2. srpna 2018 • 10:54

Sedm mistrovství Evropy najednou? Zní také kritika, ČT vysílá jen atletiku

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kulhavý, Štybar, Vadlejch nebo Baumrtová se sejdou na společné akci a nebude to olympiáda. Dosud nevídaný projekt se dnes rozjíždí v Glasgow, kde startuje společný evropský šampionát v plavání, cyklistice, veslování, triatlonu, sportovní gymnastice a golfu. Pod stejnou značkou proběhne příští týden i atletické EURO v Berlíně. Vše ve snaze přilákat uprostřed léta televizní diváky. 



Celý týden na bazénu? Krauler Jan Micka možná bude mít na mistrovství Evropy trošku dobrodružnější program.

„Doufám, že budeme mít čas a podíváme se i na ostatní sporty. Když budu mít volno a budou závodit, šel bych rád na veslaře. Zní to dobře, zajímavě,“ hodnotí Micka myšlenku společných šampionátů.

Sedm sportů ve dvou městech. Ode dneška do příští neděle se v Glasgow a Berlíně ukáže kolem 4500 sportovců. Řeknete si, taková malá olympiáda… Jenže pozor! Tohle nemá s olympijskou strukturou nic společného.

„Projekt evropských šampionátů je akce, která jde mimo nás. Osobně si myslím, že je víceméně zbytečná, když jsou tady Evropské hry. Proč dělat další akci, neřkuli když ani není na jednom místě. Trošku mi to nedává smysl, ale to je záležitost jednotlivých federací,“ řekl ČTK Martin Doktor , sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

MISTROVSTVÍ EVROPY
GLASGOW
plavání
veslování
triatlon
sportovní gymnastika
cyklistika
golf
BERLÍN
atletika

Premiérové Evropské hry uspořádal Mezinárodní olympijský výbor v roce 2015 v Baku. Aktuální myšlenka společných evropských šampionátů se zrodila ve spolupráci marketingových expertů Evropské vysílací unie EBU a šéfů evropských federací atletiky a plavání. Nápadem bylo koncentrovanou akcí přitáhnout pozornost televizního publika ve chvíli, kdy se sezona fotbalu jako hlavního hráče na trhu teprve rozjíždí, pauzu mají nejsledovanější evropské ligy i Liga mistrů.

Veřejnoprávní stanice sdružené v EBU navíc těžce bojují s konkurencí placených kanálů, velké společnosti jako BBC, ARD, ZDF nebo ORF vzaly projekt za svůj, celkem nabídnou divákům po Evropě 2700 hodin živých přenosů. Sledovanost na volných kanálech může podle odhadů přesáhnout miliardu. Česká televize bude ale vysílat na volně dostupném ČT sport jen atletický program z Berlína, disciplíny z Glasgow bude paradoxně přenášet placený Eurosport.

„Na atletiku jsme měli zakoupená práva už dřív. Věnujeme se jí ve velkém rozsahu a budeme sledovat českou stopu podobně jako na mistrovství světa v Londýně,“ vysvětluje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský, který má na novou akci svůj názor. „Nepovažujeme ten projekt za šťastný, kumulace do termínu všech šampionátů nedává velký prostor se tomu věnovat.“

Společné evropské šampionáty mají výhodu v podpoře mezinárodních federací. Nebude se tak opakovat exces z Evropských her v Baku, na nichž se evropská atletická asociace EAA odmítla podílet a atletika byla nakonec symbolicky zastoupena nejnižší skupinou mistrovství Evropy družstev.

Letos má problém veslování, protože vrcholem sezony bude za měsíc mistrovství světa v Plovdivu a evropský šampionát v Glasgow se koná v době, kdy největší hvězdy nabírají formu. Proto v Glasgow chybí skifař Ondřej Synek nebo dvojka bez kormidelníka Jakub Podrazil, Lukáš Helešic .

„Bude to asi velké, ale za nás tam nebudeme mít největší hvězdy,“ povzdechl si předseda veslařského svazu Dušan Macháček. „Já říkám, že všechno, co přispívá k publicitě a koncentraci zájmu o sporty, zvlášť o naše olympijské, je jenom k dobru. Jediné, co nám nehraje do karet, je termín. Ondra Synek i dvojka museli vybrat menší zlo.“

Pro plavání nebo atletiku je mistrovství Evropy naopak tradičním hitem v polovině olympijského cyklu, hvězdami nabitá bude také cyklistika, kde se třeba v silničním závodě utkají Mark Cavendish s Peterem Saganem .

A vážně akci bere také golf. Na slavném hřišti Gleneagles, kde se před čtyřmi lety hrálo o Ryder Cup, se za podpory European Tour uskuteční soutěže mužských, ženských i smíšených týmů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud