Martin Hašek
3. srpna 2018 • 12:30

Závadovou na ME brzdila nehoda s čepičkou, Micka je ve finále

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z GLASGOW | Kuriozní nehoda poškodila šance plavkyně Barbory Závadové na postup do finále mistrovství Evropy na 400 metrů polohový závod. Závadové před polovinou trati sklouzla z hlavy čepička a časem 4:46,87 skončila na nepostupovém dvanáctém místě. Krauler Jan Micka naopak na čtyřstovce prošel do finále.



Místo stříbrné čepičky s českou vlaječkou pokládala do vody rovnou své dlouhé vlasy. Sto padesát metrů po startu dlouhé polohovky skončila závodní pokrývka hlavy Barbory Záhavové ve vodě Mezinárodní plaveckého centra Tollcross.

„Měla jsem problém už před začátkem. Nevím, spadla mi… Myslela jsem si, mohla bych si zaplavat osobák bez čepičky…“ líčila zklamaná Závadová. „Je to nepříjemné, jako kdyby se atletovi začala vyzouvat tretra. Po padesáti metrech jsme cítila, že mi sklouzává, že tam nevydrží. Tak jsem si trochu zavadila rukou, aby spadla, protože to bylo nepříjemné, když mi to tahalo vlasy.“

Závadová má za sebou dlouhodobý pobyt v australském Sunshine Coast, kde zásadně změnila svůj trénink s výhledem na mistrovství světa v příštím roce a olympiádu 2020 v Tokiu. Už V Glasgow chtěla plavat rychle, hned na úvod a v její nejsilnější disciplíně přišel velký problém.

„Říkala jsem si, kašli na to, je to jenom čepička. Ale to bylo až potom, co jsem ji shodila. Protože do té doby na to furt myslíte a vůbec se nesoustředíte na plavání. Byla to velká chyba při mém hlavním startu. Je to spíš k breku než k pousmání, protože to by se mi vážně stávat nemělo,“ litovala Závadová.

Plavci často používají při závodech dvě čepičky, Závadová ale měla podle svého zvyku jen jednu.

„To byla asi moje chyba, měla bych plavat s dvěma. Možná jsem měla ve vlasech zbytky šamponu, těžko říct, co se stalo,“ líčila Závadová. „Prostě mi to spadlo. Je to takové moje první faux pas. Asi jsem si to vybrala, jednou to přijít muselo. Zatím to beru s úsměvem, ale asi už na to přijde…“

Úspěšný začátek šampionátu má naopak za sebou krauler Jan Micka, který skončil v rozplavbách na 400 metrů časem 3:49,19 minuty na sedmém místě a ve své teoreticky nejslabší disciplíně se dostal do finále, které poplave dnes v 18.09 českého času.

„Ze začátku jsem byl trošku nervní, protože plavec z Británie nenastoupil a vedle mě zůstala volná dráha. Měl jsem tak horší kontakt se špičkou v mé rozplavbě a měl jsem obavy, že se jich nedokážu udržet a poplavu špatně,“ hodnotil Micka. „Ale naštěstí jsem i tak měl vizuální kontakt s těma rychlejšíma klukama a dokázal jsem se jich udržet. Ze sedmého postupuju do finále, což je úplně skvělý, protože čtyřstovka je moje nejslabší disciplína. Jsem za to moc rád.“

Do večerního programu postoupila také Anika Apostalon, která ve svém prvním startu za národní tým po přechodu z USA skončila patnáctá v rozplavbách na 50 metrů kraul (25,37). Semifinále poplave v 18.18 českého času.

„Chtěla jsem si zlepšit svůj letošní čas, musím myslet na detaily. Myslím, že v semifinále čas můžu určitě zlepšit. Do finále bych chtěla, ale na padesátce rozhodují malé věci. Jestli se to povede všechno najednou, tak postoupit můžu,“ hodnotila Apostalon.

V rozplavách zůstali Anna Kolářová na 50 metrů kraul (25,77), Tomáš Franta na 50 metrů znak (26,26) a Lucie Svěcená na 100 metrů motýlek (1:00,02).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud