20. září 2012 • 17:29

Synek kvůli stříbru a prohrané sázce nosil zákazníkům bundy a kalhoty

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skifař Ondřej Synek se sice vyučil zlatníkem, ale ve čtvrtek si zavzpomínal na brigádnické doby. Kvůli prohrané sázce byl totiž prodavačem v obchodě se sportovním oblečením. „Když mi bylo patnáct, byl jsem u mámy na brigádě, něco jsem i prodával, takže jsem s tím zkušenosti měl. Pak jsem z toho vypadl a dneska jsem se do toho zase dostával. Není to jednoduché, ale asi bych to taky zvládnul. Je těžší zvládnout vesla,“ říkal majitel dvou olympijských stříbrných medailí.



Než jel na Hry do Londýna, pustil se do sázky s Václavem Hrbkem, spolumajitelem firmy Alpine Pro, jež vyrábí olympijskou kolekci pro český tým.

Pokud by býval vylepšil výkon z Pekingu, tedy vyhrál, zaměstnanci společnosti by mu přichystali speciální bundu a poskytli mu servis na tréninku. Včetně odnesení lodě na vodu nebo dobrého jídla po dřině za vesly.

Takhle musel Synek ve čtvrtek prodávat od deseti do dvou odpoledne v obchodě na Václavském náměstí.

„Už jen šest minut do konce směny,“ hlásil při pohledu na hodinky veslař, jenž měl na tričku stejně jako všichni ostatní jednoduchou jmenovku pouze s nápisem „Ondřej, prodavač“.

„Obdivuju prodavače, celý den od desíti do osmi stojí na nohou. A mě nohy bolí už teď, a to jsem v půlce. Při veslování a sportu je to jiné, ale tohle je taky výkon,“ říkal.

Někteří zákazníci ho poznávali, a tak rozdával podpisy a fotil se. „Dobrá byla jedna paní, ta vůbec nevěděla, o koho jde. S lidmi, kteří mě poznali, byla sranda. Doprovázel jsem je, nosil bundy, různé velikosti. Nejvíc mě bavilo, když tu byla jedna paní s pánem. Nejdřív přišli jen pro bundu pro paní, pak jsme jí dali kalhoty a boty. Prošli jsme celou prodejnu dvakrát, to bylo super. Ti tady byli asi hodinu.“

Ondřej Synek zavzpomínal na brigádnická léta a kvůli prohrané sázce čtyři hodiny prodával v obchodě s oblečením
Video se připravuje ...

Za odměnu dostal devětadvacetiletý veslař oblečení v olympijském designu pro syna Matyáše, jenž se narodil po olympiádě. „Vypracoval jsem mu body a dupačky,“ říkal s úsměvem otec dvou dětí.

„Teď je to náročnější než s jedním. Ale v pohodě,“ dodával veslař, jemuž končí doba volna. „Od olympiády jsem nic nedělal, doznívá mi odpočinek. Osmého října se chystám na Šumavu na kolo rozhýbat tělo.“

Jako odměnu za práci v prodejně dostal Ondřej Synek oblečky pro svého synka
Jako odměnu za práci v prodejně dostal Ondřej Synek oblečky pro svého synka

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud