18. září 2020 • 05:45

Volejbalové extraligy startují pod rouškou nejistoty. Týmy jsou připravené sezonu dohrát

Autor: nne
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V nejistotě, ale s velkým odhodláním začínají zítra nejvyšší domácí volejbalové soutěže. UNIQA extraliga se rozběhne sobotními zápasy a většina týmů kromě sportovní přípravy řeší hygienická nařízení v souvislosti s koronavirovou pandemií. Ta v březnu zapříčinila, že se obě ligy nedohrály. „Naší hlavní ambicí je, abychom zahájili a následně dokončili všechny soutěže. Přijali jsme opatření, která nám v řízení a následně ve vyhlašování pořadí v soutěžích umožňuje větší flexibilitu,“ prohlásil Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu. V mužích jsou adepti na titul Jihostroj České Budějovice, Karlovarsko, Dukla Liberec, Lvi Praha nebo Kladno. Mezi ženami chce být vidět Olymp Praha, Olomouc, Liberec nebo Šelmy Brno. V obou soutěžích se nesestupuje.



UNIQA extraliga měla začít netradičně a velkolepě. A to předehrávkou na štvanickém tenisovém stadionu. Open-air volejbal na antuce se nestihl ani řádně ohlásit veřejnosti, v týmech se našli pozitivně testovaní hráči a museli společně se spoluhráči do karantény. Také start soutěže se neobešel bez komplikací – utkání AERO Odolena Voda proti Black Volley Beskydy se muselo ze soboty přesunout na úterý. Volejbalové týmy jsou navíc před startem nuceny řešit spoustu věcí, například za jakých podmínek mohou pozvat do hal diváky nebo jak zajistit proticovidová opatření.

„Náklady narůstají obrovsky. Kluby shánějí dezinfekce, zabezpečují pořadatelskou službu, rozdělování sektorů pro diváky. Bohužel se začínají projevovat propady příjmů ať už z úrovně municipální, krajské či komerční,“ popisoval Marek Pakosta z volejbalového svazu. V případě karantény nařízené příslušným orgánem státní správy danému oddílu musí být odložená soutěžní utkání odehraná do třiceti dnů. Nesehrání odloženého zápasu bude vyřešeno stanovením výsledku 0:3 (0:75) bez odečtu bodu.

„Hra o titul bude hodně odvislá také od toho, jak se týmy s epidemií poperou a bude to záviset i na štěstí. Rádi bychom bojovali o medaile,“ prohlásil Jakub Novotný, prezident ČEZ Karlovarska. Od pátku navíc stát zakázal na vnitřních akcí stání pro více než deset lidí, diváci musí mít zároveň roušky. „Potvrzuji, že dodržíme veškerá opatření. Jen doufám, že stát pak profesionálním klubům tyto ztráty bude kompenzovat. Profesionální sport balancuje nad propastí,“ dodal Jakub Novotný Karlovarska, které by se mělo účastnit také Ligy mistrů. „Zatím ani nevíme, jestli budeme moci hrát, protože máme ve skupině Novosibirsk, kam se momentálně nelze moc dostat.“

Koronavir u deseti hráčů

Velmi komplikovanou přípravu zaznamenali v Liberci, kde měli deset volejbalistů ze čtrnáctičlenného kádru pozitivní na Covid-19 a zbytek týmu skončil v karanténě. „Hráči v ní byli čtrnáct až dvacet dní, podle toho jak se u nich virové onemocnění projevilo. To znamená, že nyní začínáme úplně od znova, bez přípravných zápasů, což je pro nás abnormální situace,“ prohlásil ředitel liberecké Dukly Pavel Šimoníček

Kromě favorizovaného Jihostroje či Karlovarska vyhlásili útok na titul také Lvi Praha. Tým posílil kapitán české reprezentace a její klíčový nahrávač Jakub Janouch. Lvi budou také spoléhat na kvalitní hráče ze Srbska nebo Austrálie. Pražský tým měl posílit také hráč z Kuby, kterému však odlet do Česka zatrhli úřednici kvůli pandemii. „Už jsme pro něj měli letenku i ubytování. Jenže přišel další zákaz. Uděláme maximum pro to, aby nás co nejdříve posílil. Nevíme kdy, ovšem musíme ho sem dostat,“ zdůraznil Tomáš Pomr, trenér Lvů, kteří od letošní budou hrát v hale na Podvinném mlýně.

Velmi zajímavá bude letos také UNIQA extraliga žen. Olymp Praha bude spoléhat na dvě staronové posily – smečařku Evu Hodanovou a univerzálku Anetu Kocmanovou Havlíčkovou. „V období posoutěžním jsme udělali velký kus práce. Družstvo se nám podařilo sestavit dobře. Určitě budeme pomýšlet na medailové pozice a uspět budeme chtít i v poháru CEV a Českém poháru,“ prohlásil trenér pražského týmu Stanislav Mitáč. Zcela bez cizinek bude VK Brno. „Od začátku jsme chtěli jít touto cestou, akorát loni jsme řešili nedostatek hráček, proto jsme angažovali dvě Američanky,“ dodal trenér Ondřej Boula. V loňské nedohrané sezoně se Přerovu vůbec nedařilo, skončil poslední a měl hrát baráž, která byla kvůli koronaviru zrušena. Kádr se však významně přebudoval.

Do UNIQA extraligy mužů zasáhne celkem 12 týmů, první část bude dvoukolová. Prvních šest týmů po skončení základní části bude mít jistotu play-off. Pořadí na 11. a 12. místě po odehrání základní části je konečné. O mistrovský titul u žen bude usilovat deset týmů, do play-off postoupí 8 nejlepších po první části.

Ohlasy před startem UNIQA extraligy

Miroslav Přikryl z SK VOLEJBAL Ústí nad Labem

„Snažíme se připravovat jako v minulých letech. Současná nařízení vlády a opatření co na nás chystají, se snažíme dodržovat, ale tak, aby nás to moc neomezovalo a přípravu neovlivnilo. Já chci být optimista a za každou cenu sezonu dohrát. Zatím se nám problémy na Severu Čech s pandemií, na rozdíl od jiných klubů, vyhýbají. Máme omezení ohledně diváků, chceme jich pustit na utkání do haly maximálně 500. Dokážeme to zařídit tak, aby měli mezi sebou požadované rozestupy a měl každý svoje místo na sezení. Pořadatelé budou hlídat nošení roušek.

Ambice vycházejí z toho, že náš kádr je kvalitnější. Chtěli bychom se pohybovat v boji o play-off. Je otázka, jak ostatní týmy pojmou skutečnost, že se nesestupuje. Některé týmy prohlásily, že dají šanci svým odchovancům, mladým a talentovaným hráčům. Na jednu stranu to kvituji, bude to pro volejbal přínosné, ale my jsme se touto cestou rozhodli nejít. Chceme pro fanoušky zachovat určitou výkonnostní úroveň ve spojitosti s ekonomickou stabilitou klubu.“

Jakub Novotný, prezident VK Karlovarsko

„Očekávání jsou trochu odlišná od předchozích let. Chtěli bychom hlavně sezonu dohrát v klidu a ve zdraví. Máme před sebou i Ligu mistrů. Zatím ani nevíme, jestli budeme moci hrát, protože máme ve skupině Novosibirsk, kam se momentálně nelze moc dostat. Uvidíme, rádi bychom, aby těch opatření bylo co nejméně.

Chtěli bychom hrát nahoře jako každý rok, ale liga je velmi vyrovnaná. Hra o titul bude hodně odvislá také od toho, jak se týmy s epidemií poperou a bude to záviset i na štěstí. Rádi bychom bojovali o medaile. Mohu říci, že se řídíme veškerými pravidly, které vydává stát. Nebo se aspon v té kadenci snažíme. Když od zítřka začne platit, že se v hale nesmí stát, tak to zařídíme. Přijde nám to zvláštní, ale podřídíme se. Zatím u nás nikdo pozitivně testovaný nebyl. Máme vnitřní pravidla, která dodržujeme. Hráči jsou rozděleny do dvou šaten, ve kterých se nesprchují. Snaží se dodržovat sociální odstup a my u nich apelujeme na osobní zodpovědnost.

Počet diváků zatím nemusíme regulovat, máme halu do 5000 lidí, nemusí se sedět ob sedadlo. Dodržujeme 500 lidí na sektor. Spíše jsme zklamaní z toho, že náš produkt trpí tím, že nemůžeme lidem nabízet vedlejší služby, na které byli zvyklí. Třeba skákací nafukovací hrady, kam během utkání přišlo 50 dětí. Teď si třeba rodiny s dětmi rozmyslí, jestli vůbec ne zápas přijdou. Jak jsem pochopil z vyjádření ministra zpěvu, tak teď už nemůžou lidé ani stát (například u nás v hale u baru). Nicméně potvrzuji, že dodržíme veškerá opatření a první zápasy využijeme ke sčítání ztrát ze vstupného. Jen doufám, že stát pak profesionálním klubům tyto ztráty bude kompenzovat. Profesionální sport balancuje nad propastí. Jestli si někdo myslí, že mládežnický sport lze dělat bez toho profesionálního, je na velkém omylu. Děti potřebují vzory.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud