár měsíců po olympiádě očekává účast silné konkurence. Koncem listopadu si ale zvedla sebevědomí solidními výsledky na závodech ve Štýrském Hradci, odkud přivezla pět medailových umístění.

Čeští plavci se chystají na MS v Kanadě
Video se připravuje ...

„Nebyl to úplný propadák. Předtím jsem se necítila vůbec dobře. Celý podzim bojuju s motivací a chutí do trénování. V Grazu se to trošku přehouplo,“ pochvaluje si Závadová. „Říkala jsem si, že si odpočinu a ve Winsdoru to zkusím. Musím zúročit roky dřiny, které jsem pod panem Strnadem odtrénovala. Něco ve vodě předvést musím. Už se zase těším.“

I proto si Závadová ve Winsdoru naplánovala program pěti disciplín. Většinu z nich poplave pro radost, hned dnes ji ale čeká její parádní disciplína – dlouhá polohovka. Její národní rekord z roku 2011 v tomhle závodě činí 4:28,21 minuty.

„Vím, že bych chtěla finále, ale chtěla bych taky zaplavat dobrý čas, ze kterého budu mít radost. Pro mě byla olympiáda strašné zklamání, chci si spravit chuť,“ slibuje Závadová. „Chtěla bych si udělat radost s nějakým pěkným časem. Můj cíl je plavat pod čtyři minuty třicet pět. Myslím, že by to mohlo stačit, když ne na finále, tak na nějaké pěkné místo.“

NOMINACE NA MS

Muži: Petr Bartůněk (50 a 100 m prsa), Tomáš Franta (50, 100 a 200 m znak, 100 m. v. zp.), Tomáš Havránek (100 a 200 m mot.), Pavel Janeček (100 a 400 m pol. záv., 200 m mot.), Jan Micka (400 a 1500 m v. zp), Jan Šefl (100 m v. zp., 100 m mot., 100 a 200 m pol. záv.).

Ženy: Simona Baumrtová (50, 100 a 200 m znak, 200 m pol. záv.), Martina Elhenická (200, 400 a 800 m v. zp.), Kristýna Horská (100 a 400 m pol. záv.), Petra Chocová (50 a 100 m prsa), Martina Moravčíková (50, 100 a 200 m prsa), Barbora Seemanová (50, 100 a 200 m v. zp., 50 m mot.), Lucie Svěcená (50 a 100 m mot.), Barbora Závadová (100, 200 a 400 m pol. záv., 200 m mot., 200 m znak).

Čeští plavci se chystají na MS v Kanadě
Video se připravuje ...





Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud