16. dubna 2017 • 15:27

Smolná prohra! Basketbalistky USK padly s Jekatěrinburgem, v EL končí čtvrté

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky ZVVZ USK Praha stejně jako loni obsadily v Evropské lize čtvrté místo. V souboji o bronz podlehly domácímu Jekatěrinburgu 63:68, přestože většinu zápasu nad obhájcem titulu vedly. Stejně jako v semifinále s Kurskem jim ale nevyšla koncovka.



Pražanky podlehly Jekatěrinburgu posedmnácté z posledních 18 euroligových duelů. I tak vyrovnaly svůj druhý nejlepší výsledek v historii klubu, lepší byly jen v roce 2015, kdy braly senzačně titul. Jekatěrinburg ve Final Four neskončil nikdy horší než třetí a získal už jedenáctou medaili.

Jekatěrinburg toužil napravit nevydařené semifinále, ale brzy přišel o zraněnou Dianu Taurasiovou. Nejlepší hráčka soutěže stihla odehrát jen pět minut. Ruský celek se bez ní chvíli hledal a české mistryně toho využily k vytvoření desetibodového náskoku v úvodu druhé půle.

Velmi dobře hrála zejména Sonja Petrovičová, které vinou zdravotních potíží příliš nevyšlo semifinále, ale v duelu o bronz už ukazovala, proč patří mezi nejlepší hráčky soutěže. V první půli nastřílela 15 ze svých 19 bodů, k tomu přidala sedm doskoků. Hrdinka semifinále Candice Dupreeová přidala 16 bodů.

Jenže Jekatěrinburg se nevzdal a zejména díky přesné střelbě Kristi Toliverové a pivotce Emmě Meesemannové rychle ztrátu dohnal. V poslední čtvrtině tak byl zápas velmi vyrovnaný a oba celky se střídaly ve vedení.

Pět minut před koncem se USK zranila Petrovičová a musela ze hry. Do koncovky se tak dostala i Kateřina Elhotová, která se vrací po mateřské pauze a s osmi body byla třetí nejlepší střelkyní týmu. Ani ona však nedokázala porážku odvrátit.

Zatímco USK neproměnil několik jednoduchých košů, Jekatěrinburg se díky více než dvoumetrové pivotce Brittney Grinerové ujal minutu a půl před koncem tříbodového vedení a to už zásluhou trestných hodů a dobré obrany nepustil.

Final Four Evropské ligy basketbalistek v Jekatěrinburgu:

O 3. místo:
Jekatěrinburg - ZVVZ USK Praha 68:63 (18:17, 32:37, 50:51)
Nejvíce bodů: Toliverová 18, Meesemannová 16, Grinerová 13 - Petrovičová 19, Dupreeová 16, Kateřina Elhotová 8. Fauly: 17:22. Trestné hody: 18/12 - 16/13. Trojky: 6:2. Doskoky: 33:34.

Finále:

Dynamo Kursk - Fenerbahce Istanbul 77:63 (17:18, 44:34, 62:55)
Nejvíce bodů: McCoughtryová 20, Oqwumikeová 19, Princeová 18 - Quigleyová 19, Parkerová 18, Bilgicová 8.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud