17. března 2018 • 10:38

Volejbalista Hadrava bojuje v Polsku o play-off a těší ho videorozhodčí

Autor: pk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho se nemohl rozhodnout. V klasickém volejbale sbíral jeden individuální úspěch za druhým, k jeho plážové variantě ho zase táhla větší všestrannost a možnost probojovat se na olympijské hry. Pak ale přišla šance na angažmá v Polsku a Jan Hadrava definitivně zvolil šestkovou variantu. V dresu Olštýnu tak může bojovat v jedné z nejkvalitnějších evropských lig. A boj je to pořádně tuhý, pět kol před koncem základní části letošního ročníku ztrácí jeho tým dva body na play-off.



„Každé utkání pro nás teď bude důležité, momentálně jsme o dva body sedmí, což by znamenalo jen zápasy o umístění. Dva týmy před námi mají jen minimální náskok, proto nás čeká přetahovaná o každý bod nejspíš až do posledního kola,“ očekává Hadrava hektický závěr sezony.

Právě velká vyrovnanost všech účastníků dělá z polského volejbalu velmi atraktivní podívanou, po fotbale je zde jedním z nejoblíbenějších sportů a popularitě odpovídají i divácké návštěvy. „V průměru nám chodí tři tisíce fanoušků na zápas. Každý tým má navíc svůj vlastní fanklub, jenž se stará o atmosféru. Teď v napjatém závěru si přijdou na své,“ vypráví český univerzál a vzápětí srovnává své současné působiště s předešlým angažmá ve francouzském Nantes.

„Polská liga je určitě na vyšší úrovni. Divácky je atraktivnější, nastupuje spousta kvalitních hráčů. Ani ve Francii nebyla hra špatná, ale tady je vše o level výše finančně i profesionalismem. Francouzská liga je více o životním stylu, pro život je určitě hezčí zemí, kluby kromě dvou nebo tří výjimek fungují na bázi rodiny. V Polsku jsou mužstva daleko více profesionální a hráči k tomu tak přistupují,“ srovnává Hadrava obě evropské soutěže.

K profesionalitě polské ligy dozajista přispívá také možnost využití videa. V případě nesouhlasu s verdiktem sudího si může každým tým dvakrát zažádat o kontrolu rozhodnutí. „Člověk se kolikrát cítil poškozený, video spoustu hraničních balonů a hraničních momentů dokáže posoudit správně. Na druhou stranu jsem zažil zápasy v české nebo francouzské lize, kdy nám rozhodčí nepřesným výrokem trochu pomohl a použitím záznamu tato možnost mizí,“ hodnotí technický posun.

A kolik prostoru má v nabitém programu pro svůj milovaný beach volejbal? „Dostanu se k němu jen během reprezentační pauzy. Jinak jen rekreačně. Trošku mi chybí, ale na druhou stranu jsem v národním týmu, kde hrajeme kvalitní zápasy a podívám se do světa,“ uvědomuje si téměř dvoumetrový borec.

Právě v reprezentačním dresu byl součástí úspěšného tažení na mistrovství Evropy, kde český tým senzačně porazil v osmifinále Francii a ve čtvrtfinále sehrál naprosto vyrovnaný zápas s pozdějším finalistou Německem. „Naše cesta byla super. Převáděli jsme krásný volejbal, určitě se nemáme za co stydět,“ zavzpomínal Hadrava. Ten mohl také z první ruky sledovat, jaké následky přinesl osmifinálový výprask od Slovinců v Polsku.

„Na další zápasy pak už byly poloprázdné haly. Hned druhý den pořádali tiskovku a řešili, co bylo za problém. Několik týdnů po turnaji odvolali trenéra. Dostat 0:3 se Slovinskem pro ně byla obrovská ostuda.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud