Martin Hašek
Premium
21. června 2022 • 12:16

Éra gumových plavek: rekordy i zákaz. Nejhorší bylo oblékání, říká Kubová

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BUDAPEŠTI | Byl to technologický skok ze Země na Měsíc. Celotělové plavky z polyuretanu před lety resetovaly plaveckou historii, a když byly později zakázány, nechaly za sebou hromadu zdánlivě nepřekonatelných světových rekordů. Jen na slavných „plastických hrách“ na MS 2009 v Římě jich padlo 43. V současnosti jich ale platí už jen pár a nová generace posouvá hranice dál a dál. Včera na MS v Budapešti zazářil Ital Thomas Ceccon světovým rekordem na 100 metrů znak (51,60 sekundy), dnes chystá představení Maďar Kristóf Milák na dvoustovce motýlkem.



Zůstaly kdesi ve skladu jako připomínka unikátní doby, která zásadně ovlivnila dějiny světového plavání. V pražském vysokoškolském sportovním centru před pár měsíci vytáhli celotělové plavky z polyuretanu, kontroverzní značku plavecké éry let 2007-2009. Patřily by spíš do muzea, až na to, že i po těch dlouhých letech v nich plavci létali, na jeden bazén údajně o dvě sekundy rychleji.

„Někde ty gumové plavky vyštrachali. Plaval jsem padesátku a bylo to znát, hlavně na znaku. Slyšel jsem, že prý krásně drží zadek nad vodou. A fakt nadnášely, to můžu potvrdit. Akorát měly tři velikosti a já jsem si musel vzít dámské, což nebylo příjemné. Ve vodě to nebyl rozdíl, jenom mě to mezi nohama dost sevřelo…“ vypráví s úsměvem reprezentant Tomáš Franta.

Nejtěsnější finiše: Phelpsův rozdíl na milimetry, jasně poslední a pak zlatý Australan
Video se připravuje ...

Tzv. plastické či gumové plavky byly koncem prvního desetiletí na vrcholu technologické evoluce. Michael Phelps v modelu LZR Racer od Speedo na olympiádě 2008 v Pekingu získal rekordních osm zlatých medailí.

O rok později na světovém šampionátu v Římě však zažil i druhou stranu. Na dvoustovce kraulem ho porazil Němec Paul Biedermann ve světovém rekordu, do značné míry proto, že měl na sobě splývavý úbor se vzduchovými kapsami Powerskin X-Glide od firmy Arena. Znechucený Phelps uvažoval, že praští s kariérou, ale místo něho skončila éra gumových plavek a nechala za sebou časy vyšvihané zdaleka nad tehdejší možnosti lidského druhu bez pomoci polyuretanu.

„Za rok jsem se zlepšila o osm vteřin na

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud