3. září 2011 • 15:57

Stříbrný Synek: Ke zlatu bylo kousek, ale druhé místo je super

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skifař Ondřej Synek sice na světovém šampionátu na jezeře Bled nedokázal obhájit zlato z minulého roku, přesto byl se ziskem stříbrné medaile maximálně spokojený. Veslař pražské Dukly měl totiž v závěru přípravy na vrcholnou akci roku zdravotní problémy, zkolaboval a téměř týden netrénoval.



"Navíc mi podle představ nevyšel ani začátek mistrovství. Stříbrná medaile je super. I když ke zlatu bylo kousek," řekl ČTK Synek, jehož ve Slovinsku porazil nyní už pětinásobný světový šampion Mahé Drysdale z Nového Zélandu.

Osmadvacetiletý český reprezentant se po startu držel na druhém místě za Britem Alanem Campbellem, v polovině trati ho ale stejně jako Drysdale předstihl a bylo jasné, že mistrem světa se stane jeden z nich.

"On 750 metrů před cílem nastoupil a já jsem to úplně nezachytil. Dostal se o špičku dopředu, ale já jsem si říkal, že mám dost síly, tak jsem to v poslední pětistovce zkusil rozjet. Když jsem ho sto metrů před cílem dojel, tak mi zase maličko cuknul. To rozhodlo," popsal Synek finálový boj.

Svěřenec trenéra Milana Dolečka si pochvaloval, že se mu podařilo po startu držet se taktiky a nenechat si příliš ujet Campbella, který vždy začíná nejrychleji. "Ještě se s námi vyvezl Novozélanďan a mezi námi se pak rozhodovalo," řekl.

Ve finálové bitvě se představili nejlepší současní světoví skifaři, dominovala jí ale trojice Drysdale, Synek, Campbell. Další tři jim nestačili. "Asi se tam fakt potkalo pět šest nejlepších skifařů na světě. Z olympijského finále tam chyběl jen Belgičan (Maeyens). Ale my tři jsme ještě o kousek rychlejší," uvedl Synek.

Ondřej Synek vybojoval stříbrnou medailiFoto ČTK
Letošní veslařské MS se koná na jezeře Bled. V krásném prostředí, které ale není pro veslování úplně ideální. Závodníci totiž musejí bojovat s nepříjemnými vlnami od motorových člunů, které vozí zejména televizní kamery.

"Dělají nepříjemné vlny a hrozně se to mele pod zadkem. Je to ale pro všechny stejné," řekl sedminásobný medailista z mistrovství světa.
Na rozdíl od minulého roku si Synek a další čeští reprezentanti na Bledu užívali i podporu fanoušků.

"Je to příjemné. Loni na Novém Zélandu byli asi tři čeští fanoušci. Tohle je mnohem příjemnější, když například už na startu stáli kluci, křičeli a povzbuzovali," podotkl Synek.

Dnešním stříbrným závodem pro Synka skončila sezona. "Teď mám měsíc a půl volno a doufám, že ukončím kapitolu dům. Nastěhujeme se a tím si strašně oddechnu," pousmál se Synek, který na přelomu října a listopadu odstartuje olympijskou přípravu.

V Londýně bude opět usilovat o zlatou medaili. A utká se zřejmě se stejnými soupeři jako letos. "Všichni máme hodně zkušeností a opět to bude velká bitva. I když na olympiádě to občas bývá vše jinak a i největší favoriti občas odpadnou," dodal Synek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud